Det börjar redan bli trångt...

Jag skulle behöva dubbelt så stort växthus!


Nedklippt hängpelargon

Det blev en del sticklingar när jag klippte ner min fina, härligt röda pelargon.
Så här ser den ut efter klippning:


Min Änglatrumpet

Min lilla änglatrumpet fick komma ut i växthuset i går:


Paprikorna blommar

Nu knipsar jag inte av knopparna längre, utan låter plantorna blomma:



Jag hoppas på skörd i juni...

Löken är sådd

I dag har jag sått purjolök, gul lök och röd lök.



Dessutom tog jag sticklingar på en hängpelargon och en Mårbacka.



Sallaten som grott åkte också ut i växthuset.



Omskolad Flitig Lisa

I dag har jag omskolat 13 Flitig Lisa.








Gryning

Jag tänder ljuset kl. 05.30 och släcker vid 14-tiden.


Dagens sådder

I dag ska lite fler fröer i jorden: paprika 'Marconi Rosso', frön från en köpt ekologisk paprika, kronärtskocka 'Green Globe', röd och grön Romansallat.

Mindre än 2 månader...

Mindre än 2 månader tills det kan se ut så här i mitt växthus:


Längtar till våren....

Så här ser min längtan ut:


Arbete

I går läste jag en liten kul rad:

Arbete är för människor som
inte kan sköta en trädgård.

Dagens sådder

I dag ska jag så Petunia, Lobelia och Basilika.

Klockrankan växer snart ur brättet, så den måste snart omskolas. Flitig Lisa växer mycket sakta, så de klarar sig i brättet ett tag till. De omskolade paprikorna har knoppar (de allra första knopparna knipsade jag av, men dessa får sitta.

Clivia i full blom

Nu har clivians blomma slagit ut:


Tulpaner

Tulpaner är den bästa blomma jag vet!


Att leva i nuet

I dag skiner solen från en klarblå himmel och jag fångade dagen:




Längre dagar

Nu märks det att dagarna är lite längre. Det ljusnar något tidigare på morgonen och mörknar lite senare på eftermiddagen. Våren är nog på väg!

Tack för en underbar kväll!

Tack, alla ni som gjorde min födelsedag så underbar! ♥

Vår i luften

I dag känns det som vår i luften! Mycket av snön har smält bort och jag har hört fågelsång två gånger i år. Det är härligt!

Snart är det dags att börja med fler sådder: kronärtskocka, lök, paprika, chili.

Klockrankan har grott:



En bild på den röda Flitiga Lisan som grodde för en vecka sedan:



Jag har ett akvarium (som fungerar som kuvös), där jag ställer nya sådder och där får de stå tills de är 1-2 veckor gamla.

Överblivna äggvitor

I veckan har jag gjort både hollandaisesås och bearnaisesås och då använder man bara äggulor. Av äggvitorna gjorde jag en omelett till frukost i dag. Jag blandade 4 äggvitor med 3 msk vispgrädde, salt och peppar och stekte i 25 g smör. Jag tycker det är ett bra sätt att använda överblivna äggvitor på.

Min vardagsfrukost

Ofta äter jag denna enkla frukost:

2-3 msk kesella
1 dl naturell yoghurt
lite vaniljpulver
ev. ½ tsk agavesirap
1/4 dl hallon eller blåbär eller ½ passionsfrukt
Blanda ihop allt i en skål. Strö över 1-2 msk rostade frön (pumpafrö, solrosfrö och sesamfrö)

Till detta äter jag 2 skivor ost och ett par skivor paprika.

Sen avslutar jag med en mugg kaffe med mjölk.


Slöseri

Det kastas massor med mat i Sverige, i butiker, skolor och i vården bl.a, men också i hemmen. Många köper hem mat, som sedan ligger och blir gammal eller bäst före-datumet har gått ut eller som bara inte blir uppäten. Vi är mågna som är ganska bortskämda/kräsna.

