Vackert

I går cyklade vi till Emma och Benny på kvällen. När vi cyklade hem vid 21-tiden var det så här vackert vid havet:


Vi uppskattar verkligen att vi bor här! Tack Universum!


Frösådd pelargon

Jag sådde frön till en vildart pelargonium 'dasyphyllum' i februari/mars. Jag har aldrig haft någon sådan här, för mig, ovanlig pelargon. De jag har sedan tidigare är en vanlig zonalpelargon, en hängpelargon och rosa mårbacka. Denna nya pelargon ska vara en vildart med små blommor, jag vet inte vilken färg. Det ska bli spännande att se hur de utvecklas och hur själva blomman ser ut.


Squash


Squashen har grott och fått karaktärsblad:Om ett par veckor växer de i landet och ger förhoppningsvis en hel del frukt i sommar!
3 plantor ska jag ha, det brukar vara lagom.


Premiär på stranden

I dag har jag varit på stranden för första gången i år! Jag badade fötterna i havet och det var kallt, men ändå inte så kallt som jag trodde. Nu gick jag bara på grunt vatten, men ändå. Sen solade jag i ca 1,5 tim och sedan cyklade jag hem.

I förmiddags köpte jag citronträdet, som jag fick i present av Karin och Börje. Tack, tack! Det hänger 3 stora gula citroner på det, en liten grön och massor med blommor!


Kalla och hängpelargon

Nu kommer kallan i gång ordentligt:
Hängpelargonen har övervintrat i växthuset och blommat sporadiskt hela tiden,
men nu blommar den för fullt! Den här mörkröda färgen är så fin:


sommarblommor på gång

Löjtnantshjärtat gör så gott den kan och fort går det i sommarvärmen:Fänrikshjärtat snabbar också på:Det fyller verkligen ut i rabatten! För bara ett par veckor sedan kunde man knappt se dem!

Vår i rabatten

Det gick med expressfart när värmen kom, alla blommor fick bråttom:

Tulpanerna står inte så länge, det går bara 3-5 dagar så börjar de vissna...

Paprika

Nu är det stora knoppar på paprikaplantorna:3 plantor står nu i sina 12-liters hinkar. 9 tomatplantor står i 20 liters hinkar
och 4 av dem är riktigt stora redan och blommar för fullt.


Växthuset - min oas

Jag är så glad att jag har mitt växthus! Att bara gå ut och stå (eller sitta) där och titta på det som växer och njuta, det ger mig så mycket för både kropp och själ!

Jag har odlat på friland i många år och alltid tyckt att det är kul och det ger mig så mycket. Att rensa ogräs är ofta ren meditation! Jag ligger där på knä, kryper fram, rensar bort ogräs och krattar fint och hela världen försvinner! Under tiden löser sig många problem!

Så började jag fundera på växthus. Blir det inte mycket jobb att sköta? Kommer jag att tröttna på allt tråkigt arbete som att skura och göra rent glas och golv, för att inte tala om alla krukor och hinkar? Det ska göras på hösten och då brukar jag vara ganska trött på trädgårdsjobb! Till sist bestämde jag att jag vill ha denna möjlighet att odla ännu mer!

Emil, Kjell och Lasse började med att gräva ur där växthuset skulle stå. Grunden gjorde Kjell och Lars så noga, det mättes och lades ut grus och murades. Slutligen lades det isolering för att tjälen inte ska kunna bita sig i undertill och till sist lades marksten på hela, för jag vill inte ha jordbäddar, jag ska odla i hinkar och krukor.

Innan grunden gjordes, blev jag tillfrågad om jag ville ha dragit in el och vatten, men det tyckte jag var väldigt onödigt! Hade jag vetat hur kul det skulle bli att ha ett växthus och vilken glädje det ger mig, då hade jag gärna velat ha både el och vatten indraget! Det är lätt att vara efterklok! Nu får jag springa där med vatten hela tiden, men egentligen har jag det ganska bra; vattenkranen sitter 2 meter utanför dörren och regnvattentunnan står bakom växthuset!

