Ruvning

 Våra höns av Skånsk Blommehöna är inte särskilt ruvningsbenägna. I det fria brukar det vara så att en höna lägger sina ägg på samma ställe och när där ligger ett antal, infinner sig ruvlusten och hon börjar då att ruva. Om man vill ha kycklingar, så kan man försöka locka dem att vilja ruva. Man kan t.ex lägga 5-10 låtsasägg i ett rede och hoppas att åsynen av en hög med ägg, ska få en höna att vilja ruva.  När man sen ser att hönan ligger platt och inte går av äggen mer än för att äta, så byter man ut låtsasäggen mot riktiga.
 
Till våren ska jag samla ägg från de hönor jag vill ha kycklingar ifrån. I stället för låtsasägg tror jag att jag ska lägga vanliga, billiga ägg från butik, kokta ca 15 minuter i redet. De samlade äggen ska inte vara mer än högst 14 dagar gamla och när jag ser en höna som stannar kvar i redet, byter jag till de ägg jag har samlat.
 
När en höna väl har lagt sig och fått de riktiga äggen, så kan nedräkningen börja. 21 dagar tar det för en kyckling att utvecklas. För att vara säker på att äggen är befruktade, kan man lysa äggen. Jag försökte lysa vår ruvhönas ägg i somras, men lyckades inte se något i dem. Jag trodde inte de var befruktade, men låt dem ligga under Iris. Och ett av äggen visade sig ju innehålla en kyckling, trots att jag inte sett det när jag lyste. Men man lär sig kanske så småningom att se på rätt sätt vid lysningen. Det ska nog lite mer erfarenhet till!
 
Jag hoppas att någon vill ruva i mars-april, men jag börjar samla ägg redan i februari. De brukar börja värpa bra efter vinteruppehållet i januari-februari. Det kan vara svårt att se skillnad på de olika hönornas ägg, men en höna lägger alltid ägg med små knottror på och det är Tofsan, hon som har tofs. Sen lägger de andra ganska lika ägg.
 
Det ska blir spännande till våren! Men just nu får hönorna ha sin välförtjänta vila.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0