Familjedag

Lördag 30 juli hade vi vår årliga familjedag. Vi startade med go-kart 15:00, 8 vuxna körde och jag tog hand om 2 barnbarn under tiden. 45 minuter senare var det prisutdelning, pappa vann och sönerna blev tvåa och trea, övriga kom på 4-8 plats och hela resultatlistan följde med hem att begrunda och jämföra. Hemma hos oss blev det grillat kött, potatisgratäng och sallad. Därefter åt vi lite ost och oliver och sedan gick vi en tipsrunda som äldsta dottern fixat. Så hade 6-årige barnbarnet en låtsas-go-kart-tävling på lekplatsen och efter det blev det kaffe och tårta som dottern bakat. Det är så underbart kul att ha alla samlade!
Vi satt ute hela kvällen och trots en och annan liten regnskur så var det en härlig kväll!Stort tack till er alla som bidrog till en minnesvärd dag!


Vitlök

I dag har jag blastat av den torkade vitlöken.

Det blev 24 vitlökar och det blir 2 per månad i ett år. Jag undrar om det räcker...

Det fanns även några lökar som växte på "stängeln" och de ska jag använda som utsäde i höst.

Jag vet inte hur det blir, men det kan vara värt ett försök.


Bondbönor

Spritade bondbönor:Färdigkokta, skalade och frysta bondbönor:Skönt att ha i frysen att äta i vinter!


Skörd av bondbönor

I går skördade jag hälften av mina bondbönor:De var fina och bara ett fåtal med mask:Jag tar ur bönorna, det brukar finnas 4-7 bönor i en balja:Det är ett tidsödande arbete och med värkbrutna fingrar och händer så är det inte lätt.
Jag trodde jag skulle kunna ta resten av skörden i dag, men händerna vill vila en dag emellan.


Hösthallon

Nu har hösthallonen börjat mogna! Det är lite tidigare än vanligt.Det bästa med hösthallon är att de kommer när alla andra bär är slut. Det brukar
räcka med lite bär i frukostyoghurten för min del och så får barnbarnen resten.


Rodnande Fjällskivling

I går kväll plockade jag denna fina Fjällskivling intill skogen på andra sidan gatan:Förra året plockade vi 3 likadana på samma ställe och då trodde jag att det var
stolt fjällskivling. Men så när jag nu tittade i vår svampbok, så visar det sig
att det är en rodnande fjällskivling. Den är lite gulare än den stolta.
Hur som helst så var den jättegod förra året och är säkert lika god nu.Jag tror vi steker den i lite smör tillsammans med hackad lök...


Skörd

I dag har jag skördat alla spritärterna. Det var mask i en del och det tycker jag inte om, det är så äckligt!
Men det blev i alla fall ca 1 liter gröna, fina ärter.
Här är en bild på ärterna i min fina skördekorg:Jag tycker det ser så härligt ut i grytan med dessa gröna ärter!
Man kan ju tycka att det inte är mödan värt att sprita ärter, det är ju så enkelt att köpa frysta ärter i butiken.
Men det är ganska rogivande arbete, lite meditativt!I år odlade jag ärterna i två omgångar och den första var inte alls angripen av mask.
Nästa år ska jag odla allt på en gång och tidigt!


Skördedagar

Det är dags att skörda mer lök nu, blasten har lagt sig på flera stycken.

Bondbönorna och spritärterna ska också skördas denna veckan.

Jag skördade nyss en stor bunt brytbönor, som jag kokte 2 minuter och sedan
hamnade de i ost- och skinksalladen vi ska ha till lunch.

Nu mognar inte tomaterna lika fort längre, men det beror antagligen på vädret.

Vi väntar släktingar från Norge på besök i dag, så nu ska jag göra sås till salladen
och sen hoppas jag de kommer, för jag är riktigt hungrig nu.


Söndag 24 juli

I går tömde jag min 2:a bokashihink i bädden utanför växthuset. Det ska gå att odla där om 2 veckor, även om det inte är helt färdig jord förrän om 4 veckor. Jag tänkte odla salladskål där.

