Plastmöbeltvätt

I söndags blev våra solstolar rengjorda:Snart är det övriga utemöblemangets tur, hoppas jag!


Persika

Persikoträdet bär frukt! Nu är det bara kart än så länge, men jag hoppas verkligen att åtminstone några får växa sig stora. Det är första året med detta träd och det ska bli kul att se frukten utvecklas! Ca 15 små, vita, ludna kart har jag räknat till. Jag ser fram emot att få följa deras utveckling!


Kål

Vitkål och rödkål har blivit ganska stora och har fått stadigare tält av nät:Jag har flest vitkålsplantor, men också några rödkål och blomkål.Det är en gardin från Ikea som jag använder som kålnät. Gardinen heter 'Lill' och kostar 35:- för 2 gardiner som har måtten 250x280 cm. Mina bäddar är 1x2 m, så det passar perfekt. 3 bäddar med kål är vad jag får plats med.


Melon

Melonplantor får alltid bara hanblommor i början. Jag kollar varje dag efter honblommor, men de dröjer.
Det brukar vara detsamma med squash, först kommer bara hanblomor.
Melonplantorna är nu ca 80-100 cm höga och fortfarande ingen honblomma i sikte!


Pipranka

Vid entrén klättrar piprankan på väggen:I rabatten under piprankan växer påskliljor tidig vår och nu blommar Flitig Lisa där.


Entrérabatten

Så här ser det ut intill entrén:Allt går i rosa, vitt och blått. Bilden ger inte riktigt rättvisa åt alla blommorna,
men här finns löjtnantshjärta, fänrikshjärta, rosa, vit och blå akleja, funkia, alunrot, kärleksört.
Tidigare på våren blommade vita tulpaner, lila primula, påskliljor, julros.
Senare blommar blå hortensia, kärleksört, astilbe och löjtnantshjärta (2:a blomningen).  


Akleja och prästkragar

Aklejorna blommar för fullt på flera ställen i trädgården och nu blommar även prästkragarna:Undrar om de fortfarande blommar till midsommar?!


Rhododendron

Äntligen blommar Rhododendron!
Det är senare än vanligt, men det beror väl på den långa, kalla vintern.Blommorna är så fina!


Squash

I dag har squashplantorna blivit av med väven. Här står plantorna tillsammans med röd romansallat och vitlök.
Efterhand som vi plockar sallat, blir det bättre plats för squashen. Vitlöken skördar vi i augusti.I denna rabatten framför växthuset, mot söder, gassar solen som bäst hela dagen.


Tomater på friland

I dag är det mulet och jag passade på att ta bort väven som skyddat växter från sol.
Här är det tomat 'Oregon Spring' som slipper täcket:Anledningen till att plantorna är olika i storlek är att jag satte ut plantorna lite väl tidigt, så de fick frost.
Jag bytte ut några av de som fick mest stryk och satte ut nya, som då var lite mindre i storlek.


Brytbönor

Några av brytbönsplantorna har fått bambupinnar att klättra på,
snart blir det samma för resterande bönplantor.Det ser lite skräpigt ut på jorden, men det är kompostjord som inte var riktigt klar.
Den fick ändå läggas ut, eftersom vi behövde börja på en ny kompost.Brytbönor är gott att ha, bara gå ut och plocka in till middagen!


Ohyra

Jaha, då var det dags igen! Nu åkte aubergine ut ur växthuset eftersom jag hittade trips (tror jag att det är) på dem. Men det blåser ganska kraftigt här just nu, så de får stå intill husväggen. 

Jag såg också några få löss på en paprika och nu har jag sprejat dem med såplösning. De får stå kvar i växthuset åtminstone tills jag hittar fler löss. Jag sprejade även aubergine med såplösning.

Det känns ganska tråkigt att det blir så mycket löss alltid! Förra våren hittade jag många nyckelpigor i trädgården, som jag samlade in och släppte ut i växthuset. Nyckelpigor äter en hel del löss, deras larver äter ännu fler. I år har jag inte sett en enda nyckelpiga!

