Storstädning

 Äntligen är storstädningen i hela huset klar, det har tagit 5-6 veckor!
 
Rent och snyggt i alla vrår har vi nu och det känns så skönt!
 
Visserligen är alla fönsterna smutsiga igen på utsidan efter stormen, men de ska putsas när det slutat blåsa.
 
 
 
 

Smör

 Alltså... smör... och smör... det är skillnad.
 
Vanligt smör i halvkilos-paket har jag använt i flera år nu, tidigare var det margarin. Men det var på den tiden när jag inte visste allt som jag vet i dag om kost och hälsa. Jag har alltid varit noga med att laga mat från grunden (oftast), men smör var inte nyttigt, rent av skadligt att äta så därför blev det margarin.
 
För ett antal år sedan, efter att ha blivit mycket intresserad av kost och hälsa, så har vi tagit bort allt vad margarin heter och använder mest smör, men även lite olivolja och rapsolja. Ganska nyligen fick jag syn på att det finns koncentrerat smör att köpa i 1,8 kg - hink. Det är 100 % smörolja, ungefär det samma som skirat smör. Det innehåller inga tillsatser och bränner inte fast i stekpannan. Jag köpte en hink på Ica maxi och fick betala 199:-, det är ju ganska dyrt. Nu ska det provas och sedan får vi se om det är värt pengarna...
 

Det har en mycket gulare färg än vanligt smör:
 
 
Nackdelen är att det är homogeniserat...
 

Snart november månad och kycklingfunderingar

 
Snart är vi inne i november månad och hönsen har korta dagar. De går in mellan 14.30 och 15.00 och hoppar upp på nattpinnarna. Sen sitter de där till 06.00 nästa morgon, när jag tänder hos dem. Om jag inte hade tänt, så hade de suttit på pinnarna till kl. 08.00. Jag vill gärna att de får lite längre dagar och de hoppar ner nästan direkt.
 
Till våren hoppas jag att någon av hönorna vill ruva. Jag ska försöka locka dem till det genom att lägga 8-10 redägg i ett rede, för åsynen av en hel hög med ägg, kan väcka deras ruvlust. Om/när hönan har legat stadigt ett par dagar, byter jag ut redäggen mot deras egna ägg som jag då har sparat. I år låg Iris på bara 3 ägg, men nästa år kommer jag att lägga 7-11 ägg under hönan. Om det blir kycklingar, så hoppas jag att vi får åtminstone någon höna som vi då ska behålla, så flocken blir fulltalig igen.
 
 

Julros

Julrosen blommar:
 

Det är ganska tidig blomning i år!
 

Röjt efter stormen

 Nästan hela dagen har gått åt till att städa upp i trädgården efter stormen.
Nytt hönsnät satte jag upp där staketet rasat och så satte jag upp nytt plasttak över hönsens bad.
 
Ett nät längs häcken mot gatan hade gått upp i en skarv och det är nu lagat. En massa pinnar och lövruskor är upp-plockade och lövhögen framför garagedörren är uppsopad.
 
Hönsen fick komma ut i trädgården när jag hade fått bort allt glaskrosset i morse.
 
Plastväxthuset som blåst sönder, är nedplockat och slängt. Bara de två kortsidorna står kvar, kanske skyddar de vinrankan lite mot blåst. Jag vill ha upp ett nytt tak där, men det får nog vänta till våren.
 
Förra veckan putsade jag alla fönster på utsidan, men det kan man inte tro, för nu är de mycket smutsigare än då!
Nu väntar jag tills det har slutat blåsa, innan jag putsar dem igen. För det blåser fortfarande ganska mycket, även om det inte stormar.
 
I den förväxta lilla skogen tvärsöver gatan har flera träd blåst omkull, varav ett la sig över vägen ovanför oss.
 
Nu känner jag hur ont jag har i kroppen efter allt jobb. Dessutom sträckte jag till nacken ordentligt i går kväll, när den där glasbiten från grannen kom farande. Men vi har nog ändå haft tur, det kunde varit värre!
 