3 dagar har det regnat, så nu tycker jag det räcker på ett tag! Jag vill gärna att det är någorlunda torrt när jag skördar löken som redan lagt sig. Jag hoppas det blir lite torrare i morgon.

Jag har lagt in 2 burkar ättiksgurka nu och i går fick dottern de västeråsgurkorna som var klara, ½ kg blev det.

I dag ska jag få gräva upp en röd ros och en höstanemon i svärfars trädgård. Ska ut och undersöka var i vår trädgård de skulle passa bäst. Det är ju bra att plantera när det är molnigt och även regnigt. 


 Den väldoftande rosen 'Kronprinsessan Margareta'.


Citronträd

Det citronträdet som tappade många blad och fick bruna grenar har repat sig!
Det börjar komma nya toppskott och bladen är mörkt gröna.
Det har inte fått vatten på 2 veckor, eftersom det ju var övervattnat. Jag ska
vänta tills topparna på trädet hänger lite och då först ska jag vattna.Skönt att det nu ser ut att bli bra igen!


Passionsfrukt

3 blommor har det varit på passionsfrukt-trädet och 1 har kart!En blivande frukt! Det tar ganska lång tid för den att bli klar,
men jag hoppas det blir i september! Det är kanske inte så mycket att hurra för,
men jag blir glad!


Skördat melon och vitkål

1140 g söt, saftig melon med gult "kött":Det är samma goda smak på melonen, trots att frukterna inte ser likadana ut!

2 vitkålshuvud på sammanlagt ca 2 kg:Mellan de yttersta bladen hittade jag 6-7 småsniglar av typ mördarsnigel! Det verkar ju vara ett bra ställe att lägga ägg om man är snigel, då har ju småsniglarna mycket mat att växa sig stora av!


Obegripligt!

Stor sorg över det som hänt i Norge! Det är obegripligt hur en sån sak kan hända!

Mina tankar finns hos alla drabbade och deras anhöriga!


Paprika

De avlånga paprikorna börjar mogna nu och det sitter ganska många på varje planta:5 sådana här plantor har jag och många frukter på varje.


Blåbär

I dag har vi plockat 3 l kantareller i skogen och dessutom lite blåbär till 2 dagars
frukost. Det är så härligt att gå i skogen och hitta sådana skatter!

Hemma har jag en planta amerikansk blåbär och de är nog lagom mogna när
blåbären i skogen är slut.


Persika

Persikorna är så små, men det ser ut som om de håller på att mogna nu:7 små persikor på trädet var kanske för många för det lilla trädet,
jag borde kanske tagit bort hälften, då hade de som suttit kvar kanske blivit större.


Kan jag undvara detta?

Att leva enkelt innebär för mig att inte följa strömmen i utbudet som finns i butiker. Jag ska inte köpa ens det jag behöver, utan bara det jag inte kan undvara. Jag ska försöka rensa ut en hel del saker som inte är nödvändiga, det står en massa sådana saker på hyllor, i skåp och i lådor.

Vad räknar jag då som nödvändigt? Det är saker som gör mig lycklig, bruksföremål, saker som känns mer som en del av mig och sådant som jag inte kan undvara.

Är det nödvändigt med kläder? Ja det är det, men för mig är det inte nödvändigt med senaste modet eller att kläderna är nya. Jag kan köpa vissa kläder begagnade.

Är det nödvändigt med nya gardiner innan de gamla är utslitna? Nej, för mig går det bra att handla begagnat, att använda de gamla tills de är utslitna. Jag köper kanske nya gardiner eller tyg för att sy gardiner av, men de blir använda tills de är utslitna. Det samma gäller de flesta prylar till hemmet.

Är det nödvändigt med mat? Ja, men det går att handla ganska billigt och utan att det blir skräpmat. För mig är det viktigt att maten är av bra kvalitet, näringsriktig och smakar gott, men jag köper gärna mat som snart går ut i datum och då blir billigt. Jag handlar gärna på extrapris och jag lagar mat från grunden.

