Ny fågelholk

 Kjell har gjort en ny fågelholk:
 
 
Den förra vi hade var alldeles för liten, så fågelungarna låg alltför högt upp och hackspetten tog alla ungarna!
Han kom, stack in näbbet och knep en liten unge och flög iväg...
Sen kom han tillbaka och tog nästa unge... Tills det inte fanns fler...
Så vill vi inte ha det!
 
Hoppas nu att den nya gör det svårt för hackspetten!

Ogräsrens och jordfunderingar

 Då var dagens arbete gjort! Sparrislandet och jordgubbslandet är rensat och klart och dessutom rabatten vid altanen. Jag fyllde på lite ny jord till sparrisen också. Det skulle behövas lite varstans, men jag väntar med det till nästa år. Då ska jag köpa storsäck med jord från kommunens återvinning, det blir lite billigare och man får det hemkört. Så slipper man bära alla dessa 50 litersäckarna! Men i år har jag redan köpt 10 säckar, så det blir för mycket att ta hem det i år också.
 
Lite jord gör jag ju av bokashi. Jag tömmer bokashin i en murarbalja och blandar med trädgårdsjord eller köpejord. Sen får det stå 2-4 veckor innan jag planterar i den, den blir så näringsrik att jag använder den till paprika och chiliplantor och om det räcker, tar jag det till gurka och melon också. 
 
Jag har hunnit med att sola en stund också, vi har en lugn hörna vid växthuset.

Medelhavsväxter

 Det härliga vårvädret håller i sig, igår var det 16 grader på eftermiddagen! Det ser ut som att det ska kunna bli lika varmt idag. Dagens projekt blir att rensa ogräs i jordgubbslandet och sparrislandet.
 
Igår och i morse fixade jag lite i växthuset, tog bort 2 ananasplantor. Den största har blivit misskött av att flyttas ut och in i bubbeldelen varje dag, så den hade blivit ful på många av bladen. En av de mindre hade av någon anledning också fått missfärgade blad, så den åkte på komposten. Sen flyttade jag runt på en del växter för att få bättre plats och så ställde jag in en potatislåda på en hylla för att få upp gurka och melon högre, så de får både varmare och så att solen når plantorna lite tidigare på morgonen.
 
Det ena stora citronträdet har jag också klippt ner och tagit bort alla citronerna, de hade blivit lite skrumpna och mjuka. Jag har ingen aning om varför de inte mognat, det trädet har stått inomhus hela vintern. Men trädet mår inte alls bra, så antagligen kommer jag att kassera det. Det har dessutom haft sköldlöss hela tiden, trots ihärdig avlusning. Det får en chans till, så får vi se hur det blir...
 
Pistageträdet hade också fått sköldlöss, så det åkte i tunnan!
 
 

Campanula

 Den här campanulan har stått lika grön hela vintern:
 
 

Kryddiga snacks

  Mandelsnacks
 
200 g sötmandel
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
 
Häll upp sötmandeln i en skål och häll på vatten så att det täcker mandeln.
Häll av vattnet och blanda ner sambal oelek och salt. Blanda om väl!
Häll upp den kryddade mandeln på ett fat och ställ in i micron på full effekt 3 min.
 
Låt kallna. Förvara i burk med lock.
 

Övre bilden visar de kryddade mandlarna färdiga för micron.
På nedre bilden syns de färdiga kryddmandlarna.
 
 
Vi tycker att dessa är goda! Man kan säkert använda andra kryddor också, vi ska prova det nästa gång.
Kanske det blir salt och grillkrydda...
 
Det går nog att använda nötter istället för mandel...
 
Variation förnyar!
 
 

Funkia

 Nu tittar Funkian upp:
 
 

Härligt vårväder idag!

Stålande sol och klarblå himmel! Härligt väder!
Morgonpromenaden är avklarad och snart blir det hembakat bröd till lunch.
I eftermiddag har vi Erik på besök och vi ska tvätta av trädgårdsmöblerna och så ska det sås spenat i två bäddar.
 
Kanske blir det fika på altanen också!
 

Hönsen

Så fort man närmar sig nätet, kommer hönsen springande för att se om man har något gott till dem:
 
 
Pärla är en duktig värpare, hon har gett oss ca 5-6 ägg varje vecka sedan början av december:
 
 
 
 

Hallonmojito

 
Den här underbart goda desserten fick vi hos Johan och Marit i lördags:
 

Den är gjord på hallon, mynta, lime, socker och vatten och serverades med vaniljglass på toppen.
 
