Snart är det dags

I mars ska vår husbil vara klar att hämta hem! Vi längtar!
 
Sen är det mycket som ska inhandlas:
 
två positionsstolar, 2 pallar, campingbord, grill 
täcken, kuddar, lakan, bäddmadrass
tallrikar, glas, bestick, skålar
grytor, stekpanna, visp, slev, stekspade
tvål, handdukar, hårfön
första förband, plåster
kortlek, yatzy, korsordstidning
basvaror till matlagning
och en massa annat
 
Det ska bli så kul!

Växthuset

Idag har jag flyttat ut solstolar och en annan stol som vinterförvarats i växthuset. Sen ställde jag iordning ett par hyllor att ha växter på och placerade runt en del växter, ett par Agave inifrån fick också flytta ut.
 
I helgen har jag tänkt flytta ut alla paprikaplantorna och höja värmen till minst 10 grader.
 
Så ska jag så tomatfrön till Eva och Bosse. De får stå inne tills de grott och blivit några cm höga.
Jag brukar odla några plantor till dem som tack för lånet av jordfräsen jag brukar låna på våren. 
 
Kanske ska jag också så sallat och lite spenat i en balkonglåda som ska få stå i den kalla delen av växthuset.
 
 
 
 

Dagen gryr

Torsdag morgon, dimma, 0 grader... det ser ut att bli bra väder idag!
 
Nu, 07.30, har dimman lättat och solen håller på att gå upp!
 
Det blir en tidig promenad, det gäller att passa på!

Fler hönor värper nu

Ett par dagar har vi fått 2 ägg nu, så det är någon mer höna som har kommit igång med värpandet! Härligt!
 
 

Kallt

Idag blåser kalla vindar, termometern visar + 2 grader, men det känns som - 10!
 
Det blir inget trädgårdsarbete här i dag...

Ford fokus modell RS

För nördar: 
 
 

Strålande sol!

Äntligen ett strålande solsken efter flera dagars regn! Härligt!
 
 

Hade jag för bråttom?

Så som vädret har varit dagarna efter att jag flyttade ut växterna i växthuset, börjar jag nu fundera över om jag hade för bråttom. Regn, snöblandat, blåst och riktigt ruggigt väder gör ju att våren känns långt borta!
 
Ljuset verkar i alla fall räcka till, trots att det är lite mörkare vid sånt här väder. Men det är nu ljust ute ca 10 timmar om dagen och jag tror ändå att dagsljus ger växterna bättre ljus än högtrycksnatrium-ljuset i förrådet.
 
 

Vintergäck och andra vårblommor på G

Vårtecken i rabatten:
 
 
 
 
 
 

Övervintrade växter

Nu har nästan alla övervintrade växter flyttat ut i växthuset. Här, i den bubblade delen, håller värmefläkten minst 5 grader och det räcker tills de nya småplantorna ska flytta ut. Då får vi höja värmen till minst 10 grader.
 
 
 

Avhärdning

Jag har så smått börjat avhärda en del växter:
 
 
 
 
 

Omnia ugn

 Jag har köpt en Omnia mini-ugn att använda i husbilen:
 
 
 
I denna kan man både baka och laga t.ex en gratäng. Jag tror att jag ska prova den inne i köket först!
 
Man ställer den över gasplattan (eller en vanlig platta) och fungerar då som en ugn. Perfekt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostbröd

 
Jag hittade ett recept på 56kilo.se/ostbröd/. Det verkar bli goda kuvertbröd och jag ska snarast prova dem.
 
Ingredienser:
4 ägg
100 gr naturell färskost (Philadelphiaost)
1,5 msk psylliumfröskal (Fiberhusk)
2 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
5 dl riven ost 
 
Toppa med: svarta vallmofrön + lite havssalt
 
Sätt ugnen på 200 g. Vispa äggen riktigt fluffiga, ca 5 minuter. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner färskosten och de torra ingredienserna. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Klicka ut 10 höga smetbollar på bakpappersklädd plåt och sätt in mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg utan att bli brända.
Låt svalna en stund innan servering.

Ägg!

Äntligen! Idag fick vi årets första ägg! Det var efterlängtat!
 
 
Pärla blev först, nu hoppas vi att fler följer detta!
 
 
 

Bröllopsdag

Idag har vi varit gifta i 42 år!
 
Livet är och har varit en dans på rosor,
ibland på rosorna, ibland på törnena, så som just livet är.
 
Älskling, tack för att du finns!
 
 
 

Tunneberga gästgifvaregård

Igår kväll var vi på Tunneberga tillsammans med Mona och Tommy och åt en mycket god gourmetmeny.
 
