Inläggningar

 Nu har vi fått lite svalare väder och jag passar på att göra en del inläggningar.
 
Rödbetor, västeråsgurkor, cornichons och Bostongurka har jag gjort.
 
Det är skönt att ha inför vintern!
 
 

Bostongurka

Bostongurka  
 
500 g slanggurka
500 g gul lök
500 g paprika
500 g äpple
vatten att koka i
 
 
Ättikslag 
3 dl vatten
3 dl ättikssprit
3 dl socker
1 msk salt
1 msk gula senapsfrön
 
 
Ansa, skölj och tärna lök och paprika. Lägg det i en bunke, koka upp vattnet ochg häll det över lök och paprikahacket. Låt stå i 10 minuter, sila bort vattnet.
 
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den. Hacka äpple och äpple och blanda med lök/paprika- hacket. Lägg allt hacket i lagen och låt koka 10 minuter utan lock tills allt är mjukt och lite simmigt.
 
Häll upp på varmaburkar och tillslut. 
 
Hållbart 1 år i kyl.
 
 

Marinerade brytbönor

Marinerade brytbönor
 
ca 2 hg brytbönor
½ dl olivolja
1½-2 msk äppelcidervinäger eller balsamvinäger
½ msk vatten
1 - 2 tsk sambal oelek
salt och svartpeppar
 
Koka bönorna ca 2 minuter i saltat vatten. Slå av det heta vattnet och fyll grytan med iskallt vatten, vänta några sekunder och häll sedan av vattnet. (bönorna håller sig krispiga av detta)
 
Blanda vinägretten och häll det över bönorna. Förvaras kallt och håller sig några dagar.
 
Servera till kött eller fisk. Om man blandar i ca 100 g hackad fetaost, passar det bra till förrätt tillsammans med t.ex rökt skinka.

Familjedag

 I lördags hade vi vår årliga familjedag. Vi startade klockan 15.00 här hemma, vi åt pinnglass tills alla hade samlats och sedan körde vi till Stora Hults strand och badade. Det var 29 grader varmt, så det kändes skönt!
 
Sedan kärde vi hem hit igen och grillade senapsmarinerad entrecote och till det hade vi klyftpotatis, sallad och bearnaisesås. Till efterrätt blev det glassring med hallon och blåbär.
Lite senare dukade vi fram lite snacks; chips och nötter. 
 
 
 

Skörd

 Det har inte blivit gjort så mycket i trädgården dessa dagar när det varit så varmt. Men skörden måste man ju ta hand om och det har blivit en hel del västråsgurkor, squash och brytbönor. 
 
Västeråsgurkorna lägger jag in i ättikslag, receptet hittar du här:
 http://ankispassion.blogg.se/2013/june/attiksgurka.html 
 
Jag har gjort ett recept på marinerade brytbönor och receptet kommer snart.

Strandliv

 
Nu har vi haft högsommarvärme flera dagar i rad! Ca 28 grader på dagarna och mestadels sol.
 
Så vi har varit på stranden varje dag, det är den enda platsen man kan vara på i värmen!
 
Stora Hults strand har varit vår hemvist 9.30 - 13, där är så klart vatten och fin strand. Vi har legat längst nere vid vattnet och så har vi badat några gånger varje dag. Det är härligt!
 
Stranden ligger några kilometer bort, så vi har fått en cykeltur på ca 15 minuter dit och sedan hem igen.
 
Det är folktomt när vi kommer på morgonen, bara en och annan som tar ett morgondopp då. Senare blir det ganska mycket folk.
 
 
 
 
 
I dag såg vi flera konstverk i sanden:
 
 
 
 
 
Det är härligt att se kreativiteten blomstra!

Högsommarvärme

 Hela helgen har det varit riktigt varmt, runt 29 grader. Det är härligt med riktigt fin sommar, men så trött jag blir!
 
Lördag till söndag har vi haft Elsa här, medan föräldrarna var på bröllop. Det är så härligt med de små!
 
Vädret ska fortsätta i veckan som kommer, så det blir nog till att cykla till stranden några dagar.
 
 
 

Skörd

 Nu skördar vi varje dag. En del av löken hänger på tork och västeråsgurkorna skördas ca 1 kg dagligen. Morötter och brytbönor skördar vi varje dag, liksom squash. Det är härligt med egna grönsaker!
 
Jordgubbarna är slut, vi fick ca 12-15 liter. Blåbär har vi skördat ett par nävar av och det blir fler. Nu väntar vi på hösthallonen.

Sovdags

Numera sitter kycklingen för sig själv på nattpinnen och inte under mammas vinge:
 

En kväll satt faktiskt kycklingen sidan om tuppen på övre pinnen. På bilden fattas en höns, som satt på en av enkelpinnarna.
 