 
 
 

Ovan: nytt tak över hönsbadet. Här badas det ofta, tack vare att det håller sig torrt.
Nedan: grönkålsplantorna bröts av vinden, till hönsens förtjusning.
 

Grönkålen brukar jag bryta ner efter hand som övriga grönsaker tar slut, men nu får de äta upp så fort de orkar. Hoppas att de inte äter alltför mycket åt gången, för då kan äggen ta smak.
 
 

Stormen Simone

 I går kväll slog stormen till ordentligt! Det blåste rejält 16.30 - 21.30.
 
Jag hade plockat undan allt löst i trädgården, trodde jag. Men jag fick springa ut och hämta in en del saker som jag aldrig hade trott skulle följa med vinden. Vårt plastväxthus rasade och medan jag stod där alldeles intill glasväxthuset och plockade upp spillrorna, hörde jag en himla smäll och så glas som klirrades. Automatiskt höll jag om huvudet och trodde att hela växthuset skulle rasa över mig! När jag tittade upp och sökte efter hålet i växthuset, så var det helt! Strax visade det sig att det var grannens bastudörr som blåst av och en del av glasskivan studsade över häcken och landade i vår växthusmur! Vilken tur att den tjocka glasbiten inte gick rakt igenom en ruta i växthuset! Eller tänk om den hade träffat mig!? Glassplitter över hela gräsmattan och gången vid hönshuset! Direkt i morse dammsög jag upp allt glas, så inte hönsen skulle behöva trampa i det. Under tiden fick de vara i hönsgården. Plasttaket över deras bad i hönsgården blåste också sönder, det ska jag laga senare.
 
 
På altanen tog stormen våra 2 staket/vindskyddsdelar, så dem fick vi bära undan bakom en vägg, så får vi hoppas att det går att laga till helgen.
 
 
Ovan: plastväxthuset raserat.
Nedan: staketet borta.
 
 

 

Vi slipper i alla fall att sopa framför huset, Simone tog bort alla löv utom den här högen:
 
 
 

Sallat

 
Jag sådde sista sallaten lite väl sent (september), nästa år ska jag så den i början av augusti.
 
Kanske räcker den en gång till en sallad, eller också får hönsen äta upp den.
 
 
 

Dagens lunch

Räkröra, 2 ägg i klyftor, lite gurkskivor och ett glas citronvatten blev dagens lunch:
 

Räkröra:
 
1 hg skalade räkor
1½ msk majonnäs
1½ msk creme fraiche
1 tsk Dijonsenap
1-2 msk hackad dill
salt och peppar
 
Rör ihop allt, smaksätt med pressad citron.
 

Sparris

 När sparrisen blir så här gul är det tid att klippa ner den:
 

Ca 10 cm får stå kvar till våren, så man ser var den ska komma upp:
 

Sparris är den tidigaste och godaste primören på våren!
 

Underbara höst!

 Dessa underbara färger!
 

Jag älskar hösten!
 

Färgsprakande!
 

Högt upp mot himlen!
 

En del träd har tappat alla löven!
 
 
I denna skogen följer jag alla årstiderna under mina promenader. På vintern ger skogen mig lingonris till juldekorationer och snön ger skogen en helt ny färg. På våren njuter jag av den skira grönskan och plockar nässlor till näringsrik soppa och blåbärsblad till te, vitsippor i små buketter och lite senare blir det liljekonvaljer. Under sommaren och tidig höst får jag kantareller och en och annan sopp. Under hösten njuter jag av alla färger och löven på marken. Hela året får jag ny energi av den här skogen. Det är rekreation för mig!
Tack, Universum!

Vintertid

Äntligen fick vi tillbaka timmen, så nu går klockan efter normal tid igen! 
 
Jag tycker bäst om när vi går efter normal klocktid!
 