FÖRRÄTT
Crèpes med dillstuvade räkor, gratinerade med 
Allerums prästost. Serveras på salladsbädd.

VARMRÄTT
Kalvfilé serveras med rödvinssås, 
säsongens grönsaker och ”Pommes Anna”.

DESSERT
Crème brulée smaksatt med lakrits och hallon.
 
 
 
 
Trevligt sällskap, fin service och supergod mat!

Avhärdning i växthuset

Rosmarinbusken på avhärdning:
 
 
Den kan nog behöva en större kruka innan sommaren.
 
Snart är det dags att starta upp odlingen i växthuset, det börjar bli svårt att hålla fingrarna i styr!

Omskolning

I måndags omskolade jag paprikaplantorna.
Ferenc tender:
 
 
Lipstick och så sådde jag chili 'cayenne':
 
 
19 paprikaplantor blev det och det behövs också. Vi äter mycket paprika, vi har fortfarande lite paprika kvar i frysen sedan förra året. Den frysta använder jag i grytor och soppor.

Hönan och ägget

 
Hönor (fåglar) har nästan alltid bara en äggledare, vänster, och har äggcellerna på utsidan av äggstocken. Äggcellerna är alltså äggulor som ligger i en klase i olika storlekar som växer när dom mognar. När en äggcell (gula) är mogen blir det ägglossning och äggulan lossnar från äggstocken och fångas upp av äggledartratten. Därefter bildas ägget med äggvita, snoddar och skal runt ägget på vägen ner genom äggledaren. Äggledaren avslutas med skalkörteln där skalet bildas och har sin mynning i tarmen precis innanför kloaken. 

Kassler- och broccolipaj

Kassler- och broccolipaj:    4 port.
 
300 g broccoli (fryst)
350 g kassler
250 g keso
200 g riven ost
5 ägg
3 dl grädde
salt, peppar och riven muskotnöt
 
Lägg broccoli och kassler i en smord form.
 
Blanda keson med lite av grädden och fördela ut i formen, strö över den rivna osten.
 
Vispa ihop ägg och grädde, smaksätt med salt, peppar och muskot.
 
Häll äggstanningen över pajinnehållet.
 
Grädda i 225 grader i 20.25 minuter (mitten av ugnen). 
 
Servera med sallad.
 
 
Vi tycker att den är jättegod! Vi är inte så glada för broccoli annars, men i denna pajen passar det bra!
 

Grönsakssvarven

Nu har jag provat att svarva lite grönsaker; zucchini, morot, paprika, vitkål. 
 
Vitkålen blev inte bra, det funkade inte. Men övriga grönsaker blev jättebra!
 
Det gick snabbt att svarva och efteråt sköljde jag bara av alla delar av svarven i hett vatten och la dem att torka på en handduk. Jag kommer garanterat att göra om det! Goda sallader kommer det att bli!
 
 

Grönsakssvarv

Jag har köpt en sådan här:
 
gronsakssvarv-spiromat-westmark
Jag brukar strimla grönsaker med potatisskalare, men med en sådan här blir det både snabbare och enklare.
 
 
                                                                                 Bilden lånad på http://bagarenochkocken.se/westmark/

Hönsbad

När solen skiner passar hönsen på att bada:
 
 
Den här hörnan hade bäst sand att borra ner sig i och därför blev det lite trångt:
 
 
Det var blötare i resten av badet, men jag krattade lite så det skulle torka upp snabbt i solen.
Här, intill huset, kan de både sola och bada och de gillar det!

Härligt väder

Idag är det riktigt härligt väder, 6 grader och strålande sol, massor med fågelkvitter i luften!
 
Hönsen har varit ute ända fram tills 14.30, det är rekord för i år!
 
Jag har omskolat lite plantor och även börjat med lite avhärdning av rosmarin och physalis.

Kardemummakaka

 
Jag hittade ett recept som tilltalade mig, på Erikas blogg  http://vardagfest.blogspot.se/
 
MJUK KARDEMUMMAKAKA (LCHF)

100 g osaltat smör
20 g (1 msk) honung
5 ägg
2 dl creme fraiche
2 tsk hela kardemummakärnor
50 g (1 dl) mandelmjöl
50 g (1 dl) kokosnötsmjöl
8 g (0,5 dl) pofiber
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Smält smöret tillsammans med honungen och låt det svalna. Vispa äggen fluffigt och blanda i smöret och creme fraichen. Mortla kardemummakärnorna. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och rör ner i äggblandningen. Låt svälla ca 5 minuter. Smörj en 1,5 litersform och häll i smeten. Grädda 30-40 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Känn efter med en provsticka att kakan är färdig.
 