Slanggurkorna, som nu är planterade intill förrådet i speciella bubbelplasttält, ser inte ut att ha fått någon ohyra. Jag hoppas nu på att få slippa spinn i växthuset, men vill ju inte ha det där de står nu heller.

Hur som helst så är det bra att vara observant på ohyran och åtgärda dem genast. Då kan man förhoppningsvis bli av med dem. Om man inte får bort alla, så förökar de sig så snabbt och snart har man flera kolonier.

* * *


Funkia

Funkian står i skuggan intill insyns-skyddet vid altanen och där verkar den trivas bra.
Bakom kan man ana klematis, som växer på andra sidan om insynsskyddet.
Den letar sig in mellan brädorna och vi kan då njuta av klematis från båda hållen.På bäda sidor om funkian står fuchsior, som ju också trivs i skugga.


Mårbacka pelargon

Mårbacka pelargon är en väldigt fin blomma, tycker jag. Den rosa färgen är mycket vacker!


Bevattning

Ibland kan man behöva vattna en enskild växt lite extra och för att hushålla med vattnet, så kan man se till att vattnet kommer till rötterna genast. Då blir det inget spill på ytan som bara torkar bort i blåsten. Jag tar av korken på en petflaska  sedan sätter man på en lång pip med 2 små hål(finns att köpa) och skär/klipper av bottnen. Så sticker man ner pipen i jorden och häller vatten i petflaskan. Vattnet sipprar sakta ut rakt ner där vattnet behövs.Här är det en änglatrumpet som behöver lite extravatten ibland.


Odlingstält

Det är trångt på campingen i år:På övre bilden är det en del kål under nät och några tält har jag mest för att ge skugga.
På nedre bilden är det tomater, squash och paprika under väv (för att ge skugga).
De tält som bara ska ge skugga tas bort en mulen dag, de ska mest skydda växterna i början mot alltför stark sol.Det ser lite stökigt ut, men det får man tåla om man vill att växterna ska må bra.


Jordgubbslandet

Nu blommar det i jordgubbslandet:Det ser ut att kunna bli många "gubbar" i år!


Passionsblomma

Passiflora Edulis blommar:
Pelargoner

Dasyphyllum och Mårbacka har blivit omskolade:En del av hängpelargonerna och två Dasyphyllum hamnade i en balkonglåda för att växa till sig.


Hibiskus

I somras köpte jag denna hibiskus och jag har lyckats få den att överleva! Förr stod den bara några få veckor innan den bara dog. Men nu har jag skött den efter konstens alla regler och för någon vecka sedan fick den flytta ut i växthuset på sommarbete. Just nu blommar den med 2 blommor samtidigt, den har bara blommat med en i taget tidigare.Jag ger den kalk, genom att lägga krossat äggskal i jorden, den får gödning mars till oktober och den står soligt.
November till mars vill den stå svalt, ca 18 grader.


Tigrislök

Tigrislökens blommor är så fina:


Gul lilja

Denna gula liljan brukar blomma till skolavslutningen och nu blommar den redan:Jag har inget namn på den här liljan. Den doftar gott i alla fall och den är vacker att titta på!


Hösthallon

Nu börjar hallonsnåret växa till sig:Det ser ut som att det ska bli lite mer av det i år, tidigare år har det varit mycket glesare.
Jag har tyvärr inget namn på den eftersom jag fått skott från svärfar och han visste inget namn.
Det är 4:e året nu och jag hoppas att det blir mer hallon än tidigare!


Petunia

Mina egna petunior har tagit sig fint:Lobelia och petunia har jag dragit upp själv och de är jag nöjd med. De flesta står i rabatten intill altanen.


