Årets odling

Jag har börjat planera årets odling. Eftersom värken i händerna gör det svårt att rensa ogräs, kommer jag bara att odla hälften så mycket som vanligt i kökslandet. Sallat och spenat är viktigt för mig, så det vill jag odla. Grönkål och majs ska jag odla till hönsen. Brytbönor blir det också, squash vill jag gärna ha, men jag fick utslag av blasten förra året, så jag är tveksam. Sen får jag se om platsen räcker till mer, jag ska bara odla på halva landet i år.
 
I växthuset ska jag ha paprika och kanske gurka och melon. Självklart ska jag dra upp en del plantor också, tidigt i vår. Några krukväxter ska få komma ut i växthuset på sommarbete.
 
Medelhavsväxterna måste jag ta en funderare över, citronträden drabbas hela tiden av sköldlöss och det är en kamp som tydligen kommer att fortsätta. Limonella och calamondin klarar sig bättre och är enklare att sköta eftersom de är lite mindre i storlek. Olivträdet ger visserligen ingen frukt, men är vackert och lättskött.
 

Begravningsblommor

 Ditt minne lever
 
 
 

Begravning

Idag är det Erik A. Anderssons begravning.
 
 
                                                                 
 
                                                                    (Bilden lånad på nationalflagg.se)

Solig söndag

Igår visade sig solen från sin bästa sida och jag tog en promenad längs havet:
 
 

Vitkålsgratäng

Vitkålsgratäng          4 portioner
 
600 g hackad vitkål 
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
½ msk sambal oelek
1,5 dl vispgrädde
2 dl riven ost
 
Stek vitkål, lök och pressad vitlök i rikligt med smör. Krydda med sambal oelek, salt och peppar.
 
Häll i grädden och låt den koka in en del. 
 
Lägg över i en ugnsform och toppa med osten.
 
Grädda i 225 grader ca 15 minuter.

Asian rawslaw

Hittade detta recept i senaste numret av Buffé:
 
Vintrig sallad med asiatiskt stuk:
 
3 cm riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
rivet skal av 1 lime
2 tsk rårörsocker
3 msk risvinäger
2 msk sesamolja
3 mska rapsolja
1 msk fisksås
½ tsk salt
 
Blanda ihop allt till dressingen och häll det över 300 g hyvlad vitkål och 2 grovrivna morötter.
 
 

Solnedgång

Så här vackert såg det ut när solen gick ned:
 
 
 
Helt röd lyste solen!

Någonstans där uppe...

... kan man ana solen:
 
 
Det kändes faktiskt som vår i luften och fåglarna kvittrade. En härlig promenad var det!
 
 
Jag ser fram emot mer fågelsång! Och att solen kommer fram riktigt!

Mandelfisk

Mandelfisk    4 portioner
 
600 g torsk
1,5 dl mandelmjöl
1 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel
50 g smör
1 tsk salt
vitpeppar
 
Lägg den halvtinade fisken i en ugnsform, salta och peppra. Smält smöret i en kastrull och rör ner mandelmjöl, grädde och hälften av den hackade mandeln.
 
Klicka ut mandelröran på fiskfiléerna och strö resten av mandeln över. Tillaga i ca 15 minuter i 200 grader.
 
Servera med hackat ägg och kokt broccoli.

Nya recept

Nu när jag kör LCHF, har jag börjat följa en meny för veckan. Det är ganska kul, för det blir lite nya recept.
 
Jag kommer att lägga in ett och annat nytt recept här fram över...

Vårblommor på väg

Hyacinter:
 
 
Minns inte vad dessa heter:
 
 
Hyacinter:
 
 
Julrosen har inte blommat i december och inte nu heller. Till höger står Hortensian:
 
 
Hortensian har redan börjat skjuta skott:
 
 
Jag hoppas på en tidig vår!

Lågkolhydratkost

Idag startar jag med strikt LCHF, jag ska försöka hålla mig till 20 g kolhydrater om dagen. Efter helgen som gick blir det kanske inte så lätt, för jag har ätit en hel del kolhydrater. 
 
Till middag blir det kål- och köttfärsröra. 

Tomtegrottan

Nu har tomtarna lämnat grottan:
 
 
De vilar nog upp sig inför nästa jul...

Födelsedag

Flaggan är hissad! Både jag och äldsta sonen fyller år i dag!
 
Grattis Johan!
 
 
 

Vår björk är borta

Vår björk som växte mot gatan:
 
 
Nu har den tagits bort (av sågbilen) för att ge ännu mer ljus på framsidan:
 
 
Det ser lite tomt ut, men vi vänjer oss. Till sommaren märker vi stor skillnad, för då blir det inte skuggigt  på gräsmattan framför huset. Vi kommer nog att få ljusare även inne i köket!
 
