Lunch

Dagens lunch blev kallrökt lax, sallat, tomat, gurka, purjolök och sås gjord på creme fraiche, majonnäs, citron, salt och peppar. Efter det en bit brie med 1 msk solrosfrön och finncrisp. Citronvatten att dricka.
 
 

Ros som blommar om

 Fresia rosen blommar igen!
 

Det blev ju inte så bra bild, men man kan i alla fall ana rosen!
 

 
 

Skräpmat

Skräpmat har blivit vardagsmat för många och det är lite skrämmande, tycker jag!
 
Häromdagen läste jag bl. a. dessa rader på www.kostdoktorn.se

Vi vet att färdigmat ofta består av årsgammalt restkött från hela världens nedfrysta överskottslager och att kött från många olika länder och ett hav av olika misshandlade djur kan finnas i samma portion. Det är inte bara äckligt, det är dessutom en stor belastning på miljön när man räknar med transporter, matspill och förpackningar.

Det är barn och unga ur underklassen som i ökande utsträckning utvecklar fetma. En del småbarn är så felnärda att de troligen inte kommer att överleva sina föräldrar.

Vi är vad vi äter. Underklassen sätter i sig sådant som tidigare generationers husmödrar aldrig skulle kalla mat: vitt bröd, läsk och andra söta drycker, vanebildande snacks och skräpmat som vissa livsmedelsgiganter lurat konsumenterna att tro är billig mat.

 

Vilket framtidscenario! Skrämmande!

 

Tuppkycklingen 14 veckor

 Nu är tuppkycklingen 14 veckor. Jag har annonserat på två forum och på lanthönsklubbens annonssida, jag vill gärna få honom placerad, helst i genbank. Eftersom det inte gick att hitta någon intresserad där, så har jag annonserat på Blocket idag.
 
 
Den "lille" kycklingen har blivit lite ensam, nu sedan alla fattat att han är en tupp...
 
 
 
Han hade nog blivit glad om han fick en egen flock med hönor, snart nog är han vuxen... 
 

Jag kommer att sakna honom...

Helgens projekt

 
Denna helgen är det ogräsrensning som gäller. Det gäller att passa på nu medan vädret är bra; strålande sol, klarblå himmel, ingen blåst och ca 10 grader. Jag gillar att vara ute i trädgården och pyssla och så har jag ju sällskap av alla hönsen. De är mycket intresserade av vad jag håller på med, speciellt gillar de när jag gräver, då letar de mask!

Limonella, citronträd och olivträd

Här står de på rad: 
 

Citronträden har växt sig riktigt stora sedan jag tog sticklingarna våren 2012. Ganska kul, faktiskt, att ha drivit upp egna citronträd! Limonellan hade sköldlöss i våras när jag satte ut den, men nu är de borta. Några kart och blommor bär den också! Olivträdet har stått i växthuset hela sommaren, den blommade rikligt och bär faktiskt några svarta (?!) oliver.

Soliga dagar

 
De härliga, soliga dagarna fortsätter! Vi har kyliga morgnar med ca 5 grader, sen stiger temperaturen till ca 15 grader på eftermiddagarna. Och solen skiner så härligt! Jag började plocka in växter och blommor som inte tål frost, men nu har jag lugnat ner mig lite. I växthuset har jag lite hjälp av värmefläkten som går igång när det blir under 4 grader, så det ska nog gå bra för växterna där. Men det börjar bli dags att städa ur växthuset, så kanske det blir till att flytta in allt till övervintring...

Fiskmås?

Nu vill jag gärna ha er hjälp: är detta en fiskmås? 
 

Den ser inte riktigt likadan ut som de fiskmåsar som fanns i vattnet. Den var mycket fin och satt alldeles stilla.
Så nu hoppas jag att någon vill hjälpa mig med fågelnamnet...

Lökar och knölar

 
Nu har jag tagit upp resterande lökar och knölar från rabatterna och lagt i förrådet. De ska förvaras torrt i lite av sin jord, mörkt och svalt över vintern. Dahliorna ska också snart upp ur jorden, liksom Fuchsiorna.