Röd romansallat och kål

Tidigt på våren förkultiverade jag röd romansallat i 2 omgångar. Jag sätter ut den tidigt på friland, den tåler några minusgrader om den står under väv. Här står den i bädden utanför växthuset och i bakgrunden står vitlök:Förr fick jag alltid mask i kål, men numera odlar jag den under nät (gardin Lill från Ikea)
och kålfjärilen har inte en chans att lägga ägg i plantorna.Plötsligt blev det riktigt kul att odla kål. I år odlar jag grönkål, blomkål, vitkål och rödkål.
Tyvärr tar de ganska mycket plats, annars skulle jag odla ännu mer av denna grönsak.


Fänkål

En del grönsaker äter vi bara lite av och det är bl.a. fänkål:Jag täcker jorden med gräsklipp. Det ger gödning till grönsakerna och
håller kvar fuktigheten i marken och hindrar ogräs att få fäste. Jag lägger på 2-3 omgångar under sommaren.
Lite senare på säsongen vill fänkålen ha aska.


Balgväxter

Jag odlar en del balgväxter, vi äter en del färskt och resten fryser vi in för vinterns behov.
På bilden syns sockerärter längst bak, där har det också börjat titta upp spritärter.

Under väven växer 3 plantor brytbönor och bredvid står nu 10 nyplanterade plantor av samma.

Längst fram har vi bondbönor. Jag tycker de är så goda och vi fryser in hela skörden.
Det är så bra att använda i grytor under hösten/vintern.Bakom sockerärter och spritärter växer faktiskt gul lök och vitlök, men de syns inte så bra på bilden.


Avhärdning

Nu är det snart klart med avhärdningen! Brytbönorna på bilden planterades i dag
och snart är det tomaternas tur:12 pelargonsticklingar hamnade i en balkonglåda för att växa till sig och några andra omskolades till större krukor.


Gurkplantor

Gurkplantorna börjar bli stora och håller på att avhärdas, de bärs ut och in
varje dag under en veckas tid. Sedan ska de planteras i plastväxthuset. De är portade från växthuset eftersom de alltid får spinn, när de står i växthuset. Det är så trist när spinnkvalsterna sprider sig till alla plantor!


Melon

3 melonplantor 'Emir' står i 20-liters hinkar och de har börjat få fart på höjden.
De ska bindas upp som tomaterna när de är ca 60 cm höga.
Jag nyper bort alla skott i bladvecken, för att få den att nå taket och då
släpper jag fram 2 skott, så jag får 2 lianer som får hänga nedåt.
Jag hoppas på flera söta, gula, lagom stora meloner!


Paprika och chili

Paprika 'California wonder' har börjat producera:Just denna planta står fortfarande i liten kruka, men ska snart landa i en 20-liters hink.

---------------------------

Den här chiliplantan har jag övervintrat och den har några frukter som bara väntar på att mogna:Den har en tunnare stam och bara en liten "krona", men den växer kanske till sig.

Den heter Ormpeppar och är riktigt stark!


Tigerella

Tigerella har randiga frukter, men smaken är lik dansk export:I vissa krukor planterar jag tagetes för att vita flygare inte tycker om lukten och
det sägs att plantorna producerar fler frukter när man har tagetes intill dem.Det ser i alla fall trevligt ut!


Passionsfrukt

Här kommer bilder på passionsfruktsknopparna:


Det blir förstås tidigare i växthuset än utomhus.
Men jag hoppas att den som står i mitt skyddade hörn intill huset också blommar i år!


Krusade tomatblad

Jag undrar varför tomatbladen i toppen ser ut så här:Det beror tydligen på ett överskott av kolhydrater i nytillväxten.
Detta kommer av att det är mycket ljus och värme på dagen och kallt på natten.


Slöseri

Tänk så mycket mat som slängs i Sverige! Vi köper hem mat som sedan inte blir uppätet,
utan det hamnar i soporna. Stora sopberg blir det!

Vi handlar kläder, som vi senare tröttnar på och slänger. Så köper vi något nytt att sätta på oss i stället.

Prylar köper vi också en hel del. Vi ser en massa trevliga, roliga, praktiska saker, som vi lockas att köpa. Till sist har vi skåp och lådor fulla med saker. Det är ofta saker som inte ens används, men kan vara bra att ha.
Många prylar hamnar också på sopberget!