Är det nödvändigt med bil? Det är svårt att svara på, för ibland tycker jag att det behövs en bil i mitt/vårt liv. Men jag cyklar gärna när jag ska uträtta ärenden inom ca 8 km (vi bor 8 km från staden) och jag tar gärna bussen på vintern och då får jag motion genom promenader till och från bussen.

Är det nödvändigt med trädgård? Ja, för mig innebär trädgården min plats på jorden och den gör mig lycklig!

Visst händer det att jag köper saker som inte är nödvändiga, men jag försöker alltid tänka:

Kan jag undvara detta?


Slanggurka

Gurkplantorna står i det lilla plastade växthuset och de ger en del gurkor:2 plantor har jag här och det verkar vara lite, så nästa år blir det nog 3 stycken.
De står ju inte lika skyddat och varmt som i det glasade, stora växthuset, så de tar lite längre tid på sig.
Men de är jättegoda!


Blommor

Röd solhatt:I bakgrunden syns vitpytta.

Nu blommar även gladiolusen:

Min plats på jorden

Jag älskar min köksträdgård! Jag behöver aldrig vara sysslolös, det finns alltid något att pyssla med. Och jag mår bra av att bara se hur allt växer och frodas. Jag mår bra av att så några frön och sedan vårda plantorna och se dem växa, för att slutligen få lön för mödan när jag kan skörda! Att bara gå ut och plocka till sig av grönsakerna och tillreda middagen, det gör att jag känner mig rik. Visst är det lite trist jobb med ogräset, men samtidigt är det mitt sätt att meditera på.

Jag gillar även resten av trädgården, att ha en egen plats i Universum! Blommorna är så underbara att titta på, för att inte tala om doften från en del av dem. Jag går flera rundor i veckan, går mina rundor i trädgården och bara njuter!

Tack, Universum, för trädgården!


Vit eternell

Min vita eternell:Den växer lite rörigt och är en aning för hög, men den är fin!


Förberett jordtillverkning

I dag har jag förberett en del av bädden framför växthuset för att göra ny jord. Jag har tagit bort täckning, ogräs och vitlöken är skördad, så på lördag ska jag gräva ett dike där Bokashin ska tömmas. Det ska gå att så där 2 veckor efteråt och då ska jag så salladskål och pak choi. Det ska bli spännande att se hur det blir.

Så småningom ska jag göra likadant längs hela växthuset, men det växer en squash där nu, så det blir senare. Det är den varmaste bädden i köksträdgården och det går lätt att sätta upp odlingsväv också där. Det kan behövas för att hålla kvar värmen i höst. Jag tror jag ska ha sallat också där.

I dag har jag skördat lite av varje: några rödbetor, några morötter, lite brytbönor, några frilandstomater, västeråsgurkor, en bunta lök, de sista vitlökarna och några ampeltomater.

Nu säger kroppen ifrån att jag behöver vila, så det blir inget mer arbete i dag!


Köksträdgården

Just nu frodas det överallt i köksträdgården:Det är så härligt att bara gå runt och titta på allt som växer!Snart är det mesta skördat och då blir det tomt!

Löken skördar vi så snart blasten lägger sig och vi har redan hängt upp den första knippen på tork under tak.
Det är stora fina lökar, både röd och gul lök.

Vitlök har vi också skördat nästan alla, vi brukar ta dem när blasten gulnar,

Frilandstomaterna har vi skördat några, men de ger tomater ganska länge, de brukar stå kvar till sist.

Rödbetorna ska snart skördas och läggas in. Kålen ska också upp snart.

Jordgubbarna har gett vad de kunnat. Västeråsgurka plockar jag varannan dag.

Squash satte vi 4 plantor av. En har myrorna förstört, två har fortfarande inte gett frukt, men en av dem har gett 2 frukter hittills och flera är på väg. Förr brukar vi äta squash mycket tidigare och få i massor! Jag vet inte vad det beror på att det blir så här, men det kanske är vädret?