Det märks att det är höst, morgnarna är fanska kyliga, ca 5-7 grader. Dagen har blivit kortare, det märks både på morgnar och kvällar. Det är ganska mysigt, tycker jag som gillar hösten! 
 
Höststädningen har börjat i dag, några fönster är putsade på övervåningen. Jag får dela upp städningen på många dagar, annars straffar det sig och jag får så mycket värk att jag inte kan göra någonting på flera dagar.

Bilder från Tropikariet

"Doktorsfiskarna" putsar Emmas hand: 
 

Där vi satt och fikade kunde vi se in i en glasbur där det fanns fåglar, marsvin, sköldpaddor och surykatka:
 

Kolla den lilla surykatkan som sitter likt en staty på den lilla stenen mitt i bilden:
 
 
 

Squash- eller zucchinipasta

 
Jag har upptäckt squash- eller zucchinipasta, det är mycket enkelt att tillreda och gott att äta!
 
Man skivar helt enkelt grönsaken med potatisskalare längs med, tills man kommer in till kärnhuset.
Jag brukar bara strimla det rakt ner i tallriken och sedan är det bara att hälla över såsen. Mycket smakligt!
 
När man odlar egen squash så blir det dessutom gratis och enkelt, det finns ju hemma hela sommaren-hösten.
 
Det är gott till köttfärssås, kött med gräddsås, fisk med creme fraiche sås och mycket annat.
 
 

Grön växt

 
Denna lilla växten fick jag i en julgrupp från min pappa och hans sambo för ca 6-7 år sedan. jag tar sticklingar varje år och får den på det sättet att överleva.
 
 

Höst

 
Nu känns det att hösten är på väg. Under morgonpromenaden är det ganska kyligt; ca 9 grader var det i morse.
 
Härligt med höst, tycker jag!
 
På förmiddagen tog jag en runda i skogen och plockade knappt 1 liter kantareller och 2 Karl Johan svampar.
 
 
 
 
                             Bilden lånad från www.svenskakyrkan.se

Citronträd och paprika

 Nu har alla citrusträden flyttat in i växthuset! Längst in står mitt kärnsådda träd, sedan ett köpt citronträd som är härligt mörkgrönt och så ett citronträd med små citroner, men väldigt ljusa blad. Bladen är ljusa för att det har näringsbrist, järn antagligen. Jag ska ge lite järnsulfat nästa gång det ska vattnas.
Limonellan står på motsatta sidan och är därför inte med på bilden.
 

Alla gröna paprikor är skördade och två plantor slängda på komposten. Två plantor med paprikor som håller på att mogna, får stå kvar någon vecka till, liksom chilisarna.

Kantareller

Dessa kantarellerna blev det pytt  av. Jag stekte dem tillsammans med lök och lite korv och rester. Det blev hur gott som helst! Vilken livskvalitet jag känner av att först plocka svampen och sedan laga middag på den! 
 
 

Tropikariet

 I eftermiddag ska vi till Tropikariet med en dotter och två barnbarn.
 
Det ska bli kul!
 
 Bild

Pizzabotten

 Jag hittade ett recept på en blogg www.annikarogneby.se/blogg/ Pizzan blir god och mättande och räcker till 6 personer! 

Pizzabotten

Ingredienser 6 ägg 1 dl rapsolja 1 dl vatten 270 g riven ost 5,5 dl mandelmjöl 1,5 msk fiberhusk 1,5 msk pofiber (kan uteslutas) 2 tsk bakpulver

Beskrivning 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffigt.

2. Tillsätt olja och vatten.

3. Vänd ner osten och rör om.

4. Blanda alla torra ingredienser och blanda med resten av ingredienserna. Låt degen svälla i 10 minuter.

5. Bred ut degen på en pappersklädd bakplåt. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.

6. Sätt på tomatsås och ditt favorittillbehör på pizzabotten och grädda tills osten har smält.

 

Smaklig spis!

Den är även god kall till en soppa!