Vi slösar på naturens resurser!

Jag försöker att lära mig att bara köpa det jag behöver och helst bara det jag inte kan undvara!

Det är ingen lätt uppgift, men jag tror att det är nödvändigt!


Regn

Regnet, det bara öser ner... Det kommer så lugnt och fint, så det hinner sugas upp av jorden. Det behövs verkligen!

Temperaturen är nu på morgonen 11 grader och det är lite för kallt för att ställa ut gurkplantorna på avhärdning. De får vänta tills i eftermiddag, då blir det nog lite varmare. De vill ju helst inte ha det kallare än 15 grader, men när de väl har avhärdats ordentligt, så får de tåla lite kallare. Om ca en vecka ska de planteras och sen hoppas jag att det i alla fall håller sig över 12 grader hela sommaren.

 Brytbönorna behöver också komma i jorden, de är ca 10 cm höga. 3 plantor satte jag ut i landet för en vecka sedan, men nu har jag ytterligare 10 st. De direktsådda spritärterna har tittat upp, 2 rader á 1 m.

Det är dags att så rödbetorna, men jag väntar med det tills det blir bättre väder.

* * *


Melon och Passionsfrukt

Citronen vi njöt av i går kväll, den var mycket god! Den såg mycket fin ut när jag hade delat på den och smaken var ljuvlig!

Upptäckte i går kväll att passionsfrukten som står i växthuset har 3 knoppar!
Det gick snabbt, den jag har utomhus brukar inte få knoppar förrän i slutet av juni. Tidigare år har jag bara haft passionsfrukt utomhus i en mycket varm hörna intill huset. Jag brukar få 2-3 frukter varje år. Men med en i växthuset, blir det kanske fler, jag hoppas det!

Melonerna har fått sin plats i växthuset; längst in och på den sidan som ligger mot söder. Där är det varmast, särskilt när dörren står öppen under varma dagar på sommaren. Tidigare har jag haft dem närmast dörren, men då får de drag från dörren. Eftersom gurkorna ska stå i plastväxthuset, så får melonerna deras plats.

* * *


Söndag

Nu har avhärdningen av gurkplantorna börjat, de kommer att stå under bubbelplast i lilla plastväxthuset intill väggen och det är där de avhärdas också. Avhärdningen tar ca 1 vecka.

I dag har vi skördat första citronen, den ska vi njuta av i kväll.6 mm

I går kväll och i natt har vi fått 6 mm regn! Det behövdes och det har rensat upp i luften, nu doftar allting så gott!

Tack, Universum, för regnet!

Nu kommer ogräset att sätta mer fart! Det blir väl en del att rensa de närmaste dagarna. Att rensa ogräs tycker jag är ren meditation, att ligga på knä i köksträdgården och "luka" är helt underbar sysselsättning. Men numera är det lite svårare att genomföra p.g.a. fibromyalgi och artros. Jag får nog ändra lite på min metod att få bort ogräset, en metod som är effetktivt mot ogräset och ändå kan ge mig samma meditationskänsla! I växthuset går det lättare att odla och jag är så tacksam att jag har det! Jag odlar i krukor och det finns inget ogräs att rensa. När jag pysslar där inne får jag den här må-bra-känslan! Att bara sitta där inne och läsa en bok eller tidning är också underbart! 

Tack, Universum, för växthuset!


Kalas

Min brorsdotter fyller 18 år i dag och vi har varit på kalas i eftermiddag. Vi bjöds på vegetarisk smörgåstårta och därefter chokladtårta, det var mycket gott! Och vad vore ett kalas utan godis:


Regnet hänger i luften

Ja, just nu hänger regnet i luften! Det behövs verkligen, det är mycket torrt i markerna. Vi tömde brunnen (dagvatten-) i morse, så den behöver fyllas på. Med vattnet i brunnen vattnade vi hela köksträdgården och en del rabatter. Resten hamnade i regnvattentunnan. Hoppas bara att regnet kommer sakta och fint, så det inte slår sönder växterna.