Så här såg det ut när grunden var klar:
Röd romansallat

Jag sådde tidigt röd romansallat i växthuset, senare fick den flytta ut i balkonglådan.
Här plockar jag blad dagligen nu innan det finns så mycket annat att skörda.Intill växthuset har jag också plantat förkultiverad romansallat.
Här växer de bra tillsammans med vitlöken jag satte i december.


Nya sådder

I dag har jag sått palsternacka, morot, dill och sallat i landet.

I växthuset har jag förkultiverat spenat.

Och jag har vattnat och vattnat och vattnat i växthuset.
Plantorna har lite små krukor som är fulla med rötter och därför torkar ut jättesnabbt i
denna sommarvärmen vi har just nu. I dagarna har jag gett bort ca 25 plantor!
Jag vill ju inte att de ska plågas i värmen, då är det bättre att de byter ägare
som förhoppningsvis snarast planterar om dem i stora krukor.


Spenat

Jag sådde spenat tidigt i växthuset och sen fick den flytta ut i solen efter noggrann avhärdning:Jag skördade lite i går till salladen, det är ju så gott!

Inom en vecka har jag nog skördat allt, så jag ska så ny i dag.

Citron

Nu blommar citronträdet och det doftar helt underbart i växthuset!


Sparris

Nu skördas det sparris varje dag! Det är verkligen trädgårdens delikatess!Ja, jag vet... jag ska mylla ner tången!

Persikaknopp

Nu står persikoträdet i knopp och jag hoppas verkligen att det finns tillräckligt med insekter att pollinera. 
Risken kan vara att blommorna fryser om det blir frost, men det är nog ingen risk i år!

Vi har haft 20 grader hela påsken!


Plantförsäljning

I dag har jag lagt ut en annons om plantor på blocket, säljes 25:- / planta.

Jag säljer tomat Oregon spring och Tigerella, paprika Marconi rosso och en vanlig, chili Ormpeppar, Aubergine Black beauty.

Så nu är det bara att vänta och se!


Glad Påsk

I dag är det påskafton och vädret är strålande!

Jag har tänkt att bara sitta en stund i växthuset och njuta. Vi tog bort bubbelplasten och växtbelysningen i går och nu ser det mysigare ut där inne. Bättre plats blev det när vi fått upp fler hyllor på väggarna.

Några plantor har hamnat i sina slutkrukor och fått nytt liv! De växer så det syns för var dag!


Papegojblomma

I går kom en av mina arbetskamrater, Birgitta, och hennes man och jag fick en papegojblomma som de delat på. Jag blev så glad! Tack så jättemycket! De fick några tomatplantor i byte, lycka till med dem!

I dag ska jag köpa en kruka och ny jord att plantera den nya växten i.

VitsipporVitsippor i skogen här intill, det vittnar väl om våren?!

Många krukor ute nu

I helgen fick jag hjälp att bära ut en hel del krukor med sommarblommor. Så nu hoppas jag verkligen att vi inte får mer frost! För säkerhets skull har jag väv över, dels skyddar det mot frost och dels mot stark sol.


Grodprinsen

Jag gillar min trädgårdsdekoration:


Plantorna växer

3 rader tomatplantor, överst ampeltomat 'Thumbling Tom',
i mitten Tigerella och längst ner Oregon Spring:Längst bak står Dansk export och Tigerella, 
i mitten chili 'Ormpeppar' och aubergine 'Black beauty' 
och längst fram en paprikasort som väntar på omskolning:


Delikatesser

Nu tittar sparrisen upp:Tången la jag på för några dagar sedan och har inte hunnit mylla ner den ännu.

Nu hoppas jag på första skörden till påsk!Echeverian blommar

Jag tycker Echeverian är en fantastisk växt:Pelargon Mårbacka blommar också:


Jordgubbsplanta i växthuset

Jag trodde vi skulle få smaka någon tidig jordgubbe från växthuset...men lössen hade redan börjat kalasa på plantan, så den åkte ut!

