Premiär i hönsgården

 Idag har kycklingen varit ute i hönsgården för första gången! Mamma Iris lockade några gånger innan hen verkligen vågade sig ut. Vi har sett kycklingen äta minst 3 maskar! Mamma höna är en duktig mamma!
 
Iris försvarar sin kyckling vid minsta hot. Om en annan höna kommer lite för nära, så hoppar hon upp och "tuppar sig" och slåss på riktigt om det behövs! Hon har attackerat mig med för någon dag sedan inne i hönshuset när jag skulle ställa in mat. Så hon tar väl hand om sin avkomma!
 

Kycklingen har redan fjädrar på vingarna!
 

Här badar mamman medan kycklingen tittar på och springer runt henne:
 

Det var skönt att se att hon äntligen fick sitt efterlängtade bad!
 

Kycklingen och Iris ute på golvet

 Nu vill Iris och kycklingen vara utanför buren i hönshuset:
 
 
Några gånger om dagen vill de komma ut ur buren.
 

Här finns mycket att upptäcka!
 

Iris är en duktig mamma!

I hönshuset

Här har Blomma just varit i redet och värpt: 
 

Och här under har vi Iris och kycklingen:
 
 
 
 

Tomatskörd

Dagens skörd av tomater: 
 
 

Regn

Idag regnar det. Skulle ju plocka in dagens jordgubbar, men det är inte så intressant i detta vädret. Får väl passa på när det blir uppehåll, hoppas att det blir snart, vill ju ha bären i yoghurten till frukost!
 
Sen får vi se vad denna regniga lördag kan bidraga med...
 
 

Yngsta dotterns födelsedag

 I kväll har vi firat yngsta dotterns födelsedag med jordgubbstårta här hemma! 
 
Grattis Emma!
 
 

En enda kyckling och så mycket passande!

 Alltså... jag är nog lite väl orolig... men jag vill ju se att de andra hönsen är snälla vid den lille kycklingen.
 
Därför passar jag när de andra är i närheten och idag hoppade Lilja fram mot Iris när hon var i buren med nätet öppet. Hon "tuppade" sig/bröstade sig och det blev lite fajt innan jag kom in i hönshuset och Lilja lommade iväg ut genom luckan igen! Slagsmål vill jag inte vara med om, undrar varför hon gjorde så? Kan det vara avundsjuka?
 
Sen måste jag springa och passa flera gånger om dagen och fylla på nytt vatten, eftersom Iris sprätter så mycket hela tiden och både vattenskål och matskål fylls med spån. Jag har ändå lagt en handduk under skålarna efter ett tips på ett forum, men den sprätter hon också iväg.  Det verkar som att hönan gärna vill gå ut i hönsgården, men hon får inte med sig kycklingen, trots att jag har byggt upp en liten trappa till hen. Men det löser sig kanske snart!
 
Kycklingen har åtminstone kommit upp på anflygningspinnen framför redet idag, så det finns hopp!
 
 

Hönan sprätte hysteriskt

 Ruvhönan fick någon form av spel och började sprätta runt på sina ägg flera gånger i dag. Jag ordnade upp bland halm och strö och ägg och hon la sig tillrätta igen. För att sedan göra om allt igen! Sista gången hade hon bajs på alla äggen och sprätte runt som i hysteri. Så nu har jag tagit bort alla 4 äggen och jag hoppas att hon lugnar sig tills i morgon... Kanske hon kan ta sig ut från sin instängning och gå ut på golvet i hönshuset. Luckan som hönsen går ut och in genom sitter ca 30 cm upp på väggen, så kycklingen kan nog inte komma över där. Jag vill inte att hen följer med ut ännu, men när det blir dags, så får alla hönsen vara i hönsgården. Jag är så rädd att skator eller kråkor ska ta hen. Vi har nättak och kycklingnät runt nedre delen av hägnet, så där inne är hen skyddad.
 

Inget mera händer med resten av äggen

 De 4 äggen som fortfarande ligger under ruvhönan, verkar det inte hända något mer med...
 
Visserligen är det ju senarelagda ägg de två, men två borde vara kläckta nu. Ett av de senare las dit 9 juni och ska alltså kläckas runt 30 juni, men det senaste har bara ruvats 5 dagar. Problemet är ju att jag inte vet vilket som är vilket... När/om hönan lämnar äggen, så kan jag försöka lysa dem, men det har ju inte lyckats tidigare, så det funkar kanske inte nu heller. Vi får se hur det blir!
 