Och sååå god!
 
Vi fick en parmesansallad till förrätt och en grillad köttbit med grönsaker och klyftpotatis till huvudrätt.
Allt var mycket gott!
 
Tack för en trevlig kväll, Johan och Marit!
 
 

Ostfrallor

 Idag har jag bakat lchf-ostfrallor. En åt jag som bröd till en hamburgare och det var gott och mättande!
 
Den andra ska jag prova till frukost i morgon.
 
2 ostfrallor
 
2 ägg
3 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 msk mandelmjöl eller sesammjöl
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
 
Rör ihop allt utom 0,75 dl ost. Låt vila 5 minuter.
Klicka ut på plåt och forma till 2 runda bullar och platta ut dem lite. Toppa med 0,75 dl riven ost.
 
Grädda i 200 grader ca 10 minuter.
 

Det känns förstås oekonomiskt att värma upp ugnen för bara 2 frallor, men de går säkert att frysa, så nästa gång gör jag större sats. Man blir i alla fall riktigt mätt på en fralla!

Vitsippor

Vitsipporna har slagit ut i skogen:
 

Vid den här tiden har vi alltid vitsippor i en liten vas på köksbordet! Så blir det vår inne också!
 

LCHF våfflor

 Jag provade ett nytt recept på våfflor idag: 
 
LCHF våfflor  8 st
 
4 ägg
2 dl grädde
1 dl vatten
2 msk fiberhusk
en nypa salt
 
Vispa samman allt och låt stå ca 5 min.
 
Grädda våfflorna med smör i hett våffeljärn.
 
 
Våfflorna blev mjuka och inte alls spröda, så jag körde dem i ugnen på grill en liten stund. Då blev de frasiga!

Våffeldagen och spenatsådd

Idag ska vi äta våfflor med sylt och grädde!
 
Nu börjar jag tröttna på att bära växter ut och in. Jag tror att jag ska låta de 10 krukorna (som flyttas från förrådet på morgonen och tillbaka igen på kvällen) stå kvar ute även nattetid.
 
Idag sådde jag spenat. Det är en bra vintergrönsak att ha i frysen. Förra året odlade jag så pass mycket att vi varit självförsörjande hela året! Så ska det förhoppningsvis bli i år också!
 
 
 
 
 

Många ägg

Så här många ägg på samma dag får vi ibland: 
 

Våren är hönornas bästa tid!
 

Humla

21 mars såg jag årets första humla: 
 
 

Tagetes

Tagetesplantor på avhärdning:
 
 

Lök, kål och sallat

 
Nu är den förkultiverade, avhärdade löken planterad!
 
Och sallat, blomkål och broccoli likaså!
 
Avhärdad rödlök: 
 

Gul lök, blomkål, broccoli och sallat:
 
 
Planterat och klart:
 

Blomkål och broccoli står under avskurna petflaskor för att få lite skydd så här i början.
 

avhärdning

 Varje dag bär jag ut växter som ska avhärdas och varje kväll bär  jag in dem igen...
 
 Det är ett himla konkande ut och in!
 

Maya ville mata hönsen

Maya var på besök för några dagar sedan och då ville hon mata hönsen med majs.
 
Här får hönsen lite bröd, majs och solrosfrön: 
 

Nedan från vänster: Pärla, Sven-Olle, Blomma, Scilla, Iris:
 

Blomma, Scilla, Iris, Lilja, Äggda:
 
 

Vårdagjämningen

Det här kan man läsa på Wikipedia.org:
 
Vårdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagjämningspunkten.

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.

Natt och dag är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen.[1] Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit. Refraktionen medför också att dag och natt är lika långa först något dygn efter höstdagjämningen.

Dagarna omkring vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.

De flesta äldre solkalendrar räknade vårdagjämningen som nyåret. Bland iranska folk, inklusive de i Afghanistan och Tadzjikistan, firas fortfarande det iranska nyåret (Nouruz) på vårdagsjämningsdagen. Den kurdiska varianten Newroz har delvis andra inslag och bakgrund.

 

Vill du läsa mer, så hittar du det här


Portugisiska ugnsbakade ägg

Hittade detta goda recept i Hd förra helgen och har nu provat det och det tillhör nu våra favoriter.
 