Upprättat träd

 
Jag köpte en 4 tums påle och ett band att rätta upp persikoträdet med. För att få ner pålen i marken ca 10 cm från stammen, behövdes en stor slägga. Lasse hade en rejäl slägga, han kom och slog i den. Sen tog Kjell ett spännband och tvingade trädet inåt, mot pålen. Sen spikade jag på bandet på pålen, virade det runt träd och påle och spikade fast andra änden. Spännbandet får sitta kvar ca 1 vecka, sedan hoppas jag att det räcker med bandet, som kanske ska sitta där ett par år tills trädet är rakt.
 
 

Det ska nog gå bra att få fason på det trädet!
 
 
 

Stolt fjällskivling

 
Denna fina svamp hittade jag under en morgonpromenad:
 

Vi åt den som förrätt, stekt som en snitzel, kryddad med salt och peppar och kapris och lite rå lök till.
Det var så gott!

Fler kantareller och ett par Karl Johan

 Nu har jag varit i skogen igen och hittade 1 liter kantareller!
 
Igår plockade jag 2 stora Karl Johan svampar. Jag gillar hösten!
 
 

Baconstekta kantareller med blomkålsmos

Det blir ofta kantareller till middag i dessa tider!
Jag stekte kantarellerna tillsammans med hackad lök och bacon. Till det gjorde jag blomkålsmos och den toppade jag med bara lite hemlagad lingonsylt.
 
 
 

Ny bajsbräda i nystädat hönshus

Igår städade jag i hönshuset och satte in den nya bajsbrädan: 
 

Det fick bli förstärkning eftersom brädan bågnade:
 
 

Promenad

 Jag fotograferade några svanar häromdagen, men de syns knappt. Jag tyckte ändå att bilden passar, den ser lite höstlik ut och man kan ju faktiskt ana svanarna...
 
 

Beskära träd

 
Vårt persikoträd som planterades hösten 2010, har vuxit ganska rejält. Jag hade hört att man inte skulle beskära det särskilt mycket och har därför låtit det växa. I år har vi fått mycket frukt och trädet hänger lite över åt ena hållet, så vi bestämde att vi behövde hjälp med att beskära det.
 

I dag har vi fått hjälp av Joakim på Ingos blommor och visst ser trädet luftigare ut:
 

Nu ska vi köpa en 4-tums-påle att stötta trädet med för att försöka tvinga det att växa mer rakt. Sen fick vi tips på hur man kan göra med häckarna och även den stora enen som är hönsens favoritställe (under busken då).
 
Vi bad om råd angående hur vi ska göra med plommonträdet också. Efter lite diskussion kom vi fram till att det är lika bra att ta bort det, eftersom det har blivit felklippt (läs vanskött) och det är gammalt.
 

Då tänker jag köpa ett valnötsträd nästa vår istället. Och efter alla råd vi fått idag, så kommer det nog att bli bättre ordning i vår trädgård framöver!
 
Tack för hjälpen, Joakim!

Övervintring

Härlig sommar har vi haft i år! Den börjar dock lida mot sitt slut och det är dags att börja tänka på övervintring av växter. Rätt som det är blir det för kallt för en del av dem att stå ute och då måste jag ha gjort plats till dem i förrådet. Fuchsior och en del pelargoner avbladas och ställs mörkt och svalt, liksom agapanthus, kalla, dahlia, doftlilja, begonia, gladiolus och en liten blomsterlök som jag inte har namn på. 
 
 I år ska vi inte ha någon övervintring i växthuset. Citronträd, passionsfrukt, physalis, paradisträd, rosmarin, oregano, timjan, lagerblad, oliv och agave ska stå under extraljus i förrådet. En del pelargoner ska stå ljust inomhus i ca 17 grader, liksom bougainvillea, hibiskus, azalea, bägarranka, 3 ananasplantor, ett pistageträd, ett citronträd med frukt och en Limonella. Jag har 2 citronsticklingar från förra sommaren, som växt på sig bra denna sommar och de får stå inomhus i ett ljust österfönster med extraljus. Ev. får de 2 minsta ananasplantorna också stå där.
 
För att hjälpa kiwi och fikon att övervintra, ska jag täcka dem väl med torra löv, enekvistar och ev. plast.
 
Just nu bär fikonträdet en del frukter och jag undrar om de hinner mogna innan kylan kommer...
 