 

Nystädat hönshus

 Nu har jag städat i hönshuset. Det är mycket lättare att lyfta ut den nya bajsbrädan av kanalplast, jämfört med den tunga av plåt som vi hade innan! Bajset drar jag ner varje dag och plockar lite kluttar från golvströet och så städar jag lite mer en gång i månaden. Då byter jag golvströet, dammar, lägger ny halm i redena och skurar av bajsbrädan och sittpinnarna (om det behövs).
 
Nystädat:
 
 
 

Halm i redena och hampaströ på golvet. Ibland har jag haft kutterspån, med det tar tid att förmultna, så jag gillar bättre hampaströet som förmultnar fortare. Det dammar mindre och det är lättare att plocka upp bajskluttarna utan att få med så mycket strö. Jag är nöjd helt enkelt, även om det kostar lite mer än kutterspån!
 

De små foderkopparna som sitter fast på nätet är jättebra! Här får de grus i den ena och snäck/äggskal i den andra, de kommer en bit från golvet så det inte hamnar en massa strö i kopparna och så sitter de fast. Tidigare hade jag andra foderskålar som stod på golvet, men det här funkar verkligen jättebra!
 

rensa och röja

 Så härligt det är att städa!
Särskilt att röja i skåp och lådor, så man kan sortera bort en massa skräp att kasta!
 
Att rensa i röran ger mig ny energi!

Tofsan

Äntligen håller Tofsans fjädrar på att växa ut igen: 
 
 
Hela ryggen är snart täckt av fjädrar:
 
Under vingarna är hon fortfarande bar, men snart har hon sin vackra fjäderdräkt helt tillbaks:
 
 

Rosen 'Fresia'

Den här gula rosen är fantastisk, nu blommar den igen!
 

Men nu var det nog den sista rosbuketten jag kunde plocka för i år...

Den doftar sååå gott!
 
 
 

Nere vid havet

 Nere vid havet är det härligt att gå, här finns så mycket att titta på.
Jag behöver en daglig portion av denna underbara rekreation
doften från havet, smaken av saltet, känslan av alltet.
 
 

Tack, Universum, för min plats på jorden!
 

Långa nätter

 Nu går hönsen in redan vid 15.45 på dagarna. Lite väl tidigt, tycker jag, åtminstone soliga dagar.
Men de behöver väl vila mycket vid denna tiden. Och värre blir det... under vintern brukar de söka sig till nattpinnarna redan vid 14-tiden. De ser dåligt i mörker, så de måste ha hittat sina platser på nattpinnarna innan det blir mörkt och sedan sitter de där tills det blir ljust igen.  På morgnarna får de lite extraljus mellan 06.00 och 08.00, de måste ha 6-8 timmar ljus för att hinna äta tillräckligt för att hålla sig i form.
 
Och inte får vi många ägg heller nu, det blir 4-5 ägg i veckan. Men så är det på höst och vinter....
 
Som tur är, finns det ägg att köpa i butik!
 
 

Kompost

 Vi har en sluten kompost till hönsgödsel och två trädgårdskomposter av kompostnät. Så har vi en roterande kompost till hushållsavfall och den är indelad i två fack.
 
Trädgårdskomposterna funkar mycket bättre nu sedan vi fick hönsen. De sprätter omkring i dessa en hel del och det innebär att jag inte behöver gräva om dem. Vi lägger nytt i den ena och låter den andra vila, den som vilar töms på våren. När den tömts, lyfter vi över det halvförmultnade från den nyaste och börjar om att fylla i den andra. På detta sättet får vi alltid förmultnad kompost till köksträdgården varje vår.
 
Den slutna komposten med hönsgödsel tömmer vi också på våren och sprider ut i köksträdgården och i rabatterna. Det gör verkligen nytta, allt växer så det knakar!
 
Den roterande komposten har två fack, ett som används till nytt avfall och ett som vilar. Det brukar gå 7-10 veckor tills vi tömmer den som vilat och sedan börjar vi om. Den här är ny för oss, vi har bara haft den i ½ år, så vi har inte hunnit lära oss riktigt hur mycket strömaterial vi ska ha i för att få den lagom fuktig ännu. Men det får vi säkert kläm på snart. Denna kompostjord är väldigt näringsrik.
 