Jag har bestämt mig: här hemma ska ingen mat kastas! Det fordrar en del planering och lite kontroll på vad som finns i kylen, men det är naturen värd! Man kan till och med spara en slant på att äta det som finns redan, istället för att köpa nytt!

Nässelvatten

I höstas plockade jag nässlor, la dem i en hink och fyllde på med vatten. Jag lät hinken stå flera veckor och sedan silade jag bort nässlorna och hällde upp vätskan i flaskor, som jag ställde in i förrådet.

Nu har jag tagit fram en flaska nässelvatten för att börja ge vissa plantor av denna härliga, illaluktande gödning. Jag späder med ca 9 delar vatten innan jag vattnar och växterna blir så glada! De får en kick!


Övervintringen

Mårbacka pelargon ser ut att må helt perfekt:



Citronträdet verkar ha någn defekt på bladen, men frukterna ser ut att må bra:



Jag undrar om citronträdet hade mått bättre inomhus?

Små sallatsplantor

Före jul sådde jag romansallat. Jag var lite osäker om det skulle bli något, men nu ser det nästan ut som att det ska kunna bli lite sallat om några veckor!

Mina omskolade sallatsplantor:


Flitig Lisa-grodd!

I dag har Flitig Lisa grott (de syns knappt, men de finns där!):


Töväder

Vi har 2 grader och snön töar sakta bort, kan det vara vår på väg?

Strålande solsken

I dag skiner solen och jag drömmer om sommar!

En bild på en av de omskolade paprikaplantorna:


Mer snö

Det känns som att våren är långt borta! I natt har vi fått mer snö:


Trettondagsafton

Det mesta av julpyntet har jag plockat bort igen, men jag tror att granen ska få stå kvar
ett tag till. Den barrar inte mycket, så det känns synd att kasta ut den!


Vit amaryllis

Vit amaryllis är vacker, tycker jag.


Grönpepparkyckling

1 Kyckling, stekt eller grillad
benas ur och skärs i mindre bitar. Lägg i en form.

Sås:
3-4 dl vispgrädde
1½ msk krossad grönpeppar
3 msk kinesisk soya
1½ msk fransk senap
125 g smör
½ tsk strösocker

Låt alla ingredienser till såsen koka upp och slå den över kycklingen. Låt svalna och sedan stå kallt 1-2 dygn.

Grädda i 225 grader ca 15-20 min. Rör om då och då.

Servera med sallad.

Chokladmousse

4 portioner

1 äggula
3 msk socker eller 2 msk agavesirap
1 msk kallt kaffe
100 g mörk choklad
250 g kesella
2 dl vispgrädde

Vispa äggula och socker/agavesirap vitt och pösigt. Rör i kaffet. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller i micron. Rör i choklad och kesella i äggsmeten. Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner den i smeten. Fördela moussen i portionsskålar och låt stelna i kylen minst 1 timme.

Amaryllis

En av mina amaryllisar som blommar om, har väldigt kort stjälk:


Årets första sådder

I dag har jag sått röd och vit Flitig Lisa och Klockranka. Jag har också omskolat 2 paprikaplantor som jag sådde under hösten.

Clivian visar sin knopp, dagen till ära:


Sparkväder

Nyårsafton hade vi bra sparkväder och som tur är har vi sparat sparkstöttingen under många år. Äntligen blev det bra före, med packad, hård snö att åka på.


Gott Nytt År

Ett nytt år innebär för mig reflektion och nya satsningar! 2010 har varit ganska tufft, men också lärorikt. Nu har jag samlat nya krafter och kommer att göra mitt allra bästa av 2011!

Det kommer att bli mycket arbete i trädgården i allmänhet och i odlandet i synnerhet. Det är en lisa för själen att ha en trädgård och här kommer det också att bli en hel del rekreation och vila.

Vinrankan är klippt, fröer inköpta och några frön ska i jord första veckan på året! Sen är odlingssäsongen i gång!

RSS 2.0