Nyårsafton

Gott Slut 2014!
 
 
 

Snälla du som skrev en kommentar...

Du som skrev en kommentar i min blogg senaste dagarna, vill du vara snäll och skriva igen? Jag råkade klicka på 'ta bort' istället för att publicera. Jag skulle svara, men det gick ju inte då!
Så snälla du: skriv igen!
 

Hönshusfunderingar

Jag skulle vilja göra hönshuset lite större så att luften blir bättre och det inte blir fuktigt där när hönsen vistas inomhus mer under vintern. Egentligen räcker utrymmet som det är om jag kan ha dörren öppen till förrummet. Om jag då sätter en nätdörr i öppningen, så kommer inte hönsen ut där och jag kan ställa värmefläkten utanför att värma upp hönshuset med. Jag har ibland hängt upp kompostnät i dörröpningen och det funkar.
 
På ena långsidan har vi 2 enkelpinnar:
 
 
 
På ena kortsidan har vi 2 sittpinnar:
 
 
Nedanför har vi en fyrkantig som är tänkt till att mellanlanda på när hönsen ska upp och ner. Här sitter ibland en höna för natten också:
 
 
Värpredena står under bajsbrädan:
 
 
De skulle man ev kunna flytta till andra sidan och såga hål i väggen och ställa dem ut i förrummet. På det viset blir golvytan något större.
 
 
 

Nyckelpiga på besök

En liten nyckelpiga följde med granen in i stugan:
 
 
Till Mayas förtjusning ville den krypa upp på hennes hand:
 
 

Kallt tyckte hönsen i morse

Idag var det den kallaste morgonen hittills, -1 grad, och hönsen gick in igen efter några minuter. När solen sken som bäst, lockade jag ut dem med lite majs blandat med solrosfrön:
 
 
Några hönor passade på att sandbada:
 
 

Vår?

Fikonbusken tror att det är vår och har börjat skjuta skott:
 
 
Persikoträdet har också vårkänslor:
 
 

Julafton

 
God Jul!
 
 
I år börjar vi lite tidigare än vanligt. Vi äter vid 13-tiden och efter det blir det kaffe och glögg till Kalle Anka.
Tomten har bett om hjälp av en tomtenisse att dela ut julklapparna och det blir nog direkt efter kaffet.
Och sen avslutar vi med julgröt och ris á la Malta och sist gottebord.

Tomtegrottan

Nu har vi fått en ny tomtegrotta i skogen igen:
 
 

Äggda

Äggda, som är vår äldsta höna (född 2010), lägger ett ägg varannan dag och det har hon gjort hela december månad. Alla de andra har tagit semester nu, så vi är extra glada för Äggda-äggen!

Ny lamphållare

I hönshuset har vi satt upp en lamphållare till ficklampan som vi tänder på morgnarna och det blev riktigt bra!
Nu har hönsen bra ljus där inne:
 
 
 
 

Tuppen Gunnar

Nu trivs "lilltuppen" bra med sina egna hönor i sitt nya hönshus och han heter numera Gunnar:
 
 

Snacks

Häromdagen gjorde vi grönkålschips. Vi tog en grönkålskvist och delade bladen i små bitar efter att ha tagit bort den tjocka mittnerven. Vi la bitarna i en bunke, hällde på 1-2 msk olivolja och ½ tsk salt och så rörde vi om ordentligt med hjälp av händerna, så alla bladbitar blev oljiga. Sen la vi bladen på en bakpappersklädd plåt och ställde in i 200 grader varm ugn i 8-10 minuter. Bladen är då krispiga och har fått en rödbrun färg:
 
 
Chipsen var jättegoda, de liksom smälte i munnen! Nyttiga är de ju också!

Köttbullar

Idag har vi gjort köttbullar:
 
 
Det blev många fler än på bilden!

Nässelutslag

Enligt läkaren på vårdcentralen har jag nässelutslag på bröstkorgen och magen. Visst liknar det nässelutslag, men jag trodde att det var ljusare utslag, jag har ju haft det ett par gånger tidigare. Nu ska jag ta antihistamin och hoppas att det lugnar sig av det, annars har jag fått utskrivet kortison att ta om det inte har blivit bättre om några dagar. Sen får man kanske göra en utredning på vad jag har fått det av, det är ju ofta en allergisk reaktion...
 
Nu är det bara 3 veckor tills jag ska till en hudläkare och då hoppas jag på att få veta vad de andra utslagen är.
 
Antihistaminet verkar lugnande på hudutslaget och jag blir lite söning av det, så jag tar tabletten ca 45 minuter innan jag lägger mig. I går kväll somnade jag gott och sov hela natten.

Utslag och klåda

Jag har mått lite dåligt ett par dagar... det började för ca 2 veckor sedan med att jag fick lite utslag på insidan av handlederna. Någon dag senare fick jag andra utslag på halsen och bröstkorgen, det såg lite ut som nässelutslag som var röda. Det blev värre och värre och de senaste dagarna har jag haft klåda och dessutom fått en del utslag/blemmor på magen. Jag har smörjt med diverse salvor för att hålla huden i skick, men det har ändå brett ut sig. Nu är det värsta stället på hela hakan, där får jag smörja varannan timme. Nu kan jag också se att det har börjat komma runt ögonen och ev. på ögonlocken. I natt kunde jag inte sova för klådan, så till sist tog jag antihistamin och då blev jag sömning och klådan stillade sig, så till sist blev det lite sömn i alla fall. I morse ringde jag vårdcentralen och har fått en tid hos läkaren 17.30. Jag vill ju gärna veta vad det är och förhoppningsvis få veta hur jag bäst kan få bukt med det.
 