''''''''''''''''
 
Jag har bakat den och tycker att den är god, speciellt som bakelse med lite sylt eller bär och grädde.

Husbils-snack

Vi bara snackar husbil hela dagarna! Mycket funderingar och planeringar blir det!
 
Det är mycket som ska inhandlas: porslin, bestick, glas, grytor, stekjärn osv. Till att börja med kommer vi att använda grytorna till stormköket och de tallrikar och bestick som vi använde när vi vandrade och så ska vi ha engångstallrikar och glas tills vi vet vad vi vill ha. Jag gillar inte engångs, men vi kommer nog alltid att ha det som reserv i alla fall. Vi får börja se oss om efter campinggrejor!
 
Det blir väl nästan som att inreda en sommarstuga...
 
Spännande!

Blåsten drar in

I går började det blåsa ordentligt, när jag tog en promenad:
 
 
 
 

Husbilen

 
Nu har vi beställt husbilen! Den levereras i mars och vi hämtar den i Pukavik i Blekinge.
 
 Övrigt Globecar Globescout Style Leverans mar
 
Jag ser fram emot många turer med vår rullande sommarstuga!
 
 
 
 
 
 
                                                        Bilder lånade från http://solhemhusbil.se/globecar_husbilar 

Sticklingar

Här, i akvariet, står sticklingar av Saintpaulia och hängpelargon:
 
 
Det är kul att kunna smygstarta våren!

Vinter

Så kom vintern till slut i alla fall, - 4 grader i morse och lite snö på marken sedan ett par dagar.
 
För min del är det värsta med fuktiga dagar, då känns värken mer och jag blir frusen. Idag är det högre, torrare luft och det känns lättare fast termometern visar kallare. Även inomhus blir det bättre klimat sådana här dagar.
 
Hönsen har varit ute lite varje dag, mer på torrare dagar och mindre när luftfuktigheten är större.

Paprika

Nu har paprikaplantorna växt en del på höjden:
 
 
Om några dagar ska de omskolas. De står i ett akvarium och får ljus 14 timmar dagligen.

Julstjärna

Denna julstjärna var jättefin hela december, men har nu tappat alla blad utom högbladen:
 
 
Jag sparar den ändå och hoppas att den kommer att hämta sig i växthuset i sommar.
Förra sommaren blev en julstjärna så här fin:
 
 
Jag fick den inte att blomma om, men det var en vacker grön växt...

Aspergers syndrom

15 februari börjar en serie om att leva med Aspergers syndrom:
 
http://www.svt.se/den-som-inte-far-finnas/sa-kan-det-vara-att-leva-med-aspergers-syndrom 
 
Jag hoppas att serien ger en större förståelse för personer med Aspergers syndrom!

så kan det gå...

Jag vaknade, gick ut i köket och tittade på klockan, ojdå redan över 7! Jag brukar tända hos hönsen 06.30, så nu blev det raka vägen ut i hönshuset, jag tände, tog bort lite bajs (mindre än vanligt) och jag tyckte nog att hönorna var tystare än vanligt, men de var väl tröttare i dag...
 
Tillbaka in i köket efter att ha tänt lamporna till övervintringsväxterna. Satte på kaffet, fixade frukost, kastade en blick på klockan...nej, men vad nu, den är ju bara 03.00!!! Jag måste ha sett fel på klockan, det måste ha varit den lilla visaren som visade på 7!!!
 
Så det var bara ett släcka för hönsen igen och be om ursäkt att jag störde dem mitt i natten, sen släckte jag blomsterbelysningen också. Men jag är för pigg för att lägga mig igen, nu sitter jag här med kaffet 03.15. Kanske jag försöker sova lite mer om nån timme...

Begonia

Min otroliga begonia har klarat vintern och blommat hela tiden: 
 
 
Jag brukar inte lyckas hålla liv i denna sortens blommor inomhus, så jag är glad. Under sommaren stod den i växthuset och sedan början av oktober har den stått inomhus och fått extraljus från en vanlig skrivbordslampa.
 

Genbanksrapport

 
Då var det dags för genbanksrapporten igen och hönsen är vägda.
 
Tuppen vägde  3,4 kg 
  
Lättaste hönans vikt (Äggda): 1,8 kg och tyngsta (Scilla): 2,7 kg.
 
Medelvikt på hönorna blev  2,2 kg 
 
Under året som gick värpte hönorna 684 ägg, 114 ägg/höna
 
Iris ruvade fram 1 kyckling.
 
 
På måndag skickar jag in rapporten och då har jag gjort min plikt som genbanksinnehavare.

RSS 2.0