Ättiksgurka

 Ättiksgurka
 
2 kg västeråsgurkor skivas. Häll över ½ kg socker och ½ dl salt och till sist 1 dl ättika (24%). Rör om tills allt har löst sig och gurkorna saftat sig lite. Låt stå svalt ett par dygn.
 
Lägg upp i burkar tillsammans med dillkronor, gult senapsfrö och ett par skivor pepparrot. Lägg gärna i ett ekblad i varje burk, det gör att gurkorna behåller krispigheten.
 

Fullt upp

 Idag har det varit fullt upp, mycket att ordna och planera, dona och stallera.
 
Jag hoppas att det blir lugnare i morgon...

Lite av varje

 Grönkålen höll på att växa igenom nät-tunneln, så jag tog bort nätet idag. Så rensade jag bort lite ogräs och skördade några brytbönor, 2 zucchini och 8 småtomater. Innan kvällen ska jag plocka de sista sparrisarna för i år (tror jag). Man ska egentligen inte plocka sparris efter midsommar, men jag brukar tänka att det gäller nog i mellansverige, så jag plockar några dagar till. Sen får den växa upp och samla näring inför nästa år.
 
Varje morgon plockar jag jordgubbar till frukosten. De senaste två dagarna har jag plockat 1 liter varje dag.
 
 

Samspel

 Än så länge har inget mer hänt med övriga ägg under ruvhönan...
Kycklingen ser ut att må bra, den visar sig utanför mamman då och då, den kvittrar, går omkring och äter lite, dricker förmodligen också, men det har jag inte sett ännu. Mamma höna tar en bit mat med näbben, lägger det framför sig och kluckar åt kycklingen att äta. Det är fantastiskt att se!
 

Kyckling och mat

Mamma höna ska lära kycklingen att äta och dricka. Här står hen i vattenskålen: 
 

Och här står hen i matskålen:
 
 
Hen pickade liksom sin mamma och något litet fick hen nog i sig.
 
 
 

Kycklingfoder

Kycklingar behöver ingen mat de första 2 dagarna, allt de behöver finns i gulesäcken som drogs in i kycklingen när den kläcktes. Vatten får de förstås, i en liten skål med stenar i, eller ett lågt fat, så de inte drunknar.
 
Första maten till kycklingarna blir hackat, hårdkokt ägg och yoghurt blandat med lite undulatfrön.
 
Sedan kommer de att få  havregryn i småsmulor, vetegroddar, undulatfrön, yoghurt, keso, leverpastej, finhackad sallat och klippt gräs. Efter en vecka kommer jag att lägga till linfrö, fiskbullar, cous cous, hampfrö, krossade solrosfrön, krossad säd, riven morot och äpple.
 
När kycklingarna är ca 4 veckor kommer de att få samma som de vuxna hönsen, men mer finfördelat.
Från ca 8 veckors ålder får de helsäd och alltså samma som de vuxna.
 
Så fort mamma höna vill ha dem med ute, så lär hon dem att hitta mask och diverse insekter.
 
 
 

Köksträdgården 22 juni

Här växer det så det knakar!
 

Det är underbart med egenodlat!
 
 

Hackat, hårdkokt ägg

 Jag var ute med ett hackat, hårdkokt ägg och lite yoghurt till hönan och kycklingen 05.30 i morse. Vi får se om det är uppätet vid 8-tiden, då blir det lite undulatfrön. Mamma höna äter säkert också av maten, hon lär behöva det!
 
Nu har vi fått kvalster i hönshuset! Ska städa där så snart hönan tar ut sin kyckling!

Hönan och kycklingen

 När jag kom ut i eftermiddag, hade hönan och kycklingen hoppat ur redet. Jag försökte lägga ägg till hönan, men hon blev tjurig och jag vill inte stressa henne, så jag gick in och googlade lite. Efter en stund gick jag ut igen och då gick det bra att lägga äggen framför hönan, hon försökte föra dem under sig med hjälp av näbben och så hjälpte jag henne. Så nu ligger både hönan, kycklingen och 4 ägg i potatislådan som står på högkant bakom kompostgaller! Skönt! Nu kan jag bara hoppas att de andra äggen också kläcks...
 