 6 portioner   45 min.
 
olivolja
3 paprikor, tunt skivade
1 rödlök, tunt skivad
3 tomater i klyftor
1 jalapeno, delad på längden
1 kruka basilika
2 msk färska oreganoblad eller 1 tsk torkad oregano
1½ tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
125 g Ricotta
6 ägg
2 dl riven ost med mycket smak
½ dl färskriven parmesan
salt, peppar
 
Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta (jag använde wokpannan) på medelvärme. Mjukstek paprika och rödlök tills de precis börjar få lite färg. Tillsätt tomater, vitlök, jalapeno, basilika, oregano, chili- och paprikapulver. Sänk värmen och fräs tills grönsakerna mjuknat. Ta bort jalapenon.
 
Häll upp blandningen i en ugnsfast form. Gör 6 gropar med baksidan av en sked. Klicka i en sked ricotta i varje, knäck sedan ett ägg i varje grop. Salta och peppra. Toppa med riven ost och parmesan.
 
Baka i 200 grader i ca 20 minuter.
 
Servera med rostat surdegsbröd. 
 

I gratängen ovan har jag ½ sats och 4 ägg.
 
 

Hassel

 Hasseln börjar spira, den har så fina röda spjut i topparna:
 

Långa, fina hängen har den också.
 
 

Hönorna är ganska lika

Pärla: 
 

Äggda och Iris:
 

Iris och Lilja:
 
 

Nynätat och potatisfåror

Nu är hela hönsgården innätad:
 

Hönsen är lite besvikna att de inte kan komma in till den öppna jorden...
 

Potatisen är planterade:
 
 
 

Mänskligt urin ger minst miljöpåverkan

 
Läste i Hd i dag, att mänskligt gödsel är bättre för naturen än konstgödning:
 
manskligt-godsel-bast-for-naturen 
 
Då är det bara att fortsätta att gödsla med Guldvatten, 1 del urin + 9 delar vatten.

Sättpotatis

För några dagar sedan planterade jag potatis i en hink som står i växthuset: 
 

Jag kommer att fylla på med jord efterhand som blasten växer. Hoppas på potatis till pingst!

Växthuspyssel och ärets första vitsippor

 Gurkorna, som jag sådde för några dagar sedan, har grott och står nu i växthuset.
I dag sådde jag 2 vattenmelonfrön och omskolade 11 tomat 'Gardeners delight'.
Tagetesplantorna, som jag omskolade i går, står i plantbackar i den bubblade delen på nätterna och i den obubblade på dagarna. Så småningom ska de avhärdas utomhus dagtid.
Lökplantorna står ute på avhärdning under dagarna och i den obubblade delen av växthuset nattetid. Om ett par dagar ska de plantas i landet.
 
Och min dagliga promenad gick genom skogen och där hittade jag årets första vitsippor!
 
 

Gångar och bäddar

 Nu är bäddar och gångar gjorda i landet.
 
Först spänner jag ut tråden, efter en del mätande, för att det ska bli rakt:
 
 
 
 
I år ska vi odla potatis, gul och röd lök, spenat, romansallat, isbergsallat, blomkål, broccoli, grönkål, rotselleri, brytbönor, morötter, kronärtskockor, majs, västeråsgurka, paprika, chili, gurka, vattenmelon.
 
Först ut blir potatis och lök, därefter spenat, blomkål och broccoli.
 

Till sist krattar jag ut jorden jämnt. Det är en härlig syn, när hela landet ligger så här och väntar.

Tulpaner

Jag fick två härliga tulpanbuketter av min bror, de stod fina länge. Jag klipper av någon cm av stjälken ungefär var 3:e dag och det gör att de lättare suger vatten. Till sist var stjälkarna så korta att jag fick ställa alla i ett lågt krus. Det blev också vackert! Så här stod de i ytterligare 3 dagar, sammanlagt 11 dagar! 
 
 

Minipåsklilja

Nu blommar de små påskliljorna:
 
 
 

Jordfräsning

I tisdags fräste Emil landet: 
 

Hönsen gillar lucker jord:
 
 

Hela landet färdigfräst:
 
 
 

Agapanthus

Häromdagen tog jag fram Agapanthus som övervintrat mörkt i förrådet: 
 

Nu är den omplanterad och har faktiskt redan börjat gro igen!