Morötter och palsternackorna växer sakta men säkert. Fänkål skördar vi då och då. Rotsellerin kommer bättre framåt augusti/september, de är fortfarande små. Sockerärterna har gjort sitt, men brytbönor plockar vi nästan dagligen. Bondbönor och spritärter ska snart skördas, allra först blir nog spritärterna.


Vindruvor

Vindruvorna har än så länge inte fått mjöldagg:De senaste 2 åren har vinstocken fått mjöldagg. I år har jag köpt ett gödningsmedel som också kan spädas ut mycket mer än till vattning och sprutas över vin och rosor för att undvika mjöldagg och även ge gödning åt växten genom bladen. Tydligen gör det nytta, än så länge ser jag ingen mjöldagg!


Tack skogen!

Vi var i skogen i dag och plockade 1,5 liter kantareller och ½ liter blåbär.

Till lunch blev det kantarellomelett och blåbären räcker till frukostyoghurt 2 dagar.

Jag känner mig så rik!

Tack, skogen, för dina gåvor i dag!


Höns

Just nu går jag och funderar på att skaffa höns. Det hade varit trevligt med hönor i trädgården, för att inte tala om äggen de lägger! Det fordrar ju en del jobb att sköta dem, även om vi bara tänker oss att ha 3-4 hönor.

Vi har en friggebod på tomten som vi skulle kunna inreda en del av till hönshus. Då måste vi sätta in 1-2 fönster i den del som hönsen ska bo i och en lucka där de går ut och in. Utanför ska vi då ha en hönsgård, varav den första delen ska vara takförsedd, så de kan ha ett sandbad under trappan. Hönsgården behöver vara sammanlagt
ca 20-25 kvadratmeter och det har vi sett att vi kan ordna.

Tanken är att de ska få gå fritt i trädgården under sommartiden när vi är hemma. Det skulle vara så mysigt att ha små hönor som går omkring där ute och hjälper till när man är i trädgården.

Vi har inte bestämt oss än, utan vi funderar ännu!

* * *


Solrosor

Nu står de så stolta där i landet och vänder sig mot solen!De var nära att blåsa omkull förra veckan när det blåste rejält och därför har de fått ordentliga stöd nu.Jag låter de stå ute tills fåglarna har ätit upp fröna i höst.


Fuchsia

I år har jag planterat mina fuchsior i rabatten:Det är tacksamma blommor som älskar regn och rusk! De står i rabatten intill
altanen vid staketet och får bara sol en timme på morgonen.


Oregon Spring

Nu mognar frilandstomaterna på löpande band:Dessa härliga tomater som förgyller vinterhalvåret,
då jag plockar fram dem från frysen och använder i grytor, soppor och såser.


spritärter

Nu är snart 2:a omgången spritärter skördeklara:Och bonbönor kan vi nog också snart börja skörda:Bondbönor får vi nog lite väl mycket av! 2 rader på 2 meter har vi i år, nästa år blir det nog lite mindre.


Härlig lördag

I dag har det varit en härlig dag med sol och lite värme! Dagen började jag med att plocka vilda hallon och smultron en liten bit bort på vår väg. Dessa smaksatte vår yoghurt/fil till frukosten. Sen tyckte jag att det passade bra att försöka göra någon nytta i trädgården och satte igång med sekatören. Jag klippte någon buske och så klippte jag ner de 4 tomatplantorna som ändå inte ville mer. Det var Tigerella och tomaterna fick sprickor och skrovligt skal, så de kasserades. Aldrig mer den sortens tomat här inte!

Så åt vi lunch: varmrökt lax med sallad och sås. Vi solade ca 1 timme och sedan ville jag fortsätta i trädgården, men det var bara att glömma för värken i höger tumme och handled var intensiv! Jag antar att jag fick det av att ha klippt med sekatören, det är konstigt men värken kom inte förrän efteråt!

I kväll kommer äldsta dottern och barnbarnet på grillkväll. Det ska bli mysigt!