 
 
 
 
 
 
 

Här ligger hon nu med 1 kyckling och 4 ägg. Vattenskålen har jag stenar i för att den ska stå stadigt och ingen liten ska dränka sig. Halm under "spillefatet" för att det inte ska sprättas i en massa strö. I morgon ska de få hackat ägg och yoghurt.
 

Hjälp i trädgården

Maya hjälper mormor i trädgården:
 

Hon älskar att gå eller krypa fram längs jordgubbsraden!

Första kycklingen!

 Vilken lycka, nu har jag sett första kycklingen!
 
 

Det verkar vara åtminstone en till på väg att kläckas!
 

Tyst under hönan

 Jag var ute i hönshuset strax efter 5 i morse, men det var alldeles tyst under hönan...
Har det hänt något med kycklingen vi hörde i går? Eller sov den kanske bara?
 
 

Ännu syns ingen kyckling

 
Det verkar som att det rör sig också nu under hönan, men fortfarande inte en skymt av någon kyckling.
 
Man undrar om det blir en, två eller tre, vilken färg de kommer att ha och oj, vad man längtar efter att få se dem!
 
Nu är det snart dags att stänga om alla hönsen, de brukar sitta på pinnarna vid 19.30. Det blir sista gången jag tittar in till ruvhönan i kväll, men jag har nog sprungit där 20 gånger under dagen.  Nyfiken!
 
Jag har fått hjälp av Emil att sätta upp kycklingnät runt hela hönsgården idag. Tack, snälla Emil!
Det var ju ingen brådska, men det gäller att passa på när hjälpen är nära!
 
Suddig bild, men här ligger hönan i alla fall:
 
 

Det piper

 Var precis ute i hönshuset och hörde då att det piper under hönan!
 
Kyckling på väg!

Midsommardagen

 Gårdagen var trevlig, vi var 8 personer som firade kvällen här hemma.  Svärfar, Mona och Tommy, Emma och Maya, Emil och Kjell och jag. Tyvärr blåste det ganska mycket, så vi satt inne.
 
Snapsen är lika viktig som maten!
 

 
I hönshuset var det ingen kläckning, hönan passade på att gå ut med de andra i trädgården i ett par timmar på eftermiddagen. Så gick hon tillbaka till redetmen det dröjde en stund innan jag kom ut för att stänga in henne igen och då låg Blomma där inne hos henne och värpte! Det var andra gången hon passade på, hon la ett ägg där för 12 dagar sedan. Så nu ligger Iris på 3 ägg från dag 1, 1 ägg från dag 9 och 1 från dag 21! Det spelar kanske inte så stor roll, men OM det finns kycklingar i de 3 ägg hon hade från början, så kommer hon ju att lämna de andra med foster i och det är ju tråkigt.
 
Nu är det snart dags att gå ut och släppa ut hönsen och då ska jag kolla om det har blivit någon kyckling. Jag har inga förhoppningar...
 
Blåsten välte en hög timglaskruka i natt och dessutom blåste Physalisen sönder. Detta måste jag också se över.

Midsommar

 Trevlig midsommar!
 

Dag 21

 
Nu har Iris ruvat 21 dagar och det ska vara färdiga kycklingar innanför skalen...
 
Men det syns inte en enda kyckling!

Midsommaraftons meny

 Midsommaraftons meny:
 
Nypotatis från egen odling
Matjesill
Varmrökt lax
Köttbullar
Bakad gräddfil med rökt lax
Gräddfil med gräslök och dill
Skirat smör
Rädisor
Gurka
Tomat
Grovt bröd
Ostpaj
Ost med kex och oliver
Ostkex
 
Jordgubbar med grädde
 
Nattamat:
Grillade Italienare med bröd

Jägaren

 Fick tag i jägaren i morse.  Det går inte att gå ut för att leta efter räven, det kan ju ta lång tid innan man hittar den. När vi ser räven nästa gång, ska vi ringa direkt. Om han har möjlighet, så kommer han, annars får vi prova någon annan. Då är det bara att hoppas att räven har dragit ifrån våra kvarter nu!
 
Jag har hönsen ute i trädgården när jag kan ha uppsikt över dem, annars får de vara i hägnet.
 

Ruväggen

Idag när Iris gick av äggen en stund, så passande jag på att försöka lysa äggen. Jag lyckades inte se någonting! Har ju provat ett par gånger tidigare, men också då utan att se. Tänk om där inte är något i äggen?
 