 

Ekologiskt

Idag var vi på Veronicas gård och köpte KRAV-märkt nötkött. Hon säljer även lamm, ägg och grönsaker. Allt är ekologiskt och det gillar jag! Det är så klart dyrare, men jag tror att det är mycket bättre att äta kött från djur som vuxit upp på ett naturligt sätt, utan kraftfoder. 

Äggform

Äggen som våra hönor lägger, har lite olika form: 
 
 

Maya 3 år

  I dag fyller Maya 3 år och vi har varit på kalas. Hon fick en hel del presenter och vi fikade och hade en trevlig dag!
Grattis, älskade Maya!
 
Tänk vad fort tiden går!

Hönskalas

Här kalasar hönsen på ärtskott: 
 
 

Gödsel och tidigt vårbruk

 I går tömdes varmkomposten och all gödsel spreds ut i köksträdgården. När all hönsgödsel sen ligger i landet, får hönsen hjälpa till att sprida ut det, så blir det jättebra.
 
I eftermiddag ska Emil hjälpa till att fräsa landet och sen ska hela köksträdgården nätas in, så hönsen får hålla sig utanför. Senare i vår ska de få gå i landet igen, när grönsakerna vuxit till sig. Och under sommaren ökas deras tillgång till landet efterhand som vi skördar.
 
I år är vårbruket igång en månad tidigare än vanligt!

Strimlad biff med lök

Till middag häromdagen hade vi strimlad biff med lök: 
 
Strimla lövbiff och gul lök och ett par vitlöksklyftor.
Allt fräses och kryddas med salt och peppar och till sist kinesisk soja.
Till detta hade vi en sallad på salladskål och orange paprika:
 

Det var mycket gott!

Trädgårdskompost

 Idag har jag tömt den trädgårdskomposten som har vilat ett år. Det hamnade i köksträdgården och hönsen har hjälpt till att sprida ut det. Sen grävde jag om den nyaste komposten och nu ska den vila till nästa vår.
 

Önskelista

 Min önskelista för trädgården i år:
 
Valnötsträd 'Juglans reglia' (äkta valnöt)
 
Zilga staketdruva, blå druva (vi har redan grön och röd)
 
Kalamondin

Ananas och Limonella

 Jag har 3 ananasplantor i växthuset, två från 2013 och en från 2012. På bilden står en från 2013:
 

Limonellan ser lite tanig ut efter vintern inomhus. Nu står den i växthuset och jag hoppas att den ska växa till sig med nya skott och blad. Förhoppningsvis blir det också fler frukter!
 

Frukterna är lite sötare än citroner och små som kumquat. Goda att äta som de är!

Vårsol

 Det ser ut som att den här helgen kommer att ge oss en hel del sol!
 
Härligt med vår!

Nu gror det i alla byttor

Nu gror alla förkultiveringarna!
Watsonia, som är en Gladiolussläkting:
 

Orange Tagetes:
 

Gul Tagetes och kål:
 
 
Romansallat:
 

Kronärtskocka:
 

Om ett par veckor kommer alla att omskolas och då blir det trångt!
 

Ägg

 Jag var på shoppingrunda i stan på eftermiddagen och när jag tittade in i redena framåt kvällen hittade jag 3 ägg!
Ett var uppätet, bara halva äggskalet kvar... i ena redet. I det andra redet låg det 2 värpta ägg, varav det ena var mindre. Jag tror att det är Scilla som har värpt detta lilla ägg på 44 g! Så då har vi 5 hönor som värper nu! Bara Iris kvar att börja...
 
Jag hittade 4 plagg på min shopping idag: 2 överdelar och 2 par byxor. Så nu har jag förnyat min garderob!

Fullt i redena

I förmiddags kom jag ut i hönshuset och hittade två hönor i var sitt rede och i extraredet låg tuppen med hals och huvud som stack ut . Innanför låg/satt Scilla, den av unghönorna som inte har börjat värpa ännu. Det såg ut som att tuppen hindrade henne från att gå ut, hon försökte komma förbi, men han nästan knuffade henne tillbaka!
 
Man kan undra varför han gör så?! Vill han att hon ska lägga ägg?