Gårdagens skörd

En bild på gårdagens skörd:I korgen ser vi tomater, sallat, röd lök, brytbönor och portlak.
Portlak är en grönsak med Omega3-fettsyra, så den är väldigt nyttig.
Den frösår sig själv, men jag förkultiverar också tidig vår. Jag skördar
mest fram tills den börjar blomma i slutet av juli. Portlak är lite syrlig och ganska krispig,
jag använder den i sallad.


Skörd

I dag har jag skördat 1 squash, 1 stor näve brytbönor, 1 salladshuvud, en knippe portlak,

4 tomater, krondill, 2 västeråsgurkor, 1 gurka och 1 paprika.


Vitlök

Nu i veckan skördade jag några vitlökar som blivit gula p blasten:Jag vet att jag satte 2 sorter i höstas, men minns inte vilka. Det är synd, för den ena sorten
blev mycket större än den andra och det hade ju varit bra att veta namnet så jag kan köpa samma i höst.
Jag tror jag sätter klyftor av egen lök av den stora sorten i december.


Romansallat

Jag odlar både röd och grön Romansallat. Den är mer krispig än vanlig huvudsallat,
men mindre krispig än isbergsallat. Romansallat tåler en del frost och därför odlar
jag den röda tidigt på våren. Jag förkultiverar den i växthuset och planterar ut den i
april, då  har jag väv över i början. Den växer ganska snabbt och bildar fina huvuden.Jag sår den i 4 omgångar under säsongen och vi skördar nästan dagligen.


Röd paprika

Paprikorna 'California red' blir stora! Och goda och köttiga!Vi äter ganska mycket paprika och därför har jag 8 plantor. Varje planta ger
5-10 frukter beroende på sort, jag har en sort till som ger avlånga paprikor och
den sorten jag har i år, odlar jag för första gången.


Hassel

Äntligen är hasselbusken planterad!Jag fick den av Emma och Benny som tack för hjälpen.
Tack, snälla ni!Jag längtar tills det blir hasselnötter att skörda!


Kantareller

2 l. av skogens guld blev det i dag.Det är faktiskt ren lycka när man hittar kantareller!
I vår lilla skog brukar jag bara få ½ -1 liter, men i dag blev det rekord med 2 liter!


Tacopaj

3 ägg
½ dl grädde
salt och peppar
    -----
400 g färs
4-6 vitlöksklyftor
1 liten lök
1 finhackad röd paprika
tacokrydda, salt
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 dl vatten
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
       -------
Vispa samman äggen med grädden och salt och pepper. Grädda i pajform 225 grader ca 15 minuter.

Stek under tiden löken och färsen i smör så det blir finfördelat. Lägg i paprikan och krydda med tacokrydda, tomatpuré och sambal oelek. Späd med vattnet. Låt koka några minuter. 

Häll köttfärsröran över pajbotten och avsluta med 1 dl grädde blandat med 1 dl creme fraiche och 2 dl riven ost. Grädda i 225 grader ca 20 minuter.

Servera med sallad.


Västeråsgurka

Nu har jag börjat skörda västeråsgurka, några stycken varannan dag.Jag har ett recept på ättiksgurka som gör att man kan lätt lägga in lite i taget.
Det passar ju bra när man får lite gurkor åt gången.


Vinbär

Vinbären är snart klara att skörda! Jag plockar ett par klasar av varje färg varje dag
till frukostyoghurten och snart ska allt skördas och läggas i frysen.
Röda:Svarta:Vita:De vita bären är alltid finast, de hänger i långa, fina klasar. Men de känns inte
lika fulla av antioxidanter som röda och svarta.


Palsternacka

Palsternacka växer sakta:Sparrisen växer fort:


Frilandstomater

Oregon Spring växer så det knakar! Busktomater ska ju inte tjyvas, men jag gallrar lite bland grenarna. Och så måste jag stötta dem med pinnar och buskstöd, annars kommer tomaterna snart att ligga på marken.Tomaterna ser ut att bli ganska stora och tynger redan ner grenarna. Jag gallrar grenarna för att solen ska komma till och få frukten att mogna.Dessa tomater använder jag i maten, fryser in för vinterns behov. De är mycket "köttiga" och behöver inte skållas för att kunna skalas och det är då mycket enklare att frysa in. jag bara skalar och hackar/klyftar dem och så in i frysen.