Jag minns att ett av Fridas ruvägg torkade in och var viktlöst, Iris ägg har normalvikt i alla fall. Jag hoppas verkligen att hon får åtminstone en kyckling efter alla dessa dagar!
 

Räven

 Idag kom det en man som bor två kvarter bort och berättade att de hade haft besök av en skabbräv en timme tidigare. Den hade varit inne i deras trädgård under natten och grävt ett hål i gräsmattan och sedan vid lunchtid såg de den i trädgården och t.o.m. uppe på altanen! De kunde se att den har skabb eftersom halva svansen var utan päls. Den betedde sig besynnerligt när den gick ända fram till huset mitt på dagen!
 
Jag tackade för att han varnade och skyndade mig att locka in hönsen i hönsgården. Sen ringde jag polisen, som sa att jag fick ringa kommunen. Så ringde jag kommunen och fick numren till 2 jägare, som jag också ringde flera gånger utan att få svar.

Mammografisvar

 
Nu har jag fått svar på mammografin och det var bra. Det känns så skönt!
 
 
Bilden lånad från www.1177.se

Favoritgratäng

 Vi lagar ofta denna favortigratäng.
 
1 burk krossade tomater
1 aubergine
1 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
ca 20 gram smör
salt och peppar
 
Häll upp tomaterna i en liten kastrull och låt puttra en stund. Hacka löken och lägg i den i tomatkrosset, tillsätt pressad eller hackad vitlök. Salta och peppra.
Skiva aubergine och zucchini i cm tjocka skivor. Stek dem i olivolja, salta och peppra. Varva i en ugnsform aubergine, zucchini, tomatröra och ost. Lägg ett par smörklickar ovanpå. 
Gratinera i 200 grader i 20 minuter.
 
Servera till en köttbit, korv eller fisk. Sallad är också gott till.
Smaklig spis!
 
 

Myrnix

 Det känns okej att använda Myrnix nu även i ruvredet, jag fick ett par svar till på rorumet och så har jag googlat och läst lite mer om det på nätet. Hoppas att det blir bra!
 
 
Bilden lånad från www.skadedjursfri.se

Tomater

Tomaterna har börjat mogna: 
 
 

Hönskvalster

 Idag upptäckte jag röda kvalster under gödselbingen (tror jag i alla fall)! Strödde ut lite Myrnix i övre redet, ändarna på sittpinnarna och i kanten på gödselbingen. Myrnix är ett fint pulver som innehåller pyttesmå, sylvassa kristaller som sätter sig på myror, kvalster och liknande och torkar ut dem, så de dör. Vill ju inte använda något gift i hönshuset! Nu är jag orolig att det ska vara farligt för små nykläckta kycklingfötter.... Har frågat på hönsforumet och väntar på svar....
 
Fick ett svar nu att det är helt ofarligt för allt utom insekter. Låter ju bra, men väntar ändå på att fler ska svara...

Cykeltur

 Idag tog jag en cykeltur till Heberleins i Förslöv, handlade lite kött och ost och cyklade tillbaka igen. Det var en härlig tur längs ett öppet landskap och mycket odlingar! Härligt!
 

Jag såg flera fält med potatisodlingar och lika många med salladsodlingar. En del var skördat redan, medan andra fält lyste helt gröna.
 
Tack, Universum, att jag får uppleva detta!

Dag 17

Dag 17 idag och bara 4 dagar kvar! Ruvhönan gick ut idag, badade sandbad, åt lite, drack lite, sträckte på benen och flaxade med vingarna. Efter ca 20 minuter gick hon in och la sig på sina ägg igen. 
 
Nu börjar det närma sig... Samtidigt så är jag lite rädd att det ska bli som förra året när hönan Frida ruvade i 4 veckor och ändå blev det ingenting, alla äggen var surägg. Hoppas att det blir kycklingar denna gången!
 
 

Dagens lunch

1 burk krätfstjärtar i lake
Isbergsallat ca ½ huvud
2 dm gurka
2 tomater
1,5 dl gröna ärter
2 kokta ägg
 
Kräftsalladslunch till 2 personer:
 
 
Gräddfilsås med dill är gott till!