 
 

Hösthallon

 Jag skördar fortfarande hallon var 3:e dag:
 

Jag njuter av dem till frukostyoghurten varje dag, det är så gott!

Ansjovisrulle

Hittade detta receptet på Erikas LCHF: 
 
ANJOVISRULLE (LCHF)
Julbord: 10-12 pers
Som huvudrätt med sallad till: 4-6 pers

Omelett:
50 g smör
1 dl mandelmjöl eller 0,75 dl kokosnötsmjöl
5 dl vispgrädde
Lite anjovisspad
3 ägg
0,5 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2-3 gula lökar
1 burk anjovis (125 g)
1 dl hackad dill
150 g riven ost

Gör så här:
Omelett: Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Smält smöret i en kastrull och rör ner mandelmjölet (eller kokosnötsmjölet). Späd med grädden och lite anjovisspad. Låt sjuda ca 5 minuter och ta sedan kastrullen från värmen. Blanda fiberhusk och bakpulver och rör ner i äggulorna (detta ska inte göras i förväg, då sväller fiberhusken för tidigt). Rör ner ägguleblandningen i smörsmeten och blanda ordentligt. Vänd ner äggvitorna. Låt blandningen svälla 5-10 minuter. Fördela smeten i en långpanna (30x40 cm) på ett bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 minuter i 250 grader. Låt omeletten svalna innan den stjälps upp.

Fyllning: Finhacka löken och smörstek den lätt. Ta stekpannan från värmen. Hacka anjovisfiléerna i små bitar och rör ner i löken. Tillsätt dill. Bred blandningen på omeletten. Strö över riven ost.

Rulle: Rulla ihop anjovisrullen rätt hårt och lägg rullen med skarven nedåt (Hit kan förberedas och frysas in, enklast genom att dela rullen i två delar). Gratinera i ca 20-30 minuter i 225 grader.
 
Det verkar så gott! Jag tänker prova det någon dag i höst och om det uppfyller förväntningarna, ska det stå på julbordet i år.

Höns i trädgården

Här, intill husväggen, har hönsen sitt favorit-sandbad. Under sommaren får de inte bada här, men de har sandbad även i hönsgården. I förra veckan flyttade jag nätet som hindrar dem att gå där jag odlar, så nu har de tillgång till denna delen också. Vi har stort takutsprång som gör att det mestadels är torrt intill huset och det är ju bra för då går det att bada där. Hönsen behöver göra det för att hålla fjäderdräkten fin. 
 

Hönorna letar mask och äter gräs:
 

 

 

Nätet hindrar dem att gå i sparris- och jorgubbsland. Dessa grödor trivs inte när hönsen sprätter.
 
 

Färgsprakande höst

Lördagen 12 oktober fick vi en härlig dag, det var nästan som sommar:  
 

Underbar promenad tillsammans med dotter och dotterdotter.
 

Dessa curryfärgade träd är fantastiska:
 

Varm, mustiga färger! Härlig årstid!

 

Årets sista tomater

För några dagar sedan plockade jag in årets sista tomater: 
 

Snart är det bara vintergrönsaker som gäller i matlagningen; vitkål, blomkål, broccoli, morötter, lök, rödkål.
Fast en och annan zucchini och lite sallat blir det också ibland...

Vacker dag

 
Så fick vi ytterligare en sån där vacker dag med strålande sol och klarblå himmel!
 
Tack, Universum!
 
 

Pelargoner

Sommarblommor som fortfarande blommar: 
 
 

Chiliskörd

Chiliskörden ligger på tork:
 

När den torkat färdigt, ska jag pulverisera den och sedan använda den som krydda.
 

Mysbelysning

 Skänt väder ute i dag och jag har cyklat en runda, tagit bort lite visset från rabatterna och plockat in mysbelysningen från trädgården. Nu tänkte jag gå en tur i skogen.
 