Solros

Nyvaknad solros:Denna solros har vikit sin stam först längs marken och sedan upp igen,
därför ser den väldigt låg ut.


Morötter

Nu börjar morötterna växa till sig. I dag har de tjocklek som ett lillfinger:Så det blev bara ett smakprov, men om ett par veckor är det nog dags!


Tomater

Nu skördar jag tomater varje dag!Sorten heter Dansk export och är den bästa, tycker jag.Jag odlar även Tigerella, men den är inte särskilt bra. Den har tjockt skal, smakar mindre
och plantorna blir inte heller bra. De slutade växa vid ca 150 cm höjd, vissnade lite i topparna
och såg tråkiga ut. Jag tog ut dem utanför växthuset, någon planta ser ut att må bättre, men
de flesta ser risiga ut och kommer att kasseras så fort de få tomaterna mognat.

Tomaterna 'Oregon spring' som jag odlar för att frysa in växer på friland och mår jättebra.


Malabarspenat

Jag övervintrade malabarspenat, men den blommade bara och jag odlar den för bladens skull.
Därför sådde jag nya frön och hälften grodde, så nu hoppas jag kunna skörda mycket blad
i augusti. Jag fräser dem hackade bladen med vitlök i lite smör och det är ett gott tillbehör till det mesta.Nu är de faktiskt omskolade i större kruka och jag lägger in en bild på den när bladen är större.


Citronträden

Det kan ha varit för mycket vatten som gjort att citronträdet tappar blad och blir brunt i grentopparna!

Jag pratade med blomsterhandlaren (som jag litar på och uppskattar) och han rådde mig att i stället för att vattna varje dag, som jag gjort, bara vattna ca 1gång/vecka eller när topparna hänger lite. Det behöver torka upp mellan vattningarna.

Eftersom jag omskolat i större krukor och mer jord, så tar det lite tid för rötterna att växa ut i den nya jorden och om jag då vattnar varje dag, så kan den få det blött om fötterna.

Så nu har jag inte vattnat på några dagar och än så länge hänger inte topparna.

* * * * * * * *


Klematis 'Prince Charles'

Den här klematisen har tagit tid på sig att bli så här fin. I två eller tre år
har den varit väldigt tanig och växt mycket sakta, men nu verkar den äntligen trivas.


Julstjärna på sommarbete

Min 3 åriga julstjärna står nu i växthuset på sommarbete:Den fick inga röda högblad i år, men den är lika väcker ändå!


Brytbönor

Nu skördar vi brytbönor varje dag och det är så gott!Det är en härlig tid nu med mycket att skörda! Sockerärterna har gett vad de kan
och plantorna ligger i komposten. Platsen behövs till annat nu.


Drakmynta

Drakmynta är vacker! På bilden omringar den en änglatrumpet:Vi har också drakmynta intill staketet:


Blåbär

Blåbär är gott! Speciellt vilda, men odlade går också bra!Frukostyoghurten blir speciellt god med dessa bär!


Gul lök

Nu har löken blivit ganska stor:Sådd från frö, förkultiverad och utplanterad.Vissa står lite trångt, men  verkar växa bra ändå.Förr satte jag alltid sättlök, men efter att ha provat att så för ett år sedan
och upptäckt att löken hinner bli stor och fin, så förkultiverar jag nu löken.
Vi äter minst en lök om dagen och det går åt massor av lök under ett år,
men jag hoppas kunna bli helt självförsörjande på lök.


Klematis 'Jackmanni'

Nu blommar Jackmanni:Lika tacksam blomning varje sommar!


Grillspett med ris, sallad och kall sås

I kväll har vi haft större delen av familjen hemma på grillfest:Till efterrätt blev det jordgubbstårta och kaffe.

Den kalla såsen som vi ofta har till grillat:Recept på såsen:
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
2 msk Dijon senap
1 äpple
1 gul lök
salt och svartpeppar

Blanda ihop allt, låt stå minst en timme så att smakerna gifter sig.
Servera och njut!