Vårtecken

Snödropparna blommar: 
 

Persikans knoppar är stora nu:
 

Blåbärsbusken ska nog snart slå ut:
 
 

Hönsgödsel

 
Hönsgödseln samlar vi i en varmkompost i hönsgården. På våren tömmer vi den och sprider ut gödseln i kökslandet innan vi fräser ner det tillsammans med trädgårdskompost, lite tång från havet och en del av hushållskomposten ( matavfall). Lite av gödseln sparar vi för att ha till hinkodlingen i växthuset.
 
Hönsgödsel är effektivt i lagom doser! Det mesta växer jättebra av det.
 
 

Nystädat i hönsgården

Nu är det städat i hönsgården!
Farstun: 
 

I badet ligger det ny torv:
 

Alla löv är borta och bordet avtorkat:
 

Hönsen inspekterar att allt är i sin ordning:
 
 

Lökar och knölar i krukor/löktråg

 Idag har jag planterat gladiolus, doftliljor, begonia och dahlior.
Och så har jag sått gurka, det är tidigare än vanligt, men våren har också kommit tidigare, så det blir nog bra.
 
 

Värpstart

 Nu har även Lilja börjat värpa! 4 av 6 hönor värper nu! Härligt!
 

Avhärdning

Här avhärdas en del växter inför utelivet: 
 

Från vänster: Pistageträd, Bougainvillea, 2 citronträd (från sticklingar), citronträd, Rosmarin, Lager.

Penséer

Denna tidiga vår står det penséer redan vid entrén: 
 

Och ett par hamnade i en kruka vid växthuset:
 
 

Vädret

 
Idag blev det äntligen lite bättre väder! Jag tycker inte om fuktigt och råkallt väder, värken blir värre och även humöret. Så har vädret varit de senaste dagarna. Jag vill inte gå ut när det känns så, både kropp och själ mår dåligt. Istället sitter jag inne och kurar...
 
Men idag har jag både promenerat och rensat bort alla löv i rabatten på framsidan. Det känns mycket bättre i kroppen nu och humöret är på topp!
 
 

Låtsasägg

Nu försöker jag locka hönorna att ruva, 5 låtsasägg ligger i det ena redet: 
 
 

Trädgårdskompost

 
I hönsgården har vi 2 trädgårdskomposter av nät. Där lägger vi det mesta av trädgårdsavfallet som blast, smågrenar och annat. En av de två vilar, medan vi lägger på i den andra. När det är dags att fräsa trädgårdslandet på våren, tömmer vi den kompost som har vilat. Det blir som jordförbättring i landet! Sen flyttar vi över allt i den andra komposten till den tömda och på det sättet blir den då omgrävd också, det nyaste ilagda hamnar i botten och det äldsta kommer överst och den får vila tills nästa vår. Så börjar vi om i den andra igen, först lägger vi lite kvistar i botten för att det ska bli lite luftigt i botten. Vi fortsätter att lägga på trädgårdsavfall i denna hela året fram till nästa vår. Då och då hjälper hönorna till att sprätta runt i komposterna lite grand och det är ju bra, för vi gräver inte alls och vänder runt där. Enda gången vi vänder runt, blir den gången vi flyttar allt från den ena komposten till den andra. Detta fungerar bra för oss!
 
 

Vita påskliljor

Påskliljorna blommar i växthuset:
 

Dessa övervintrar jag i krukan i förrådet, det är tredje året de blommar nu.
 

Regnvattentunna

På shoppingrundan häromdagen köpte vi en ny regnvattentunna på Harald Nyborg och även en sockel för att den ska komma upp en bit från marken, så vi kan fylla en hink eller vattenkanna. Tidigare har vi haft en sån där "trådrulle" av trä ( en sån som det brukar vara upprullad eltråd på). Den nya sockeln är av plast och ruttnar inte som trä gör. Hoppas att detta nu blir bra!
 
Tunnan står mellan hönshuset och växthuset och samlar upp regnet från hönshustaket. Emellanåt, när det inte regnar och behövs mycket vatten, fyller jag på tunnan med vatten från dagvattenbrunnen. Däri har vi en pump som drar upp vattnet, sen drar vi fram slangen och fyller i tunnan som rymmer 210 l.
 
REGNVATTENTUNNA 200 LITERBilden lånad från www.harald-nyborg.se
                                  

Omskolning

 Nu är alla chiliplantorna omskolade och har fått flytta ut i växthuset:
 
 
 Och samma med paprikaplantorna:
 
 
Värmefläkten står nu inställd på minst 13 grader. 
 
 
 

RSS 2.0