 
 
 
 
 

Willabgarden och Biltema

 
Idag har vi varit på Willabgarden och köpt lite tillbehör till växthuset, bl. a. ett planteringsbord av aluminium. Det passar perfekt till planteringsbrickan som jag redan har:
 
 
Jag köpte även 2 skivor kanalplast, som jag ska använda som bajsbräda i hönshuset. Det ska bli skönt att slippa bära ut den tunga brädan av plåt som vi har nu!
 
Så köpte vi lite uppbidningssnöre och lite annat bra att ha.
 
Vi var även på Biltema och handlade, Kjell skulle ha lite grejor till bilen bl.a. Jag köpte 2 hinkar, disksvampar och en hängare att hänga på en dörr.

Problem med texten i blogg.se

Just nu har blogg.se tydligen problem med text bl.a går det inte att centrera texten man skriver. Därför ser det ganska konstigt ut! Hoppas att det löser sig snart!

Födosök

  Jag grävde lite i landet och hönsen letade mask:     Tuppkycklingen blev bortjagad, så han höll sig på avstånd:        

Mycket svamp

 Jag hittade 2 liter kantareller i skogen tidigare idag!

Dimma

Flotten ligger kvar nere vid bryggan, det är fortfarande en del som tar ett morgondopp. 
 
Denna morgonen var det ganska dimmigt, man såg inte över till andra sidan. Det kändes nästan som höst!

Svamp

 
Nu växer svamparna snabbt upp i markerna! I går plockade jag 1 liter kantareller medan Maya sov i vagnen. Jag gick bara någon meter in i skogen längs den stora stigen, ville inte gå för långt ifrån henne. Idag har jag tänkt att gå in på de andra ställena längre in och hoppas hitta fler svampar där.
 
Jag tror att september är den bästa svampmånaden!
 
Tack, Universum!

Kiwi och jordgubbar

 Kiwiplantan har inte växt alls, men den har kanske satsat all energi på att utveckla ett rejält rotsystem istället:
 

Jordgubbsäsongen är ju slut, men ett par plantor har börjat blomma igen och
kanske vi får några jordgubbar till i höst:
 
 
 

Bråkiga hönor

Vid kvällningen bråkar hönsen en hel del innan de hittar sina platser, det är värre än nånsin. Därför har jag börjat fundera på om vi ska sätta in de där enkelpinnarna igen. Jag vill ju ha så lite fast inredning som möjligt, mest med tanke på ev. ohyra. Röda hönskvalster gömmer sig i alla miniskrymslen och det blir ju fler sådana desto mer inredning.... men... jag vill gärna att det är lugnt i hönshuset också. Det är ett dilemma!
 
På bilden ser vi Tofsan bredvid Viola, som inte är med oss längre. Hon var en vacker höna!
 

Jag ska gå ut nu och kolla hur det ser ut i hönshuset, om det är lugnt så de får nattaro...
 
 

Squash

 
I år har vi fått mängder av squash och en del har fått växa sig riktigt stora:
 

En del av dem ska vi ha som prydnad inne och en del får hönsen äta upp innanmätet på.

Fredagskvällen

I går kväll var det helt underbart väder! Vi satt ute och åt middag och efter det lite ost och vin.
Vi såg solen gå ner och det var alldeles lugnt och stilla, så där så man känner sig religiös. Helt underbart! 
 

Våra sländor tändes i rabatten när kvällningen kom.
 

Halvmånen visade sig hela tiden på himmelen...

Tack, Universum!

 
 
 
 
 

Pelargoner och solros


Här står 5 pelargonsticklingar på tillväxt till nästa sommar:
 

Jag fick några solrosfrön av Erik i sommar och sådde 2 av dem och nu blommar den ena: 
 
 
 
 
 

Hjälp med beskärning

 
Idag skulle vi ha fått hjälp med att beskära persikoträdet och plommonträdet, men jag fick ett sms istället om att vi får flytta fram det till i början av nästa vecka. Tråkigt när jag hade förberett mig på detta i dag, luften gick liksom ur mig. Men jag har fått gjort en del i trädgården i alla fall. Jag har rivit upp de flesta tomatplantorna på friland. De flesta  tomater fick ju brunröta, så det var ingen idé att ha dem kvar. En planta med stora tomater som det inte syns något brunt på ännu, fick stå kvar. Den självsådda plantan står också kvar och de tomaterna har varit fina hittills, men idag hittade jag några med brunröta och en del blad och grenar med potatisbladmögel. Vi får se hur det blir med alla tomaterna på den plantan.
 