Citronknopp

Citronträdet i knopp:Samtidigt bär trädet en hel del citroner också.

Dekorationer

Ledljus som mysbelysning i trädgården:4 fjärilar respektive 4 sländor står på olika ställen intill altanen.


Härligt vårväder!

I dag är det verkligen ett härligt vårväder! Solen skiner från en klarblå himmel och det är 13 grader i skuggan. Eftersom jag inte kan jobba i trädgården, blev det en stund i solstolen på altanen, där det var lä. Nu har jag fått en liiiten föraning om sommaren som kommer om någon månad!


Röntgen

Efter att ha gjort en kranskärlsröntgen i går, som visade att jag har fina kärl (!), måste jag nu ta det lite lugnt. Läkaren gick in i ådern i höger ljumske och det sprutades in kontrast, röntgenapparaten hängde ovanför bröstet och jag kunde själv se på en skärm hur det såg ut där inne. Fantastiskt vad de kan nu för tiden!

Så det blir några dagar utan trädgårdsarbete, jag får nöja mig med att vattna lite i växthuset och kanske ta bort lite vissna blommor, men det ska nog gå bra! I helgen ska jag gå korta promenader, men jag vill gärna ha sällskap ifall det skulle hända något. Jag vill INTE att "proppen" i ljumsken går upp!

------------------------


Bära ut och in

Det är ett evigt bärande på alla småplantor som ska avhärdas! Varje morgon ska de ut och på kvällen ska de in igen. Det är ganska bra att det är molningt och vindstilla i början, så de vänjer sig så sakta vid utevädret. 

Jag hoppas att det inte blir frost nåt mer nu, för jag vill gärna plantera ut en del Petunia och Lobelia till påsk.

---------------------------------------

 


Regn

I dag har det kommit ca 8 mm regn i form av små fina droppar. Det är bra för min nyplantade lök att det kommer så fint och lätt regn! I morgon väntas liknande väder och sedan kommer förhoppningsvis solen tillbaka!

Detta vädret är också bra för alla växter på avhärdning. De stora krukorna som står inne vid väggen, står ute dag och natt, men småplantorna står ute på dagen och i växthuset på natten. Förhoppningsvis kan jag plantera ut dem nästa vecka, då är de ordentligt avhärdade och vana vid både sol och vind.


Avhärdning på gång

En del av mina plantor i stora krukor står nu på avhärdning intill huset i österläge.
På bilden hänger ett tunt nät för att ge en aning skugga och vid stark sol hänger där
även en odlingsväv för mer skugga. På natten sitter den också på som skydd för kylan.


Nyplantad lök

I dag har jag plantat en del lök som är väl avhärdade.
På bilden syns också vitlöken som planteraades i november.Jag satte också ut 10 sallatsplantor. I morgon ska det bli molnigt och det passar bra,
så plantorna vänjer sig lite mer vid utelivet.


Vårblommor

Nu har hyacinterna intill väggen slagit ut i full blom:Nästan alla lökblommor ute i trädgården har rådjuren kalasat på, så där blir det inga blommor i år! Tulpaner och påskliljor är uppätna, det står bara korta stubbar kvar. Grrr!


Nu är kökslandet klart!

Så här snyggt och prydligt ser det ut i dag:Min äkta hälft har hjälpt mig i dag, tack för det! Så bra jag har det, som får så bra hjälp!


Vårbruk

Yngste sonen har fräst kökslandet åt mig. Skönt att få hjälp med det tunga arbetet! Tusen tack!

Kökslandet före fräsning:Efter fräsning:Nu ska det göras gångar och sedan är det bara att plantera och så! Först ut blir förkultiverad lök och därefter sockerärter och spritärter. Sallat står näst i tur att sås direkt liksom spenat och morot.


Tulpaner

Dessa vackra tulpaner fick jag av min yngsta dotter i går, tack snälla!Tulpanen är en av mina favoritblommor!