Bondbönorna, som tittade upp för någon dag sedan, växer på. Brytbönor och pelargoner står på avhärdning.

--------------------------------------------


Thumbling Tom

Ampeltomat 'Thumbling Tom' är den godaste tomaten, tycker jag! Jag odlar den gula, för den är allra godast.
Det blir massor med söta körsbärstomater på den under en säsong. Jag har 2 plantor och det räcker länge åt oss.
Plantorna har redan flera tomater och dessutom många blommor, men de blir enorma i storlek senare under sommaren.


Cykeltur

Jag är så glad att jag har min cykel!

I dag cyklade jag ca 8 km till ICA Maxi i stan, handlade lite mat och cyklade hem igen. Allt som allt tog det 90 minuter och därav var 60 minuter motion. Dessutom sparade jag 30:- på bensin eller bussbiljett.


Uppbindning av tomater

5 tomatplantor är uppbundna. Jag har speciella krokar med snöre, som jag binder upp med. Det fungerar verkligen bra!

                                         Nedtill i krukan:                Mitt på stammen:         Högst upp vid linan:

                                                                

Ytterligare 4 plantor ska snart bindas upp likadant. Så binder jag även upp melonplantorna, när det är så dags.


Krukor


På altanen står nu de flesta krukor som ska vara där. Det är pelargoner, kalla, änglatrumpet, praktklocka, klockranka, petunia, lobelia, agapanthus, krukros, flitig lisa, fuchsia (fast de står i rabatten), dahlia, bougainvillea och papegojblomma.

På lilla altanen intill växthuset, står också några krukor:
paradisträd, fikon, dahlia, hängpelargon, alströmeria och passionsfrukt.

Kanske kommer citronträden också att stå på lilla altanen, eller kanske en på vardera altan.

* * * * * * * * * * * *


Fler squash

I dag har ytterligare 2 squash planterats i landet. De står i rabatten söder om växthuset, där är ofta varmt och inte så blåsigt. Jag hoppas att de ska trivas bra där. Eftersom jag bara har avhärdat dem i 2 dagar, så satte jag väv över dem för säkerhets skull.

3 av tomaterna på friland såg så risiga ut, att jag kasserade dem. Jag har 4 plantor till på tillväxt i växthuset, så de ska planteras där de andra stod. Jag är lite försiktigare nu, jag vill ju inte förstöra fler plantor.

Sockerärterna har fått hönsnät att klänga på.


Citron

Citronerna på mitt nya träd, är mogna:Den här är verkligen stor!

Citron är en bra frukt, tycker jag. Den är full med c-vitamin och den kan användas till mycket.

Jag använder den till citronvatten, jag pressar den över fisk och i såser och rivet skal i mat och bak.


Akleja

Nu är alla mina aklejor på väg att blomma:Jag tycker så mycket om dessa blommor! De är vackra:


Löjtnantshjärta

Nu blommar de så fint:


Jordgubbar

Nu blommar jordgubbarna:Blommorna är egentligen riktigt fina:Det behövs en hel del vatten nu. Medan plantorna blommar och bildar frukt är det viktigt att
se till att de inte står torra, för då blir inte frukten så bra. Jag ser fram emot många fina bär!


Jordgubbar

Nu blommar jordgubbarna:Blommorna är egentligen riktigt fina:Det behövs en hel del vatten nu. Medan plantorna blommar och bildar frukt är det viktigt att
se till att de inte står torra, för då blir inte frukten så bra. Jag ser fram emot många fina bär!


Fåglar på väg

I dag har de kommit i massor över hustaket. Det kom minst 10 klungor på flera hundra fåglar.
Synd att det syns så dåligt på bilden:


Årets första dopp i dag!