Sen har jag beskurit de två mindre citronträden och även de två stora. Jag tog en stickling och planterade den i en kruka med vanlig jord också. Så kortade jag in grenarna på gojibärplantan och tog upp alla gladioluslökarna och några dotfliljelökar. Jag blastade av de sist skördade lökarna och skördade de sista rödbetorna.
 
Hönsens bajsbräda och en sittpinne har jag skurat rent och nu ska jag försöka sätta upp nät under sittpinnarna, så de inte kan trampa i bajset.

Tomater

Vi har en tomatplanta som är självsådd och den har många frukter som håller på att mogna: 
 
 

Mamma och regnbågen

 Varje gång jag ser regnbågen, känns det som att det är en hälsning från mamma:
 

När man ser en båge till bredvid, som på bilden, så ser jag det som att pappa också är med.

Man tror det man vill...

Citrusträd

 Mina citronträd fick sköldlöss förra sommaren, jag klippte ner dem innan de kom in för övervintring och behandlade med såpvatten, alla löss borta. Men de kom igen under senvintern och jag behandlade igen. Under våren började båda träden få nya blad och så fort det gick fick de vara ute på dagarna och så småningom dygnet runt. Jag tror inte att de har några sköldlöss nu. Ett av träden blommade fint och fick kart i sommar. Nu har karten vuxit till sig en del och detta trädet ska få vara inomhus med extraljus i vinter. Det andra trädet som inte har kart, får stå i förrådet under växthuslampa och minst 3 grader.
 

Trädet som inte har kart, har istället ganska mycket bladtillväxt och har mestadels mörkt gröna blad:
 

Mitt frösådda citronträd (5-6 år) har också fått mörkt gröna blad i sommar:
 

Limonellan har också haft sköldlöss, men senaste månaden har inga synts till och den har fått lite nya blad och har även blommat. Nu bär den kart också och den ska få övervintra inomhus med extraljus, liksom de två citronsticklingar som jag tog förra året:
 
 

Kantareller och fästingar

Varje gång jag har plockat svamp i skogen, har jag fått ett par fästingar.  Sist fick jag 7 stycken! Då sa jag att det var sista gången, för det är inte värt det. Jag har haft borrelia en gång tidigare.
Men... när jag tog en promenad i eftermiddag, så kunde jag inte låta bli att kika efter guldet...och sen var jag fast igen!  2 liter kantareller blev det idag!
 
 

Värk

 Min värk (fibromyalgi) har varit ganska svår de senaste dagarna. Jag har försökt att lyssna på kroppen och inte jobbat särskilt mycket. Förr i tiden bet jag bara ihop och gjorde det jag skulle, jag hade ganske höga krav på mig själv. Det funkar inte att bita ihop numera, det straffar sig efteråt genom att värken blir mycket värre och jag sover sämre. Tyvärr märker jag oftast inte av någonting förrän efteråt och då är det inte så lätt att beräkna hur mycket jag ska jobba. När värken är svår, kan jag däremot inte göra någonting!
 
Det verkar som att värken blir värre vid väderomslag, precis innan vädret ska ändras.
 
Värken flyttar runt i kroppen, men i händerna sitter värken hela tiden, vissa dagar är sämre än andra.
 
Trots allt är jag ändå glad och tacksam att jag i alla fall kan använda händerna!
 
Smärtan är inte ivägen, den ÄR vägen!
 
 

Tuppkycklingen och Tofsan

 Tuppkycklingen är nu 11 veckor:
 
 
Vi har bestämt att behålla honom tills han börjar gala.

