Vinterdagar

Några bilder från den skånska vinterveckan i januari:
 
 
 
 
 

Nötbröd

Hittade ett recept på nötbröd på Paleosidan www.paleoskafferiet.se/nötbröd. Jag bakade det och det blev jättegott!
Jag skivade upp det och fick 26 skivor riktigt gott och mättande bröd. Jag la in 5 skivor i kylen för att äta av de närmaste dagarna och resten hamnade i frysen för kommande behov. 
 
Ingredienser:
100 g mandlar
100 g hasselnötter
100 g valnötter
100 g krossat linfrö
100 g skalat sesamfrö
150 g solrosfrö
150 g pumpakärnor
6 ägg
1 dl olivolja
några nypor havssalt
 
Sätt ugnen på 160 grader. Mät upp alla nötter och frön och blanda samman i en bunke.
Vispa samman äggen med olja och salt i en annan bunke.
Häll äggblandningen över nötter och frön och rör ihop till en smet.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Klicka ner smeten i formen och jämna till.
Grädda brödet i 1 timme.
Vänd upp brödet och låt svalna.
 
Jag använde en brödform 1,5 l.

Pensionär

Nu har jag blivit pensionär! Visserligen har jag haft sjukersättning de senaste 3 åren, så jag har ju inte jobbat på ett tag, men det känns ändå skönt! Jag fortsätter att ta vara på tiden!
 
Härligt!

Blodtrycksmätning 24 timmar

I onsdags var jag på vårdcentralen för att sätta igång med blodtrycksmätning under 24 timmar. Jag fick på apparaten och sedan skulle den mäta blodtrycket var 20-e minutunder dagen och 1 gång i timmen under natten.
Jag tyckte att manchetten stramade åt lite väl mycket varje gång, men det var väl så det skulle vara. Efter ca 8 timmar upptäckte jag att jag blivit alldeles blodsprängd på handen och armen, tätt med röda prickar och dessutom var handen alldeles röd och lite svullen. En läkare på kvällsmottagningen tittade på det och tog ett blodtryck som visade sig vara högt. Så förmodligen var det därför det stramade åt så hårt (det stack i handen och gjorde riktigt ont, ibland blev fingrarna lila). Men det var inget farligt, så om jag stod ut så kunde jag fortsätta hela natten, men annars ta av manchetten.
Under natten var mitt blodtryck lägre och jag märkte inte av åtstramningarna så mycket.
På vårdcentralen nästa dag togs manchetten av och doktorn läste av blodtrycket. Jag fick se kurvan själv och blodtrycket har hoppat mycket upp och ner under dygnet. Han ordinerade en betablockerare, Metropolol 25 mg, och tog blodprov för att se så det inte var något i mitt blod som gjorde att blödningarna kom.
 
Bild på handen : 
 
 
Man kan ana att jag är prickig, men bilden blev inte så bra.
 

Solsken

Idag har vi haft härligt väder, ingen vind, klart solsken och ca -2 grader. Efter lunch la jag mig i stolen på altanen för att njuta i solen. Jag kröp ner i en sovsäck och tog en extra filt om benen och det var så skönt!
 
 
 

Nystädat hönshus

I går passade jag på att städa hönshuset eftersom vi ska få flera minusgrader i veckan. Det går inte att stå ute och skura bajsbräda och annat när det fryser, så det var bara att ta tillfället i akt. Vintertid blir det ingen storstädning, men det blev i alla fall mycket renare än det var innan. Och det luktar så gott när man har lagt in nytt strö på golvet.
 
Nu börjar vi längta efter egna ägg, vi har köpt ägg ända sedan oktober. Men det dröjer säkert minst en månad till innan hönorna börjar värpa igen. 
 
 Förhoppningsvis lägger sig Iris att ruva även denna vår...
 
Bilden på förra årets kycklingtupp:
 
 

Bockstensmannen

Idag har vi varit på utflykt på Varbergs fästning med Erik. Han är intresserad av Bockstensmannen och vi tyckte att det passade att åka dit idag när han ändå ska sova över hos oss i natt. Vi kom fram till museet precis innan de öppnade 12.00 och vi startade med att äta en lätt lunch i caféet.
 
Sedan kollade vi runt lite på det mesta och Bockstensmannen i synnerhet. Det var mycket intressant; den här mannen hade hittats i en mosse 1936, där han legat fastpålad i mossen sedan sin död någon gång mellan 1350 och 1370. Han var troligen 30-40 år gammal när han dog. Både skelett och kläder var välbehållna tack vare mossen. Läs mer på: http://www.museumhalland.se/bockstensmannen/mannen-i-mossen/ 
 
Bockstensmannen såg troligen ut så här:
 
 
Han ser faktiskt levande ut, skickligt gjort!
 
 
Jag kunde inte låta bli att fotografera dessa fina djuren på en annan del av muséet:
 
 
 

Isen

Nu har vi vinter och isen ligger inne i viken:
 
 

Indiska blomkålsbollar med sambalmajonnäs

Hittade ett recept på dessa blomkålsbollar i julnumret av Matkärlek:
 
Ca 25 st.
 
1 blomkålshuvud Ca 700 g
1 tsk spiskummin
1 tsk fiberhusk
1 dl kokosnötmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk finriven ingefära
2 tsk sambal oelek
½ dl färsk mynta eller koriander
2 ägg
rapsolja till fritering
 
Ta bort blast och stock från blomkålen och riv resten på ett grovt rivjärn eller i matberedare.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt resten. Forma ca 25 bollar.
Värm rikligt med rapsolja i en gryta med tjock botten eller i fritös till 160 grader.
Fritera ca 6 bollar åt gången i 3-4 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Håll varmt i ugnen ca 100 grader och servera med sambalmajonnäs:
 
Blanda 1 dl majonnäs med 1 dl creme fraiche och 2 tsk sambal oelek, finhackad mynta eller koriander och lite limesaft eller citron.
 
Vi åt detta tillsammans med vitkålssallad. Det var gott!

Årsläxa 2016

Jag brukar ta reda på min årsläxa inför varje nytt år och här är min läxa för detta året:
 

Eremiten 9   Sök inom dig själv

Det här är ett år av ingående analys. Du värderar ditt leverne, avslutar det som känns förlegat. Du tycker om att sitta för dig själv ibland och analysera, läsa, skriva och ev. studera.

Det här året kan du läsa hur många böcker som helst och det avskräcker dig inte om de är tjocka, utan snarare är det något som du vill ha under det här året. Helst ska det vara djupa, ”tunga” verk om livets allvar.

Du använder din kunskap på bästa sätt och slösar inte med resurserna.

Det är ett lugnt och harmoniskt år, även om du är mest för dig själv – i alla fall i dina tankar, man bör ”varna” omgivningen att man inte är så social detta år, men det går över till nästa år som blir motsatsen.


Gott Nytt År

 
Gott Nytt År 2016
 
 
 
 
 

RSS 2.0