 
 

Hallon

Det är härligt att plocka egna hallon på hösten: 
 
 

Kläder

 Idag har jag handlat 4 klädesplagg på second hand och i förra veckan handlade jag några begagnade plagg på Tradera. Jag tycker det är bra att kunna köpa begagnat, det någon inte vill ha längre, men så kommer det till nytta igen. Det är bra för min plånbok, men även för naturen. Jag köper dock inte alla mina kläder begagnat, vissa plagg vill jag ha nya. I dag fick jag 4 plagg för vad ett nytt plagg hade kostat och det känns bra!
 
 

Slut på säsongen

 
 Nu är säsongen slut och växthuset städat och fint! Det står några kryddor kvar, en physalis och en oliv.
 

Under vintern förvarar vi en del grejor som ska fram tidigt till våren. Jag börjar odlingen igen i februari/mars.
 

Regn

 I lördags hade vi en härlig bonusdag, det kändes som sommar, trots att temperaturen bara kom upp i 16 grader. Solen strålade på en klarblå himmel hela dagen!
 
Igår började det regna och det var verkligen behövligt! Det har regnat hela natten och det blev 30 mm.
 
När det regnar passar det bra att vara inne, jag städar i garderober idag. Nu, äntligen, är det dags att byta från sommarkläder till höst/vinterkläder. Men det är ju fortfarande 10 grader och sommarjackan hänger med någon vecka till. Så småningom ska jag köpa ett par nya plagg till vintergarderoben.
 
Hösten är underbar!
 
 

Morgonpromenad

En ganska mörk morgonpromenad: 
 

Det är så häligt att följa årstiderna!
 

Tack, Univesum, för att jag får uppleva detta!
 

Kärleksört

Kärleksörten är vacker nu: 
 

Den blir ganska hög och faller ut en del, men den är vacker ändå!

Hösten är underbar!

 
Jag tycker att hösten är härlig! Speciellt när det är vackert väder, med hög, fin luft, men jag gillar även när det är busväder med blåst och regn. När naturen ändrar färg är ju så vackert!
 
Till och med alla löv som faller ner, är vackert:
 
 
Nere vid bryggan växer vildvin som blir vackert röd på hösten:
 
 
I parken på nya torg ser det så här vackert ut:
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 

Morgon i hönshuset

Jag hälsar Godmorgon till mina höns varje morgon vid 6-tiden: 
 

Två ficklampor med bra ljus hänger jag in nu när natten dröjer sig kvar lite länge på morgonen.
 

Så drar jag ner bajset under sittpinnarna också...
Sen mornar de sig och putsar sina fjädrar innan de hoppar ner och äter lite.
Sen får de vänta tills 08.00 innan de släpps ut. 

Övervintring

 
Mina små Mårbackapelargoner får övervintra i akvariumet tillsammans med begonian:
 
 

Från vänster: Ananas, basilika, agavestickling, citronstickling, ananas och persikastickling:
 
 
I TV-rummet Limonella och stor ananas:
 

I förrådet står 3 citronträd, bägarranka, pelargoner, bougainvillea, livsträd:
 

Kanske jag måste ändra om lite eftersom min käre make tycker att jag tar för stor plats, det blir mer för varje år. Vi bor ju här båda och måste ju så klart trivas båda...
 
 
 

Höstbild

 Nu ser man höstfärger i naturen vart man än går! Härliga färger, här på åpromenaden:
 
 

Fuchsior

 Nu har fuchsiorna gjort sitt för i år:
 

Jag grävde upp dem, klippte ner dem, avlövade och satte dem i krukor:
 

Och nu står de på altanen några dagar innan de ska in i garderoben i förrådet på vinterförvaring.

Dahliorna klippte jag också ner och förvarar knölarna som fuchsiorna.

Kantareller

  Idag blir det inte så mycket gjort, mina händer är fulla av värk sedan igår...
 