Tofsans nya fjädrar på tillväxt:
 

När jag närmade mig henne i redet, så började hon morra åt mig, hon lät som en höna som surar. Hoppas inte att hon tänker ruva bara! Men det tror jag inte, för hon lägger inga eller väldigt sällan ägg...

Äggda

 
Idag har minsann Äggda lagt ett ägg! Hon värper inte särskilt ofta, jag har inte sett henn i redet de senaste 2 veckorna, så i morse blev jag mycket förvånad när jag såg henne!
Kan det bero på att hon hittade en massa mask i går?!
 
 
Senare på förmiddagen hade en annan höna (förmodligen Iris) lagt sitt ägg på stegen! Hon hade nog blivit stressad av något och hoppat ut ur redet av någon anledning...
 
 
 

Blodsocker

♥             ♥
 
Socker, skräpmat och andra snabba kolhydrater samt stillasittande leder till högt blodsocker och sjukdom.
 
 Jag tror att det viktigaste för att leva länge och må bra, är att hålla ett lågt, jämnt blodsocker och låga insulinnivåer i blodet. Därför är det bra att äta lågkolhydratkost.
 
 
♥♥♥
 

Fikon

Vi har ju ett fikonträd på friland och det bär frukt nu. Hoppas att de hinner mogna innan det är för kallt bara!
 
 
 

Hönskvalster

 
I går kväll hjälpte Emma mig att behandla hönsen mot kvalster och jag passade på att ta närbilder.
Det var lite väl mörkt för min kamera och en del är suddiga, men det får gå ändå. Vi använder munskydd eftersom vi pudrar med Myrnix och det ska man inte andas in.
 
Tuppkycklingen 11 veckor:
 

Sven-Olle:
 

Blomma:
 
 
Iris:
 

Lilja:
 
 
Tofsan:
 

Äggda:
 

Det tog bara 30 minuter igår och hönsen var så duktiga!
 
Emma var också duktig, TACK snälla Emma för hjälpen!
 

Bajsbrädan

I förmiddags skurade jag en sittpinne och bajsbrädan eftersom vi ska behandla hönsen för andra gången i kväll. Det var en vecka sedan vi gjorde det sist och sen hoppas jag att vi slipper ha mer ohyra på hönsen!
 

Denna bajsbrädan är väldigt tung och otymplig, den är av metall, så jag funderar på att byta ut den mot kanalplast. Jag har lite svårt att hantera den här av metall.
 
 
 
 

Vindruvor

 Vinrankan Himrod har gett 10-15 druvor redan i år, men de har kärnor! Visserligen har jag bara märkt av en enda kärna i varje druva, men ändå. Då är det kanske inte Himrod, utan en annan sort?!
 
Jag är besviken!

Guldkant i vardagen

 Vi har just kommit hem efter en trevlig kväll med bästa vännerna. Vi tog först ett par glas vin hemma på deras altan och sedan en promenad till restaurang Mirando där vi åt en tvårätters middag med vin. Det var jättegod mat och vi kommer garanterat gå dit fler gånger och äta!
Sedan avslutade vi kvällen med kaffe och kaka hos vännerna innan vi tog bussen hem igen!
 
Tack för en trevlig kväll!

Björnbär

 
Björnbären mognar i en rasande fart i naturen! Vi har bären på 3 olika ställen omkring där vi bor och jag plockar lite grand då och då. Vi har dem i yoghurten på morgonen, det är så gott!

Spyflugor

Upptäckte en massa spyflugor på citronträdet: 
 

Undrar vad de gör där?
 

Och vad gör de på väggen?
 

 

Kantareller

 
 Så var det dags att plocka kantareller igen! 1 liter hittade jag idag. Det blir ungefär var 5:e dag som jag går i skogen nu och jag hittar ca 1 liter varje gång. Det är ju så gott!
 

Tack, skogen!
 
 

Snäck-och äggskal

 Jag har senaste året haft en skål med snäck-och äggskal till hönsen, men den vältes ofta så allt låg utspritt på golvet, eller så låg det en massa av golvströet i skålen. Nu har jag skruvat fast en liten barn-bakform på en träbit, så skålen kommer en bit från golvet och nu hoppas jag att det funkar bättre:
 

Det känns riktigt bra att kunna återanvända gamla saker på nytt sätt!
 
