Skogsutflykt

För någon vecka sedan var vi på skogsutflykt igen:
 
 
 
Jordkällaren ovan är ett kulturminne och utanför kunde vi läsa om det som varit:
 
 
 
Det är härligt i skogen!

Vanessa

Vinrankan 'Vanessa' ger en del druvor redan i år:
 
 
Det är söta, goda druvor och de skulle vara kärnfria, men det är de inte.
 
 
Det är kanske inte 'Vanessa'?

Hösthallon

Hösthallon är så bra, tycker jag. De kan jag skörda nu när alla andra bär har tagit slut. Varannan dag plockar jag ca ½ liter, sammanlagt i höst har jag skördat ca 4-5 liter. Vi har dem till frukostyoghurten, det är så gott!
 
 

Höst

Nu verkar det som att hösten har börjat, igår hade vi aningen frost på gräsmattan.
 
Idag var det 12 grader igen på morgonen, men det känns i vinden att det är höst.
 
Jag tycker ju om hösten och i år välkomnar jag den ännu mer efter den härliga sommaren!
 
Det är mörkt tills vi stiger upp på morgonen och redan vid 19.30 på kvällen. Höstdagjämningen var i går och då ska ju dag och natt vara lika långa. Mysigt, tycker jag!
 
 

Diagnos

 
Jag har haft otroliga besvär från underlivet en tid. Det började nog redan för 6-7 år sedan, har gått i skov, men senaste året har det blivit värre. Det svider, smärtar, sticker, hettar och känns allmänt otrevligt. Första gången jag sökte läkare, fick jag diagnosen torra slemhinnor. I höstas trodde både läkaren och jag att det kunde vara Herpes, eftersom jag då hade munblåsor också. Provet visade dock att det inte var det. Skoven varar olika länge och kommer med ojämna mellanrum, allt från 2 dagar till 2 månader. Den senaste tiden har det dock hållit i sig mer eler mindre hela tiden. I augusti var jag hos en ny gynekolog och hon verkade ganska säker på att det är Lichen et atroficus och det visade också vävnadsprovet. Läkarundersökningen var mycket smärtsam, visserligen fick jag lokalbedövning när hon tog vävnadsprovet (s.k. stans), men så tog hon ett cellprov och gjorde ultraljud över äggstockarna som såg fina ut. Cellprovet, som jag fick svar på en vecka senare, var bra. Jag var rädd att det kunde vara cancer och blev därför en aning lättad av diagnosen Lichen. 
 
Nu behandlar jag med både östrogensalva 1 g/dag och stark kortisonkräm 1 g/dag sedan ett par veckor, och varje gång jag går på toaletten smörjer jag med olja. Jag kan inte säga att det märks någon skillnad, men det kommer kanske... 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Detta finns att läsa på www.huden.se/ :
 

Lichen sclerosus et atroficus

Detta är en ovanlig sjukdom som kan drabba både hud och slemhinnor, främst hos kvinnor. Den kommer oftast först i 40-60-årsåldern, men kan ibland förekomma även hos barn.

Klinisk bild

Hos kvinnor drabbas ofta underlivet, på och omkring blygdläpparna. Huden blir vitaktig, tunn och skör. I det angripna området kan kraftigare vita partier uppstå, som ibland blir hårda och ärrliknande. Hudförändringarna ger ibland upphov till en stark klåda. Fläckar kan också uppträda på kroppen, t ex rygg och bål, och är då till en början ofta något rodnade. Även blåsor kan bildas. I mycket sällsynta fall kan förändringar ses även i munslemhinna eller på tungan.

Hos män sitter förändringarna vanligtvis på förhuden, ollonet eller runt ändtarmen, men kan också finnas på andra ställen av kroppen. Lokaliserad till penis kallas sjukdomen också balanitis xerotica obliterans (BXO). Namnet är, precis som lichen sclerosus et atroficus, en beskrivning av den ärrläkning som följer efter inflammationen. Förträngning av förhuden eller urinrörsmynningen uppkommer ibland som ett följdtillstånd.

Sjukdomsorsak

Orsaken är okänd. Överhuden blir först förtjockad men sedan tunn och skör (atrofisk).

Bindvävstrådarna (kollagen) i underhuden angrips, liksom de elastiska trådarna.

Behandling

Sjukdomen är envis och svårbehandlad. Hos barn kan den dock gå över av sig själv i samband med puberteten. Behandlingen inriktas mot klådan och eventuellt samtidigt förekommande bakterie- eller svampinfektioner. Långtidsbehandling (ca 1-3 månader) med en mycket stark kortisonkräm (styrkegrupp IV) har visat sig vara mycket effektivt, med förvånansvärt få biverkningar. Ibland kan en särskild kortisonfri eksemkräm hjälpa.

Sjukdomen bör kontrolleras av en hudläkare eller en gynekolog. Om egendomligt hårda partier eller svårläkta sårbildningar uppkommer, bör dessa visas upp för eventuell provtagning. I sådana fall kan operativ behandling vara motiverad, men skall i övrigt undvikas eftersom återfall är mycket vanligt. 

Källa: www.huden.se/


Skogsutflykt

Idag har vi varit på skogsutflykt. Vi letade efter svamp, hittade några soppar, men inga vi kunde äta. Några var vi osäkra på och några var maskätna. Men vi fick en lång promenad i härligt sensommarväder och så åt vi lunch i naturen. Det var en härlig dag!
 