I dag har jag varit på stranden och tagit första doppet för i år!
Det var kallt, så det blev snabbt i och sedan upp igen!
Däremot var det mycket varmt på stranden och alldeles vindstilla.
På den här delen av stranden ligger det mycket tång.
Man kan ju ta med en kratta nästa gång och fösa ihop det i en hög.Här badade jag:


Squash

1 squashplanta är planterad och 2 på avhärdning:De står nu i plastväxthuset intill väggen. Här ska snart planteras
2 gurkplantor som ska samsas om platsen med 1 squash. Här brukar jag
avhärda många av mina plantor, innan de ska planteras ut.Intill husväggen växer vitlök som planterades i höstas. Det kan bli lite trångt med
1 squash och 2 gurkplantor, men squashen slingrar sig fram på marken och gurk-
plantorna växer på höjden, så det borde gå. Vitlöken får kanske för mycket skugga förstås.


Squash

I dag har jag planterat en squashplanta intill förrådsväggen. Vi har en rabatt där, som vi ibland plastar in. Innan vi skaffade växthus, odlade vi gurkor (ibland tomater) där och det har jag tänkt göra i år också. Det blir alltid spinn på gurkplantorna i växthuset, så därför tänker jag prova att ha dem utanför i år. 

**************

Vi har riktig sommarvärme och jag har varit på stranden i dag. Det är så härligt att ha så nära till havet, det tar 4-5 minuter att cykla dit. Det var 10 grader i vattnet inne vid kanten, om jag nu mätte rätt, det var verkligen kallt att stå där tills termometern dalat färdigt. Jag badade i alla fall fötterna!


Tigerella och Dansk export

Tomaterna växer på bra! Det är snart dags att binda upp dem.
9 tomater i 20 liters hinkar, det är vad jag får plats till längs ena långsidanLängs den andra långsidan ska jag ha 3 melon, 6 paprika och 2 aubergine.
Sen ska det få plats 1 pepino, 1 passionsfrukt, 3 malabarspenat, 2 chili och 2 citronträd.


Ampeltomat

Ampeltomat 'Thumbling Tom' har redan frukt på gång:Det är en gul, söt, god tomat. Plantan ger mycket tomater och jag odlar den varje år.

Övriga tomater jag odlar i år är: Dansk export, Tigerella, Oregon Spring. Den sistnämda odlar jag på friland, det är en lite köttigare tomat som passar bra att frysa och den går att skala utan skållning. Så jag skördar, skalar, klyftar och sedan in i frysen. 8 Plantor ska försörja oss med tomater hela vintern!


Strålande solsken

I dag har vi vackert väder och 21 grader i skuggan!

Melonplantorna har fått sina slutkrukor; planteringshinkar på 20 liter. Jag planterade ner hela den bottenlösa krukan med melonplantan i hinken, så att överkanten hamnade 3 cm ovanför jorytan. På så sätt kan jag vattna utanför den lilla krukan och undviker då att få vatten mot rothalsen. 

Några pelargoner har omskolats och även en kalla som jag sått från egna frön. Fröna såddes och grodde förrförra hösten i somras blev de inte omskolade, utan växte sakta vidare. Nu är de lite större och hade knappt någon jord i krukan, så de fick den bästa jorden och växer sig förhoppningsvis vuxna i sommar.

Jordgubbarna har stora knoppar och hösthallonen kommer snabbt nu. Dahliorna har planterats i rabatten, förutom 2 som står i kruka ute. Kallorna skjuter också i höjden i sina krukor. Fuchsiorna står också i en skuggig rabatt intill altanen. Papegojblomman, som jag fick av Birgitta, har fortfarande väv som skydd.


Skräphörna

Bakom förrådet, nära växthuset, har vi en skräphörna. Här står också en regnvattentunna, som samlar upp allt regnvatten från förrådstaket. Här planterar jag om växter som står i stora krukor, blastar av grönsaksskörd och tömmer trädgårdsavfall och hushållsavfall i två öppna och två slutna behållare.Spireahäcken blommar just nu och doftar gott:


Knoppar

En gul lilja (tror jag att det är), som brukar blomma i början av juni:Syrenen kommer nog att blomma lite tidigare än vanligt:


Mer blomning

Rabarbern är klar att skörda (blommorna klipptes av efter fotografering):Plommon träden blommar så vackert:Närbild på Viktoria:Det ser ut att kunna bli mycket frukt i år!