 

Hönsgödsel

 
Jag brukar plocka upp alla bajskluttar på gräsmattan 1-2 gånger i veckan.
Det blir en hel del och jag tycker det ser tråkigt ut och om det kommer några barn på besök,
så är det skönt om de kan leka på gräsmattan utan att trampa runt i hönsbajs!
 
Mycket hönsbajs blir det! Det mesta av gödseln samlar jag i en varmkompost och till våren sprider vi ut det mesta i landet och sen myllar vi ner det med jordfräs. Alla grönsaker växer bra i det landet sen!
 
 
 

Fågelägg

När jag tog in pelargoner häromdagen, fick jag se ett litet, tomt fågelägg i en av krukorna. Säkert en äggtjuv som tappat/släppt det under flygturen:
 
 

Persikor

 
Vi hade ca 50 persikor på trädet, men det går fort att de mognar och måste ätas upp. Vi har delat med oss av en hel del och nu har vi bara några få kvar på trädet. Goda är de och de väger ca 250 g!
 

Andfamilj på å-promenaden

Åh, en andmamma med åtta ungar mötte oss på stigen, men innan jag fick fram kameran hade de hunnit en bra bit ifrån oss. De var på väg ut i vattnet:
 

Underbart ögonblick!

Gurka

 Gurkor på löpande band! Vi har senaste 10 dagarna plockat 5 gurkor i växthuset och fler är på väg.
 
Bra sätt att förlänga säsongen för just gurkor, är att så frön i två omgångar. I år kom jag på det lite sent,
så jag sådde andra omgången i slutet av juli, så vi var utan gurka i minst 1 månad. Nästa år ska jag så gurka i början av april och i början av juli och då hoppas jag att vi får gurkor hela sommaren.
 
 

Regnet det bara öser ner...

 Äntligen en regnig dag! Jag har jagat dammråttor hela förmiddagen! Skönt att bli av med dem, de har förökat sig mycket senaste tiden, men jag har inte ro att stanna inne när solen skiner och det finns massor att göra i trädgården. Nu är det i alla fall rent här hemma! 
 
Och så har det kommit regn i skogen också, det gynnar kantarellerna! Ska ta en tur i skogen i veckan.
 
 

Pumpa, squash och majskolvar

 3 pumpor i olika storlekar fick vi i år på en planta. Den största ska vi ha som prydnad vid ytterdörren till Halloween och de andra två ska hönsen få äta upp direkt.
 
Vi har fått en massa stora squash också och hönsen äter en hel squash om dagen, ibland äter de bara kärnhuset och ibland äter de allt utom skalet. Jag brukar klyva dem på mitten och sätta fast dem med en fiberduksklämma mot marken. Bra när de vill äta sånt som finns och annars inte hade blivit till något!
 
I lördags kom Kjell hem med 10 majskolvar till hönsen. Fast jag kommer nog att äta 2 själv!

Hängpelargoner

 Idag har jag plockat in 4 hängpelargoner från altanen till växthuset, där de får mellanlanda någon månad. Därefter mellanlandar de i förrådet med extraljus tills i december och sedan övervintrar jag dem inomhus i ca 17 grader fram tills i mars. Då planterar jag om dem och ger dem lite vatten och i slutet av mars flyttar de ut i växthuset.
 
 
 
 

Behandling av höns

 I går kväll fick jag hjälp av Emma att behandla hönsen mot fotkvalster och ev. annan ohyra.
Emma fångade in hönsen en i taget, höll dem varsamt men bestämt medan jag skurade hönsfötterna med såpvatten och därefter med olivolja. Sen fick de en dutt Myr-nix i rumpan och en under varje vinge. Så gjorde vi på alla 7 hönsen. Det var ett väldigt kacklande för varje infångande, men så fort Emma tagit fast dem och höll ihop vingarna intill kroppen, blev de lugna. Alltihop tog mindre än en timme och det känns så skönt att det är gjort! Emma har så god hand med djur!
 
Tack för hjälpen Emma!

RSS 2.0