Tång

Tång är bra gödning, det innehåller kalium och mullämnen. Det är särskilt bra till sparris, som ju egentligen är en strandväxt, och till rotselleri. Jag brukar lägga det ovanpå sparris-bädden och myller ner lite där jag har rotselleri. Det som blir över lägger jag i komposten. Gratis gödning är bra! Nu ligger det i skottkärran i vanligt vatten för att blöta ur det mesta av saltet från havet:


Vår i bäcken

Vattnet forsar fram:Det är ett härligt ljud i en tyst skog!

Bok

Snart slår boken ut:Boken får ju så härligt grön färg när den slår ut. Men den här bruna, mustiga
färgen den har hela vintern, är också fin! Den täcker dessutom hela marken!


Barnbarn på besök

I eftermiddag har dottersonen varit på besök. Vi var på stranden och hämtade tång till trädgården och så hittade vi en del strandfynd. Vi gjorde så fint i rabatten med fynden:


Vitsippor och nässlor

Vi tittade in i trädgården hos våra vänner i går och i skogen helt intill och hittade några vårtecken.

Vitsipporna visar sig där solen når in:Nässlor till nässelsoppa:I deras trädgård stod Magnolian i knopp, men jag missade att ta ett foto tyvärr!


Rabarber

Nu tittar rabarbern upp:Min rabarber är inte en supertidig sort, men den är god!

Rapport från växthuset

Citronträdet har fått sköldlöss! Jag har i dag tvättat av varje blad med såpvatten på en trasa, Varje blad för sig. Det tog tid! Jag vill inte spruta på det, för då kommer det ju även på citronerna och det är onödigt. Dessutom blir det lättare att se till att varje blad får sin dos på båda sidor.

Jag såg också att trädet håller på att bilda en hel del blomknoppar! Det doftar ju så härligt när de senare slår ut!

I natt har det varit 9-10 grader och då kan man väl räkna det som vår? Jag är ganska sugen på att ta bort bubbelplasten i växthuset, men det är kanske ändå lite tidigt. Det går åt så mycket el om det blir kalla nätter och fläkten måste gå för fullt. Om jag hänger upp odlingsväv i stället, så kanske...Jag funderar ett tag till....


Dimma

Eftersom vädret var ganska fuktigt och rått, blev det lite omskolning i stället. Jag omskolade aubergine och paprika. Jag har även ställt ut lite växter till avhärdning. Men nu ser jag att solen håller på att bryta igenom dimman, så nu är det dags att röja i kökslandet! Men först vill jag ha lite lunch!


Trädgårdsarbete

I dag är det trädgårdsarbete som gäller. Allt torrt och visset ska bort, jag låter allt vara kvar över vintern, dels för att det ser trevligt ut under höst och förvinter, men också för att det skyddar plantorna mot frosten.

Purjolöken fick stå kvar i höstas för att vi skulle kunna skörda tidigt på våren. Vintern med mycket kallt och snö, har gjort det omöjligt. Det står och ligger slaka, slemmiga purjolökar i landet, men nu ska de bort!

Nästa helg kommer yngste sonen hem och hjälper mig att fräsa hela landet, om vädret så tillåter.
  


Persika

Första året för persikaträdet som redan har stora knoppar:Jag hoppas att det kommer blommor och senare frukt!

Även vinbärsbuskarna har stora knoppar.

Och nu har jag röjt undan allt torrt och visset i landet.
De slemmiga purjolökarna är också borta.
Växterna på avhärdning fick jag snabbt ställa i skuggan, när solen kom.

16 grader har vi haft på eftermiddagen (i skuggan) och solen har lyst hela eftermiddagen!


Agapanthus på väg

Agapanthus tittar upp:Jag är så glad över mitt växthus! Tidigt på våren kan jag driva lökar och knölar och förkultivera både grönsaker och blommor. Och sedan odlar jag tomat, paprika, chili, melon, malabarspenat och lite annat. Jag brukar även ha en liten stol att sitta på och ibland tar jag en fika där inne. Tack, Universum, för växthuset!


Dahlia

Dahlian börjar titta upp:


RSS 2.0