Aubergine

Aubergine 'Black Beauty':De har så härlig färg och t.o.m. hinkarna matchar!
Hängpelargon

Bilden ger inte rättvisa mot hängpelargonen, blommorna har en
mycket djup röd färg och den har massor av blommor:


Paprikorna mognar

Nu börjar några paprikor mogna:Den här sorten har jag själv tagit frön av från en KRAV-märkt paprika för 3 år sedan.
Varje år tar jag nya frön och de blir alltid lika fina. De är stora, "köttiga" och goda.


Övervattning

Nu har jag pratat med min favorit-blomsterhandlare om citronproblemen.
Det verkar som att det är övervattning. Jag vattnar citronträden varje dag med ca ½-1 liter.
Han säger att det är bättre att vattna 1 gång i veckan och flera liter åt gången.
Man ska inte vattna förrän topparna börjar hänga lite! Det är så man ser att den är törstig! 

Så hädanefter blir det inget småskvättande till citronträden! En måttstock kan vara
att vattna med så många liter som krukan rymmer. Det överflödiga vattnet
rinner då ut genom krukan.

Tack, Joakim, för allt du lär mig!

* * *


Citronproblem

Mitt nya citronträd (inköpt i år) blommade så fint, karten växte bara lite grann innan de föll av.
Det kom en hel del nytillväxt, jag upptäckte några odjur (en del döda och några andra), åtgärdade detta genom att tvätta alla blad med såplösning och det såg ut som om trädet repade sig. Men så började den tappa blad, mest från nytollväxten.I går upptäckte jag att grenarna som  tappat blad blir bruna.Jag blir så ledsen, jag är så glad för mina citronträd.Vad kan ha hänt?

Mitt andra träd, inköpt förra året, har citroner från förra sommaren och även nya kart från i år.
På det trädet har jag också upptäckt samma odjur som på det nya trädet, men inte lika mycket.

Bägge träden har omplanterats i samma jord och gödslats med samma gödning.

Kan det vara för mycket gödning? Något i jorden?


Skörd

I går skördade jag första omgången spritärter. Det blev ca ½ liter.
De förvälldes 1 minut, fick svalna och sedan in i frysen.

Var annan dag skördar jag lite sockerärter och lite mer brytbönor och dessa
äts upp genast till dagens middag. Det är ju så gott!

Blomkålen blev inte så bra, den ser konstig ut och lite gulnad.
Jag ska prova en annan sort nästa år.

Vit- och rödkål ser bra ut, har börjat bilda huvuden.

Lök skördar jag nu vid behov. Jag frösådde all lök i år, förr var det sättlök.
Vitlök sätter jag förstås klyftor och den börjar bli färdig. Jag har skördat 4 st.
Purpurklätt

Purpurklätt fröar av sig själv, så den kan man ha länge.


Jordfabrik

Så här såg det ut i bokashin efter 2 veckor. Överst ligger en del hushållspapper
och man ser tydligt det vita möglet som blir när det är bra:Jag blandade bokashin med lite jord och rörde om. Jag använder en ikea-kasse till lagringen.
ovanpå la jag ett lager jord och täckte med en tidning. Så band jag ihop kassen och
ställde paketet i en balja i förrådet. Där ska det stå i ca 4 veckor och då ska allt ha blivit jord.
Det ska bli spännande att öppna paketet i början av augusti!


Bokashigödning

Vätskan som jag tappar ur hinken varje dag, använder jag som gödning till växter ute och inne.
1 dl späds med 99 l vatten eftersom det är så koncentrerat.
Man ska kunna hälla det i avlopp för att motverka lukt och stopp.