Nu är det mycket som blommar

Bergenian har så stolta, pampiga blommor:Majkragen trodde jag hade försvunnit, men blev glad när jag upptäckte den igen:Gulltörel tycker jag är vacker och så växer den alltid i en stor, rund bukett:


Dagens lunch

Snabbmat: Gravad lax, ägg, gravlaxsås, laxröra, sallat och gurka. Mums! ♥


Gul melon och gurka

Jag odlar en gul melon, jag tror att den heter 'Emir', som jag köpte frön till första gången och sedan har jag tagit egna frön. Det är en riktigt söt och god melon, som inte blir alltför stor, ca 0,8-1,2 kg. Ett par år odlade jag vattenmelon 'Sugar Baby', men den blir så stor, ca 2-3,5 kg, dessutom är det en F1-hybrid och då blir inte fröna sortäkta, d.v.s. att nästa planta kan bli helt olik moderplantan. Och jag tycker det är praktiskt att kunna ta egna frön, så slipper man den utgiften.I år ska jag odla slanggurka utanför växthuset eftersom de har fått spinn varje år sedan jag började odla dem i växthuset.
2 plantor har jag ock det borde räcka om det blir en varm sommar.Jag sår gurkfröna i krukor med bara ett kryss i botten, eftersom de är så känsliga för rothalsröta. När plantorna börjar bli stora, sätter jag ner hela krukan i 20 liters hink med bra jord. Jag ställer krukan så att överkanten hamnar ca 2-3 cm ovanför jordytan i hinken, då kan jag vattna utanför den lilla krukans kant och undviker därmed vatten närmast rothalsen. Alla gurkväxter är känsliga, så jag behandlar även melonerna så här.


Änglatrumpet

Förra våren sådde jag frön till änglatrumpet och 2 frön grodde. Den ena växte sig ganska stor, ca 2 m hög, men med ganska hög stam. Den fick en stor krona och blommade långt om länge i slutet av augusti med flera stor, vita blommor! Den lilla blommade inte.

Jag har övervintrat dem i växthusets uppvärmda del, tills de fick löss och då flyttade de in i förrådet. Så i förra veckan hade vi ju riktig sommarvärme med 20 grader på dagarna och 6-8 grader på nätterna. Jag avhärdade änglatrumpeterna några dagar innan jag planterade den stora i rabatten och den lilla fick större kruka.

När det nu var risk för frost i förrgår, skyddade jag kronan på den i rabatten med odlingsväv runt kronan. Likadant gjorde jag i går kväll. I morse hade vi frost i köksträdgården och alla bladen på änglatrumpeten hängde livlösa! Det hjälpte inte med väv, den var superkänslig!

Den lilla änglatrumpeten i sin kruka fick flytta in till väggen på altanen tillsammans med en hel del andra blommor i kruka. Jag hade väv över och dessutom har vi balkong över altanen, så det skyddar ju också lite. Den ängeln klarade sig!

Tyvärr hade jag missat att flytta in min stora hängpelagon i växthuset, så den såg lite ledsen ut och fick klippas ner lite grann. Petunior och lobelior i en rabatt framför altanen fick inte heller något skydd, men de klarade sig ändå, konstigt nog.

Nåja, jag får dra lärdom av detta till kommande vårar! Jag hoppas att min stora ängel hämtar sig och får nya blad!


Växthus-mys

Jag läste i min bok, Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson, att ordentligt avhärdade kålplantor tåler lätt frost, så jag behöver nog inte så nya. Däremot sådde jag kålrabbi och brytbönor för senare utplantering. I går sådde jag solrosor.