Vattenmelon

 Nu har vi 4-5 vattenmeloner på tillväxt:
 
 

Kål

 I tunneln växer grönkålen, framför den växer vitkål och närmast i bild växer rödkålen:
 
 
Här växer även en av tre plantor broccoli och den och en till skördade vi häromdagen.

Köksträdgården

Jag njuter av min köksträdgård varje dag! 
 
 

Dag 15

 
Dag 15 idag och ruvhönan ligger stadigt. I morse kunde jag se att hon har varit av äggen, hon har lite golvyta utanför redet och hon hade varit där och uträttat behov. Känns bra att hon åtminstone kan sträcka på benen i sin lilla bur. Mat och vatten får hon varje dag. Nu är det bara 6 dagar kvar! Spännande!
 
 

Jordgubbar, broccoli och fänkål

Jordgubbarna blommar, broccolin börjar få huvuden och fänkålen växer på: 
 

Gurka och tomater

 Plockade 9:e gurkan i växthuset idag!
 
Tomaterna börjar också mogna nu, vi har skördat 3 körsbärstomater och 1 vanlig!
 
2 buketter broccoli skördades också till middagen!
 
 
 
 

LCHF-bröd

Receptet till dessa goda nötbrödsrutor hittade jag i boken Lättlagad Lchf av Ulrika Davidsson: 
 
 
1 plåt (ca 18 st)
 
2 ägg
3 dl riven ost
1 msk majonnäs
2 msk keso
1½ tsk bakpulver
ca 5 dl finhackade nötter (mandel, hassel- och/eller cashewnötter)
 
nötterna kan bytas ut mot pumpa-, solros- och sesamfrön
 
Blanda alla ingredienser och bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen. Skär brödet i rutor och förvara i frysen.

Bärnät

 Taket i hönsgården är nu nätat och klart. Vi sätter upp bärnät mest för att inga andra större fåglar ska kunna ta sig in där. Skatorna vill gärna ta sig in och smaka på resterna vi ställer ut till hönsen. Med tanke på ev. kommande kycklingar, så vill vi inte ha större fåglar där inne.
 
Så fort vi ser någon kyckling under ruvhönan, så ska vi sätta kycklingnät runt hela hägnet också.

Citron

Yes! Nu har vi citroner på G: 
 
 
Träden har länge drabbats av sköldlöss, som nu äntligen verkar ha försvunnit!
 
 
 

Lök

Löken närmast i bild är från sättlök och den längst bak är frösådd: 
 

Jordgubbar

 Jordgubbarna börjar mogna, vi har plockat 2 stycken i kväll och 3 till kan vi nog ta i morgon bitti, de var bara lite ljusa i toppen! Härligt med egna jordgubbar på frukostyoghurten!
 
 
 

Fikon

Fikonträdet, som mer ser ut som en buske, står på friland och har klarat 2 ganska stränga vintrar:
 
 
Den täcks med löv under vintern och så får den ett regnskydd över sig också.

Majs

Majs odlar jag mest för hönsens skull: 
 

Kiwi

Kiwin har kommit igång nu: 
 

Protes

Idag ska jag på mammografiundersökning.
 
För 3 år sedan fick jag bröstcancer och opererade bort höger bröst. Det upptäcktes på en vanlig mammografiundersökning, först tog de bara bort en "tårtbit", men det visade sig att det fanns cancerceller runt om i hela bröstet och därför gjordes en mastektomi (hela bröstet togs bort).
 
Jag är tacksam att det upptäcktes i tidigt stadium och att jag slapp strålning, som jag skulle ha fått om man bara hade tagit en bit. Jag erbjöds att få gjort en invändig protes, men jag ville inte det. Jag har istället en protes som jag lägger i bh:n. Jag är så tacksam att jag är frisk!
 
Ibland känns det trist att se sig själv i spegeln och ibland känner jag mig lite "halv".
Rent praktiskt är det ganska "meckigt" att ha en låtsas-kroppsdel utanpå kroppen.
Visst, jag kan ju operera in en protes, men jag vill inte ha silikon invändigt och tycker att det är en onödig operation. Det kommer ändå aldrig att se ut som innan, bröstvårtan finns inte längre. Och eftersom jag har ganska stor byst, skulle jag bli tvungen att reducera det andra bröstet också, så, nej, det är inte värt det!
 
Det händer ju att jag går utan protesen här hemma, men när jag ska iväg någonstans, så har jag den alltid på.
Det ser ju väldigt osymetriskt ut och jag får för mig att folk skulle titta, men ingen märker kanske det...
 