 

Tulpanens dag

Idag är det tulpanens dag.
 
Den tillhör mina favoriter.
 
 

Paprikafröerna gror

Nu börjar paprikafröerna att gro!
 
Så nu har säsongen börjat här hemma!
 
Paprika 'Ferenc Tender' grodde först:
 
 
Paprika 'Lipstick' är lite senare:
 
 
Just nu står de i köket under bänkbelysningen:
 
 

Ljusare

Sedan alla trädgrenarna som hängde över gatan sågats ned, är det ljusare och vi kan se himlen. Dessutom märks det nu att grenarna även fångade upp ljud, för nu hörs det mycket mer av bilar som kör förbi. Så lite nytta gjorde de stora trädkronorna i alla fall! 
 
Träd gör mycket bra för miljön, de fångar upp avgaser bl.a. Tydligen fångar de även upp ljud. Kanske skulle vi plantera något träd till i trädgården?
 
Så här fritt är det nu över vägen:
 
 
Nu under helgen har det blåst riktigt ordentligt, men vi kunde sova lugnt.
 
Tidigare hängde grenarna långt över vägen:
 
 

Nu är glada julen slut, slut, slut...

Nu har vi städat ut julen. Det känns så rent här inne nu!
 
Nu vill jag gärna ha vår.... paprikafröerna har inte grott ännu, men det gör de förhoppningsvis snart.
 
Någon direkt vinter har vi inte, ingen snö och inga minusgrader.
Kan det kanske påverka hönorna att börja värpa igen? Det vore trevligt!

Bortsågat

Ägarna till fastigheten tvärs över gatan har idag låtit såga bort alla grenar som hängde över vägen mot vår tomt!
 
Det känns så bra nu, vi kommer att känna oss trygga även när det blåser storm!
 
 
Dessutom kommer det att bli ljusare här!
 
Tack för vänliga grannar!

Paprikasådd

Nu har jag sått ekologiska paprikafrön. Två sorter blir det i år, 'Lipstick' och 'Ferenc Tender'.
 
'Ferenc Tender'  är en snabb paprika som passar i vårt klimat. Inte bara i växthus utan också på friland. Den ger en stor skörd av köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som kan bli riktigt stora. Skördas både som ljusgul, orange och fullmogen röd. Plantan är kompakt och stadig och blir ca 40 cm hög. Utvecklingstid 50 dagar och det är ingen F1 hybrid, så jag kan ta frön på den för kommande år.
 
'Lipstick' är en tidigt mognande paprika med vackra, blanka, koniska frukter. De är tunga, ca. 12 cm långa, mörkt gröna och övergår till en skinande, kraftigt röd färg. Lipstick är en tjockväggig, saftig och god paprika för växthus och bra lägen utomhus. Den ger en bra skörd även under mindre idealiska förhållanden. Utvecklingstid 53 dagar och är ingen F1 hybrid.
 
De ska gro och växa till sig inomhus, sedan får de flytta ut i uppvärmt växthus i slutet av februari.
 
 

2014 års äggproduktion

I december månad har Äggda varit den enda som värpt, 13 ägg fick vi.
 
Under 2014 har våra hönor värpt 684 ägg, det blir i genomsnitt 114 ägg per höna.
 
 Tack för alla äggen, familjen Blom!
 
 
Nu är det snart dags att lämna genbanksrapport, det brukar vi göra i februari.

Erik A.

Erik A. (min svärfar) har lämnat oss! Han somnade in strax efter midnatt på strokeenheten i Ängelholm där han legat i 3 dagar. Han var helt klar i huvudet in i det sista, men som förlamad i kroppen. Han blev 95 år.
 
Vi saknar dig, Erik!

LCHF

Då är det dags för mig att köra LCHF igen, med 1 veckas försiktig övergång då jag äter en och annan potatis, någon skiva fullkornsbröd eller knäckebröd. Därefter blir det bara ca 20 g kolhydrater/dag.

Nyårslöften

Jag ska, helst varje morgon, fundera över denna fråga:
 
Vad skulle jag göra idag, om den här dagen var min sista? 
 
Jag ska, helst varje kväll, reflektera över min dag och utvärdera vad som blivit rätt och vad som blivit fel.
 
Jag ska utöva yoga.
 
Jag ska fokusera på min hälsa.
 
Jag tar ansvar för min plats på jorden.
 
 

2015

Gott Nytt År 2015!
 
Snart kommer ljuset!
 
 
 
                                  Bild lånad från kostdoktorn.se

RSS 2.0