I dag blev det lite mys i växthuset, jag har omskolat de sista tomaterna och tagit sticklingar av den nya citronen, eftersom den ändå behövde toppas.

Squashplantorna växer så det knakar! Det är en underbar grönsak att odla, den är så tacksam och ger mycket squash hela sommaren. Vi använder mycket av den i maten; i wok, på grillen, i omelett och i pajer.Jag tror att jag ska behålla 3 av plantorna själv, resten försöker jag sälja.


Tomater på friland

Tomaterna 'Oregon Spring' plantades i landet och har väv som skydd mot ev. frost.
Och i morse var det faktiskt -1 grad! Det är ju inte alls bra, men så går det när man har för bråttom
och tror att värmen som kom i slutet av april kom för att stanna! Förhoppningsvis klarar de sig,
men stannar upp i växten.


Samma gäller för kålplantorna:
Jag ska så nya kålplantor i dag, eftersom risken är stor att de tagit skada av frosten,
de är nog väldigt känsliga!


Granatäpple

I dag har jag omskolat 8 pelargonium 'Dasyphyllum' och satt 10 liljelökar. Jag satte 2 citronsticklingar också. 

Granatäppleplantorna är toppade och växer på bra:Persikablomning

Persikoträdet blommar!  Jag skyddar det mot frost genom att sätta över nät under natten, jag vill ju inte att blommorna fryser bort. Persika blommar visst alltid tidigt och därför finns också risken att det inte finns tillräckligt med insekter att befrukta blommorna. I år har nog insekterna också fått lite fart av sommarvärmen i april, så jag hoppas på frukt i sommar!

Även plommonträden blommar nu.Nära nollan!

Det kom lite regn i går eftermiddag och det behövdes.

I morse hade vi 0,5 grader! Jag la väv över det mesta i trädgården i går kväll, som tur var!
Persikoträdet som har många blommor fick också väv över kronan, så jag hoppas att blommorna klarat sig.
Natten till i morgon ska visst också bli lika kall, så jag får bädda in dem i kväll igen.

Nu på morgonen skiner solen och det blir snabbt lite varmare!


Plantor

Änglatrumpeterna står ute nu, en i rabatten och en i kruka. Gladiolus och doftliljor är också planterade.

2 små pepino-plantor står i rabatten och en stor (som har blomknoppar) står i kruka i växthuset. 1 Passionsfruktplanta står också i växthuset och den största plantan står i ett varmt hörn intill huset. Jag hoppas på frukt i år, både pepino och passionsfrukt.

I växthuset kommer jag dessutom att ha 9 tomatplantor, 5 paprikaplantor, 3 melonplantor och till en början får även 2 aubergineplantor stå där inne. Senare på säsongen ska aubergine stå utomhus, eftersom de ofta får löss.

I dag planterade jag 3 Pelargonium 'Dasyphyllum' (en vildart) i en kruka, som så småningom ska stå på altanen. Några av pelargonsticklingarna är omskolade och får växa till sig på en hylla i växthuset.


Tomatplantor på friland

I går fick 8 tomatplantor 'Oregon Spring' flytta ut i landet. De fick ett tält av odlingsväv över sig och nu hoppas jag att temperaturen inte hamnar under 5 en enda natt! Ja, det var nog lite väl vågat, men plantorna var ganska stora och väl avhärdade!

Oregon Spring är en tomat jag odlar för att den är så god att ha i maten och går lätt att skala utan skållning. Jag fryser in den direkt efter skörd och av 7 plantor förra året, fick jag så det räckte hela säsongen. Med dessa tomater slipper jag köpa burktomater till soppa, gryta och röra! Hela sommaren äter vi färska tomater från växthuset. Det är bara på våren, innan skörden börjat, som jag köper svenska, färska tomater.

Vi vattnade hela köksträdgården med vattnet från brunnen (dagvatten) i går. Det verkar kunna bli en ostadig vecka vi har framför oss med en del regn, och då är det bra att ha tömt brunnen.

RSS 2.0