Nu lät jag kanske gnällig, det är ju ingen större sak att ha bara ett bröst, jag är ju i alla fall frisk!
Och jag är faktiskt väldigt tacksam för det mesta, men ibland dyker dessa tankar upp.
 
Det finns några olika proteser att välja mellan och jag har valt denna som sjunker ihop lite när man ligger ner:
 
 
Min protes väger 0,8 kg, det bröstet som togs bort vägde 1,3 kg.
Den förvaras i en speciell ask under natten:
 
 
Jag har även en protes som fäster direkt på kroppen, men eftersom jag har ett riktigt knöligt operationområde, så fäster den inte så bra. Kanske jag skulle opereras så att området blir slätare?...
 
 

Västeråsgurka

 Gurkorna växer bäst i varmt väder, hoppas att värmen håller i sig ett tag.
 

Dill

 
Dillen är snart skördeklar:
 

Härligt sommarväder

Idag har vi härligt sommarväder!
 
Jag ska inhandla 2 rullar kycklingnät idag, så vi kan säkra hönsgården så att inga kycklingar smiter ut.
Bärnät ska också köpas, för att sätta som tak över hönsgården, så inga skator tar sig in. De tar gärna små kycklingar, har jag hört. Och så måste vi säkra grinden till hönsgården på något sätt, för att inte katter ska kunna ta sig dit. Jag tror att jag kommer att låta kycklingmamman bestämma själv när hon vill ta ut sina små....
 
Vi ska grattulera min svärfar också idag, han fyller 94 år!
Grattis Erik!
 
 
 

Tomat

Tomat 'Oregon Spring': 
 
 
Hoppas bara att jag slipper brunrötan!
 

Ruvhönan

 
Idag när jag kom ut i hönshuset på eftermiddagen, stod Iris upp i redet och ville ut. Jag lyfte bort gallret och hon flög ut helt vild! Genast hon kom ut i hönsgården, bajsade hon högt och tydligt och alldeles löst (hrmmm). Stackaren, hon var riktigt nödig efter 10 dagars liggande helt pall! Så bra, tänkte jag, hon behövede ju uträtta behov och dessutom sträcka på benen. Hon pickade i sig lite gräs och sen trodde jag att hon skulle gå in till äggen igen, men nejdå, hon fortsatte ut i trädgården med de andra hönsen i två timmar var hon borta!
 
Så gick hon ca ½ timme till i hönsgården och då passade jag på att försöka lysa äggen för att se om det var "liv" i dem. Men jag kunde inte se någon "spindel", så jag får försöka igen om hon lämnar redet om några dagar. Jag passade också på att flytta ner äggen i nedersta redet och det accepterade hon, för hon la sig på äggen! Hon ligger på 2 låtsasägg och 3 riktiga.
 
Skönt att ha henne nederst när kycklingarna kläcks! Om det nu blir några alltså...

Spritärter

Spritärterna börjar blomma:
 
 

Morgonpromenad

Härlig vy: 
 

Morötter och palsternacka

Morötter och palsternacka växer sakta, tycker jag. 
 
 
I och för sig spelar det inte så stor roll, det mesta av dessa använder vi mest höst och vinter...

Potatis

 Potatisen blommar:
 

Härlig kväll igår

 Kvällen med pic nic blev toppen! Härligt väder, god mat och trevligt sällskap!
 
 
 
 
 
 
 
 
När solen försvann, cyklade vi hem till oss och fortsatte till midnatt.
 
Tack, Mona och Tommy, för trevligt sällskap!
 
Tack, Universum, för denna underbara kväll!
 
 
 
 

Pic nic

 
I kväll blir det pic nic vid stranden tillsammans med våra bästa vänner.
Vi har köpt färdiga pic nic-tallrikar med kallskuret, potatissallad, paté och frukt, grönt och rött vin till det.
Ost och oliver till dessert.
Hoppas att vi har vädret med oss och att det inte blir för kallt, men det ser lovande ut!
 
 
 

Kronärtskocka

Kronärtskockorna växer på: 
 
 

Squash

Vad jag längtar efter squashskörd! 
 

Vardagsmotion

 Motion är ju bra för välmåendet. Jag har inga problem att motionera när det så att säga ligger i min planering. Att bara ta en promenad är inte så enkelt för mig, men om jag har ett ärende med promenaden så går det bättre. Därför måste jag lägga in promenader och cykelturer i planeringen och då blir det verkligen gjort!
 