En runda i skogen gav mig i alla fall ½ l kantareller. Tack så mycket skogen!
 
Promenader klarar jag ju av, så jag började med en tur i morse och senare i eftermiddag blir det mer.
 
 
 
 
 
  

Ruvning

 Våra höns av Skånsk Blommehöna är inte särskilt ruvningsbenägna. I det fria brukar det vara så att en höna lägger sina ägg på samma ställe och när där ligger ett antal, infinner sig ruvlusten och hon börjar då att ruva. Om man vill ha kycklingar, så kan man försöka locka dem att vilja ruva. Man kan t.ex lägga 5-10 låtsasägg i ett rede och hoppas att åsynen av en hög med ägg, ska få en höna att vilja ruva.  När man sen ser att hönan ligger platt och inte går av äggen mer än för att äta, så byter man ut låtsasäggen mot riktiga.
 
Till våren ska jag samla ägg från de hönor jag vill ha kycklingar ifrån. I stället för låtsasägg tror jag att jag ska lägga vanliga, billiga ägg från butik, kokta ca 15 minuter i redet. De samlade äggen ska inte vara mer än högst 14 dagar gamla och när jag ser en höna som stannar kvar i redet, byter jag till de ägg jag har samlat.
 
När en höna väl har lagt sig och fått de riktiga äggen, så kan nedräkningen börja. 21 dagar tar det för en kyckling att utvecklas. För att vara säker på att äggen är befruktade, kan man lysa äggen. Jag försökte lysa vår ruvhönas ägg i somras, men lyckades inte se något i dem. Jag trodde inte de var befruktade, men låt dem ligga under Iris. Och ett av äggen visade sig ju innehålla en kyckling, trots att jag inte sett det när jag lyste. Men man lär sig kanske så småningom att se på rätt sätt vid lysningen. Det ska nog lite mer erfarenhet till!
 
Jag hoppas att någon vill ruva i mars-april, men jag börjar samla ägg redan i februari. De brukar börja värpa bra efter vinteruppehållet i januari-februari. Det kan vara svårt att se skillnad på de olika hönornas ägg, men en höna lägger alltid ägg med små knottror på och det är Tofsan, hon som har tofs. Sen lägger de andra ganska lika ägg.
 
Det ska blir spännande till våren! Men just nu får hönorna ha sin välförtjänta vila.
 
 

Tomt växthus

 Nu är växthuset tömt och alla plantor och träd på vinterförvaring:
 

Alla som saker som ska tillbaka in i växthuset, står utanför:
 

Allt blir rengjort innan det ska in igen.
 
 

Skurat rent både invändigt och utvändigt:
 

Nu ska allt torka, sen sätter jag alla saker på plats igen...
 
 
 

Slakt

Vi slapp ju att slakta vår ungtupp och det känns skönt. Tur hade vi som fick honom såld till en genbank!
Jag tycker det känns svårt att avliva ett djur, men jag måste ju lära mig det om jag ska kunna ha kycklingar.
 
Vår kyckling har haft ett bra liv, fått växa upp med sin mamma och levt i en flock, gått fritt omkring i trädgården, fått leva på ett för höns naturligt sätt. Den har sluppit äta kraftfoder för att växa sig stor så snabbt som möjligt, som industrikycklingar gör. Kycklingarna som vi köper till ett billigt pris i butikerna, lever sitt liv utan en mamma, har fått växa upp snabbt, de slaktas vid 5-6 veckors ålder. De växer så snabbt att skelettet inte hinner med, många kan inte gå ordentligt. De får inte gå utomhus, utan tvingas gå inne i stora hallar med tusen andra kycklingar. Det är inget naturligt liv för en kyckling!
 
Det finns ju även KRAV kycklingar att köpa. De har levt ett bättre liv än industrihönsen ovan. De lever längre och tvingas inte växa så snabbt. Vi köper helst dessa kycklingar, även om det blir dyrare. Men egentligen skulle vi kunna föda upp de kycklingar vi själva äter och då ingå i självhushållningen tillsammans med äggen vi får av hönorna och de frukter och grönsaker vi odlar.
 