Frukost i hönsgården

Klockan 08.00 är det frukost i hönsgården. Den här morgonen blev det spagetti med gurka:
 

Den lille kycklingen, som nu är 6 veckor, håller sig framme och snor åt sig en godbit och springer därifrån för att äta upp den:
 

Alla hönsen är glada för spagetti och det tar bara några minuter innan det är uppätet.
 
 
 

Skördetider

 Nu är det min rikaste tid på hela året, nu när man kan skörda varje dag:
 
 

Persikoträdet

Så ledsen jag blev, när jag upptäckte att persikoträdets ena stora huvudgren fläkts av:
 
 
 
 
Grenen bar ca 70 persikokart, antagligen blev det för tungt (det blåste ganska mycket också):
 

För säkerhets skull plockade jag av en massa kart som satt på den andra huvudgrenen också:
 
 
Minst 200 små persikor är bortplockade nu och säkert lika många sitter på trädet.
Jag hoppas att de som nu sitter kvar, får växa sig stora och mogna!
 

Luktärter

 Luktärter brukar jag inte lyckas med särskilt bra, men i år är de jättefina och i massor!
 

Jag plockar varje dag och det blir bara fler och fler! De doftar ju så gott!

Gårdagen 9 juli

 Igår firade vi Kjell som blev pensionär. Vi bjöd hans pappa på lunch och tårta mitt på dagen.
 
 Sedan hade vi picnic vid stranden, alla barn och barnbarn var med.
Efter ett par timmar fortsatte vi hemma på altanen fram till 23-tiden. Det var 29-30 grader varmt hela dagen och under natten har det varit ca 22 grader, en tropisk natt alltså!
 
Den nya grillen som han fick i present, ska vi inviga en annan gång.
 
Grattis Kjell!
 

Majs

 Majsen ska snart blomma:
 

De flesta kolvarna går åt till hönsen och nästa år ska jag odla dubbelt så mycket.

 

Squash och västeråsgurka

Västeråsgurka:
 

Squash:
 

Vi har redan skördat ca 10 squash och 1 kg gurka.
 
 

Rotsaker

Morötter, kålrabbi, rotselleri och kålrabbi är rotsakerna vi odlar i år.
 
 Rödbetor och kålrabbi:
 
 

 

Brytbönor

 Jag har två sorter brytbönor i år:
 

Sorten på nedre bilden skulle vara en högre böna, men än så länge kan man inte se dem som höga precis.
Det spelar ju ingen roll egentligen och jag har redan skördat en hel del på dessa:
 
 

Årets första dopp

 I går kväll tog jag årets första dopp!
Det är lite dåligt att inte ha badat eller ens varit på stranden tidigare, när man nu har så nära till det.
Men det har liksom inte blivit av. I går hade vi besök av Emma och Maya och de skulle till stranden och fiska krabbor och jag följde med för att kanske ta ett dopp. Maya ville vara kvar länge i vattnet, men till slut kom hon med upp. Efter en liten stund blev det krabbfiske och det tyckte hon också var kul.

Nattpinnar

 Här sitter alla 8 på nattpinnarna:
 

När alla har hittat sina platser och det blir lugnt, sitter kycklingen under mammas vinge och sover.

Kycklingen växer

Kycklingen växer, den har börjat ta för sig och är ganska framfusig.
De gånger som hönsen är inne i hönsgården och mamma höna och kycklingen inte hunnit in, ställer jag deras mat utanför så de kan äta ifred. Den här morgonen var den lille törstig, så den tog sig igenom gallret för att dricka:
 

När pappa tuppen närmade sig, fick hen bråttom ut genom gallret igen:
 
 
 

Rent hönshus

 Idag har jag städat i hönshuset. En gång i månaden gör jag det och det känns alltid skönt när det är gjort.
 
Nästa gång blir det storstädning och målning och någon dag innan dess, ska fönstret målas.

Persika

Persikoträdet bär en massa kart och de växer fort:
 

En hel del frukt har trillat av och det behövs nog för att trädet ska klara att få fram stora frukter.
 

Squash

 Squash på G:
 
 
Vi har börjat skörda nu, hittills 5 stycken.

Köksträdgården

Grönsakerna växer snabbt upp i landet:
 

Här mår jag bra!
 

Sandbad

För att hålla sig rena och fria från ohyra badar höns i sand eller torv eller liknande. Vi har ett ställe intill huset där våra höns brukar sandbada och så har de ett ställe i hönsgården intill hönshuset där de också kan bada.
 
 Mamma höna sandbadar och kycklingen tittar på:
 
 

Kycklingen har blivit ganska stor nu, på bilden är den 3 veckor.

RSS 2.0