Bokashi

Nu är min första hink bokashi klar att läggas över till jordfabriken. Jag började göra bokashi
för 4 veckor sedan, samlade allt hushållsavfall i köket i hinken och strödde bokashiströ mellan varven.
När hinken var full efter 2 veckor, ställde jag undan den inomhus med lock på i 2 veckor.
Vätskan tappade jag ut 1 gång om dagen ända från början. Så startade jag en ny hink.
Nu har jag blandat bokashin med jord i en IKEA-kasse, lite jord överst och sedan en tidning.
Nu ska det stå i 4 veckor och sedan ska det vara jord. Snabbt och enkelt!
www.bokashi.se


Balgväxter

Balgväxter ger så mycket mat, tycker jag. Sockerärter och brytbönor äter vi direkt under sommaren.
Bondbönor och spritärter fryser jag in för vinterns behov. Det är en mycket trevlig sysselsättning
att sitta vid bordet på altanen och trycka ut dem ur sina baljor (= sprita ärter el. bönor)Närmast i bild skymtar lök och sedan sockerärter och spritärter.
I mitten växer brytbönor och längst upp står de höga bondbönorna.


Ros 'Fresia'

Fresiarosen doftar underbart!Jag trodde den hade frusit bort i vinter för den såg verkligen död ut, men till sist kom den igång.


25-års uppvaktning

Yngste sonen fyllde 25 i går och vi var där och uppvaktade honom.
Vi bjöds på bubbel med tilltugg, kaffe och kaka.

Det var så gott! Tack för en trevlig dag!


Pepino

En något suddig bild, men det är Pepino som blommar:Hoppas det blir frukt!


Kantareller

Det är så härligt att leta efter svamp och jag blir så glad när jag hittar skogens guld:Den här gången blev det bara 1/3 liter, men det blev en mycket god sås!


Vitpytta

Vitpyttan blommar:Det är en tacksam blomma både i rabatten och i buketter.


Solrosor

Nu börjar solrosorna slå ut:Det är imponerande blommor!
För några år sedan hade jag en frösådd solros som blev över 2 m hög!


Schersmin

Nu är snart schersminen överblommad:


Fikon

Fikonen växer sakta men säkert:


Balkonglåda

I går var vi på en liten shoppingrunda och jag köpte bl.a. en balkonglåda.
I den ska jag odla rucola, eftersom jordlopporna äter upp den jag sår i landet.
Jag har tänkt att så den om ett par veckor och då kanske jag hinner med en omgång
till i höst, men då ska den stå i växthuset. 

◊ 


Köksträdgården

Köksträdgården står verkligen i sin fulla prakt just nu:På bilden syns en del av landet, det som skuggar till vänxter är spireahäcken.
Här syns bondbönor, brytbönor, spritärter, sockerärter, under vävtunnlarna växer
blomkål, grönkål, vitkål, rödkål och kålrabbi, röd och gul lök och rödbetor.


Hibiskus

Min hibiskus blommar fint nästan oavbrutet, men den tappar blad och ser
lite konstig ut på bladen ibland. Jag vet inte riktigt vad det beror på.Jag duschar den då och då och någon gång har jag också tvättat den med
såpvatten för att bli av med eventuell ohyra. Stenarna mellan grenarna ligger där
för att hålla isär dem så de inte växer i varandra.


Gurka

I det lilla plastväxthuset intill förrådsväggen har vi en squash och 2 gurkplantor.
Till vänster står en squash och till höger står två gurkplantor:Vi har skördat den första gurkan och nu är snart en till klar att äta.
Squash har vi inte fått någon ännu från denna plantan, men en squash
från en annan planta har vi ätit upp. Vi har 4 plantor varav denna är den finaste.


Enorm växtkraft

Jag förundras ibland över den otroliga växtkraft det finns i ett frö! När man
ser hur stora kålhuvudena blir och hur snabbt de växer. Nu är det dags att
göra förhöjningar till nättunnlarna, annars sprängs de. 1 blomkålshuvud har vi skördat.Löken till höger växer också till sig nu.


Praktklocka och Funkia

Min praktklocka förgyller uteplatsen. I år har den fått solfjädersform:Funkian står i ett skuggigt hörn intill uteplatsen:Det som klättrar bredvid är en klematis som växer på andra sidan staketet.
Till höger i rabatten skymtar Fuchsia.


RSS 2.0