 

Husbilar, husbilar, husbilar

Vi var ju på husbilsmässan på Elmia i Jönköping i torsdags. Jag har aldrig sett så många husbilar på en gång och då menar jag inte de som var på utställningen, utan de på parkeringarna! 
 
 
 
 
 
Vi åkte ju dit med Ingrid och Jonny i deras husbil som är likadan som den vi ska ha och vi fick en hel del tips om bra förvaring och sätt att använda saker i 'compact living'. Det gäller att utnyttja alla skrymslen!:
 
 
Utsikten från vår plats:
 
 
Nu längtar vi bara tills vi har en egen rullande sommarstuga!

Amaryllis

Jag har haft amaryllislökarna stående i växthuset hela sommaren, men så bestämde jag mig för att slänga dem på komposten och i stället köpa nya till jul. Tidigare har jag övervintrat lökarna, men det blev vara 1-2 stycken av 10-12 som blommade om, så det är inte värt besväret. Men häromdagen upptäckte jag att en av lökarna hade fått knoppar där den läg i komposten! Så jag tog in den och satte den i vas:
 
 

Hus-cykel

På Elmia-mässan fanns också en "hus-cykel":
 
 
En 3-hjulig cykel med motor inuti + säng och kokmöjligheter...
 
 
Det skulle vara kul att prova!

Hasselnötter

Nu har vi skördat våra hasselnötter:
 
 
De smakar lite speciellt innan de torkat, jag tycker de är goda.
 
 

Mässa

Idag har vi varit på mässa i Jönköping och kollat på husbilar.
 

Lilltuppen

 
Visst är han en tupp, vår lille kyckling:
 
 
Stjärtfjädrarna håller på att växa ut och det är så kul att få följa hans utveckling till vuxen!
Sen får vi se hur det går att ha två tuppar... funkar det inte så får vi hitta nytt hem till en av dem...
 
 

Husbil

Vi går i husbilsfunderingar och är väldigt intresserade av denna:
 
 
Den är så bra inredd, väl genomtänkt och helt enkelt perfekt invändigt:
 
 
En sommarstuga på hjul!
 
 
                                                  

Skogsutflykt

I lördags var vi med Mona och Tommy på utflykt i Össjöskogen:
 
 
Vi gick runt sjön och rundan var ca 6-7 km. Strålande solsken och ca 23 grader och massor av olika svampar såg vi. Flera olika soppar och av dem plockade jag några med hem, Karl Johan som vi lagade en god soppa på under söndagen.
 
Många vackra flugsvampar var där:
 
 
 
 
Och en hel del andra sorter som vi inte vet namnen på:
 
 
Efter den härliga eftermiddagen åt vi middag hemma hos våra vänner.
 
Tack, Mona och Tommy, för en härlig dag och kväll!

Skogens guld

Kantareller:
 
 

Citrus

Kalamondin har blommat 3 gånger i sommar och det blir ganska många frukter:
 
 
Limonellan bär också mycket kart:
 
 
Oliver blev det bara två och de är svarta.

Räkfest

Häromdagen, när vi hade räkfrossa, bjöd vi hönsen på resterna:
 
 
 

Städning i hönshuset

Idag har jag städat i hönshuset. Månads-städningen innebär att jag tar ut sittpinnar och gödselbrädor och skurar rent utomhus. Den lille brädan hade gått sönder, så den fick vi byta ut. Den store är en skiva kanalplast (som används till växthus) och när vi satte in den första gången, tejpade vi ändarna för att det inte skulle komma in smuts där. Det visade sig nu att det inte var så smart, för det hade i alla fall kommit in smuts i vssa kanaler. Vi försökte ta bort tejpen, men den satt verkligen fast. Jag tyckte då att det räcker att vi gör hål i alla kanalerna, så vi kan spola vatten igenom. Då upptäckte jag att där satt en massa HÖNSKVALSTER!!! Tänk att de hittar in i alla mikroskopiskt små hål och gömmer sig. Jag spolade i alla fall igenom kanalerna och ställde den i solen att renas. Sen tog jag in en ny bräda i hönshuset i stället, för det kanske kan ha suttit kvar någon som klarat sig... Nu ska den brädan stå i karantän till nästa sommar, då har nog de små dj-arna dött!
 
Skönt i alla fall att det är städat nu!
 
I eftermiddag ska jag rensa ogräs i jodgubbslandet och plantera några nya plantor.

Morötter och chili

Nu har vi skördat alla morötterna, vi förvarar dem i förrådet och äter varje dag av dem. Det blir morötter på längden och tvären, kokta och råa. Det blev inte mer än ½ 20-liters hink, så de går snart åt.
 
Jag har flyttat hönsnätet i landet, så hönsen kan äta av grönkålen om de vill. Jag odlar ju den till dem. Men de brukar inte äta av den förrän på hösten/vintern.
 
För övrigt har vi bara isbergsallat kvar att skörda, så snart är denna säsongen förbi, åtminstone i landet.
 
I växthuset skördar vi säkert en månad till. Chili och paprikor är det mest där inne.
 
Cayenneplantorna gav jättemånga chili:
 
 
 
Den indiska chilin bär också mycket frukt, men bara en del hade mognat:
 
 
 
 
 

RSS 2.0