Nu kom vi undan slakten i år, men nästa år hoppas jag på många kycklingar. Om vi ska bli självförsörjande på kyckling, behöver vi minst 12 stycken om året...
 
 
 
 
 

Lugnare i flocken

 Det verkar faktiskt lugnare i hönshuset sedan den lille tuppen flyttade, ja, det är nog lugnare i flocken överhuvudtaget. Då var det ju skönt för alla att vi inte behöll honom längre tid.
 
Åh, vad jag är glad för mina höns!

Kväll i hönshuset

Hönsen hoppar upp på sina nattpinnar redan innan skymningen, för att de ska ha hunnit hitta sina platser innan mörkret infaller. Så här i början av oktober brukar det bli vid 17-17.30-tiden. 
 
 

Blomma och Lilja har hittat upp på enkelpinnarna:
 

Så glad jag är att jag satte upp dessa pinnar igen!

Fler sittpinnar

Nu har jag satt tillbaka enkelpinnarna i hönshuset igen. Det verkar som att det är bråk om sittplatserna och dessutom känns det som att det behövs lite fler ställen att sitta på även på morgnarna.
 
Jag tog ju bort dem innan storstädningen och målningen, men de behövs nog....
Vårt hönshus är ju litet, så det kan nog vara bra med fler ställen att vara på. Utan dessa enkelpinnar blir det nästan bara golvet att välja på och på den ytan  blir det snabbt trångt.
 
Det blir lite mer jobb vid storstädningen, men det får bli så!
 
 

Så nu har jag tagit bort stegen och satt fram pallen för att de ska kunna hoppa upp till pinnarna.
 

Tuppen har flyttat

 I kväll har vår lille tupp flyttat till ett nytt hem med många höns!
 
Det känns bra att han kom till en annan genbank och där har hönsen det bra!
 
Visst ser han söt ut där han sitter i redet!?
 

När jag kommer för nära, går han ut.
 
 
Han kommer säkert att bli en stilig tupp!
 

Han vänder sig om som för att ta farväl av sina kompisar...
 

Nu består vår flock av 5 hönor och 1 tupp.
 
 
 

Morgonljus

 Nu har jag börjat att tända lite på morgnarna i hönshuset. Jag hänger in två ficklampor med bra ljus kl.06.00, mest för att jag vill att de ska få lite längre dagar. Under vintern går de in redan vid 14-tiden och om jag inte tänder lampor så börjar inte deras dag förrän 08.00 när jag släpper ut dem. Det innebär att de får bara 6 timmar dag och det är alltför få timmar för att de ska hinna äta så mycket de behöver, de äter ju bara om det är ljust. Visserligen går de ute till 17.30 nu, men jag kortar gärna deras natt redan.
 
När jag ändå är i hönshuset på morgonen, så tar jag bort bajset från brädan under sittpinnarna också.
Sedan får de vänta tills klockan 08.00 innan jag släpper ut dem som vanligt.
 
 

Färre ägg...

 
Nu får vi inte många ägg... 7-9 ägg i veckan...
 
Hönorna ruggar, det blir mycket fjädrar i hönshuset nu.
 

Underbar doft i växthuset

 Ett av citronträden bär ju en del frukter och även några blomknoppar. En enda blomma har slagit ut och doften fyller hela växthuset! Jag skulle kunna sitta där hela dagen!
 

6-8 citroner i olika storlekar som nu bara ska mogna, kanske blir de klara till våren. Detta trädet ska få övervintra inomhus, men jag måste nog ordna någon form av belysning...
 
 

Odlingsväv som skydd mot nattkyla

 Nu har jag satt en tunnel av odlingsväv över sallatsplantorna:
 

Och ett tält av kompostnät och odlingsväv runt tomatplantan som bär många tomater:
 

Det är den självsådda plantan och den är rejäl!

RSS 2.0