Sen är det ju lättare att cykla och promenera under denna årstiden förstås. I måndags cyklade jag in till stan, där gick sonen och jag en promenad och sedan cyklade jag hem igen. Det blev drygt 2 timmars motion. Bra!
 
I tisdags promenerade jag 30 minuter på morgonen (då går det bra att "bara" gå för gåendets skull) och sedan cyklade jag till närbutiken som ligger ca 2,5 km bort. Det blev drygt 1 timmes motion. Bra!
 
I går promenerade jag ca 45 minuter till en hållplats längre bort, för att ta bussen till Eriks skola och hämta upp honom efter skolavslutningen. Bra!
 
Att lägga in motionen i vardagen på detta sättet, gör för mig att den blir av och det känns bra!
 
I trädgården blir det också en hel del småträning...

Skolavslutning

Äldsta barnbarnet, Erik, har skolavslutning i dag och efteråt ska vi åka bussen ut hit.
 
Jag ser fram emot en trevlig eftermiddag!
 
 
 

Sommar

 
På morgonpromenaden idag kändes det verkligen som att sommaren är här. Lupiner och prästkragar blommar i dikeskanterna, jag plockade en stor bukett. I en del trädgårdar stod det partytält inför studentfesterna i veckan. I trädgårdarna blommar perennerna för fullt, solen skiner och temperaturen ligger på ca 19 grader.
 
Det är en härlig tid!
 

Ägg

Här ligger Iris och det verkar inte som om hon tillåter någon annan att lägga ägg här. Det är ju bra, för nu har hon de ägg hon får ruva: 
 
 
Men... det råder stor förvirring bland de andra hönorna som inte vet var de ska bli av...
 
 
De la sig till sist i redet under Iris.

Frukt och grönsaker

 
7:e gurkan skördad i dag! Och en stor bukett sparris!
 
Jordgubbarna börjar få kart och hösthallonplantorna är ca 50 cm höga.
 
Det är härligt med köksträdgård!
 

Hönshuset

 
Jag har möblerat om i hönshuset, redena har fått byta sida under gödselbingen. Det gjorde jag mest för att det ska vara lättare att hämta ägg, se till ruvhönan och så småningom sköta om kycklingarna. Jag ville att Iris skulle flytta ner till nedersta redet, men det ville inte hon, hon fräste, skrek och nöp mig i händerna. Hon var riktigt aggressiv! Så det fick bli som hon ville. Det blir lite svårt när kycklingarna kommer, men jag får försöka flytta dem då istället.
 
 
 

Skörd

 
Sallat och sparris skördar vi varje dag nu.
 
Spenat har vi skördat 3 backar och har lite kvar i landet som också ska tas omhand. Jag tyckte inte att jag sådde så mycket, men det blev så mycket att jag inte behöver så en omgång till som jag brukar. Nu var det ju så att det kom upp spenat på en del ställen som jag inte sått på och därför blev det mer än jag tänkt. Nu är vi självförsörjande på spenat, vi har så vi klarar oss hela vintern!
 
 

Iris

 
 
Det verkar som en av hönorna, Iris, vill ruva. Hon ligger i redet hela tiden, går bara ut för att äta, dricka och uträtta behov. I dag tänkte jag lägga 5 ägg under henne, nu ligger hon bara på 3 låtsasägg och ev. något riktigt.
 
Jag hade ju tänkt att storstäda och måla om i hönshuset, men nu får målningen vänta några veckor.
Jag ska försöka städa därinne i alla fall. Och så ska jag sätta för kompostgaller så att hon får vara ifred och så ingen lägger nya ägg hos henne. Det ska nog bli bra!
 
Om nu allt går bra så kommer det kycklingar efter midsommar.
 
 
 

Malabarspenat

 
Malabarspenat är gott. Jag odlar den i växthuset. Bladen är tjocka, köttiga och brukar bli stora.
 
Jag skördar bladen efterhand, strimlar dem och steker i olivolja tillsammans med vitlök, salt och peppar.
 
Än så länge är de ju små, jag har omskolat dem i dag och de växer fort.
 
 
5 plantor har jag, det är nog lite många, men det är så svårt att kassera dem...

RSS 2.0