Jag tror själv att det kan vara mjälleksemet som spridit sig på bålen och ansiktet och kanske kan det vara lichen planus eller kontakteksem på handleder/underarmar. Jag har en bokad tid hos en hudläkare (för utslag på underläppen, lichen planus?) 9 januari, men jag kan inte vänta med detta nu eftersom det bara blir värre och klådan gör att jag inte kan sova.

Förberedelser

Idag börjar jag förbereda julen. Jag ska städa och julpynta på övervåningen i dag och i morgon står strykning på programmet. På torsdag ska jag julhandla och baka bröd. Helgen går åt till att göra köttbullar och brunkål och att städa nedervåningen. Sedan ska det bakas fler bröd och granen ska in i stugan. Firandet börjar på lillejulaftons kväll och fortsätter på julafton vid 13-tiden.

Lucia

Lucia idag, stormen blev mild och är redan över.
 
11 dagar kvar till jul, så nu börjar jag så smått med förberedelserna.
 
 

Så vackert

Så här vackert var det häromdagen på min promenad:
 
 
Tack, Universum!

Alexander

Stormen Alexander är på väg nu, men det verkar bli något lugnare än befarat och det känns bra. Vi har ju några träd på andra sidan gatan som vi alltid är oroliga för. Risken är stor att stormen fäller ett (eller flera) över vårt hus. Jag hoppas att vi kan sova lugnt i natt, trots blåsten...

Nu är det lugn i lägret

Vår fina och numera lugna flock vid matskålen:
 
 
Det är härligt med höns!

Grönkålschips

Idag provade jag att göra grönkålschips och det är riktigt gott!
 
Ta bort den grova bladnerven på varje blad och dela sen i mindre bitar. Tag ca 0,5-1liter småbitar, lägg dem i en skål och tillsätt 1-2 msk olivolja och 1/4 tsk salt. Massera in oljan i grönkålsbladen. Ställ i 200 grader 9-10 minuter. Klart!
 
 

Mandelmjölk

Mandelmjölk har jag sett att det finns att köpa i handeln ett tag, men aldrig smakat. Nu har jag provat att göra egen och det är gott! Superenkelt att göra.
 
2,5 dl sötmandel läggs i blöt i vatten, för att få bort svårsmälta enzymer, och ställs svalt över natten.
 
Sila mandeln och häll upp i mixer, tillsätt ca 1 liter vatten och en nypa salt.
Kör i mixern tills mandeln är finfördelad.
 
Sila genom t.ex en finmaskig saftsil, pressa ur det sista. Häll upp på flaska och förvara kallt. Hållbart ca 5 dagar.
 
Kan smaksättas med vanilj, honung, kakao och  annat gott.
 
Jag använder det i stället för vanlig mjölk i kaffet, men det är gott att dricka som det är .
 
Mandelröran som är kvar, kan användas till bak, eller torkas till granola att användas som mussli.
 
Istället för mandel kan man använda t.ex hasselnötter, kokosflingor eller sesamfrön. Hasselnötter och kokosflingor behöver inte blötläggas.
 
 

Sista dagen med gänget

Matdags:
 
 
Lilltuppen håller sig oftast på avstånd:
 
 
 
Kommer han för nära, markerar SvenOlle och då vänder han:
 
 
Han står en bit ifrån och suktar:
 
 
Här sitter han på enkelpinnen sin sista dag hos oss:
 
 
Nu har han flyttat in med två egna hönor i Kungsbacka...
 
Tack för den här tiden, lycka till och ha det så bra! 

Inget galande i natt

Jag har inte hört något från hönshuset i natt, så hönorna har nog fått sova ostört.
 
Det ska bli spännande att se om flocken blir lugnare nu med bara en tupp igen...

Flyttfågeln

Nu har tuppen flyttat, köparen hämtade honom vid 17-tiden. Det gick bättre än väntat att ta ner honom från pinnen och sätta ner honom i lådan som de hade med sig. Jag var beredd på att det skulle bli oroligt bland hönsen, men de var så lugna. Tuppen knorrade bara lite precis när jag tog tag i honom.  Nu kommer han till ett nytt hönshus och får 2 egna hönor. Han kommer att få det jättebra där! Men det känns allt lite grann i hjärtat ändå....
 
Nu blir det nog lite lugnare i flocken här hemma!

Advent och julförberedelser.

2:a advent och jag har inte börjat med julförberedelserna än...
 
Förr började jag till 1:a advent, men då gjorde jag mycket, det startade med pepparkakor till advent och sedan rullade det på. Jag bakade lussekatter, klenäter, vörtbröd, kavring, limpor och franskbröd. Sedan fortsatte jag med leverpastej, fläskkorv, köttbullar, brunkål, rödkål och julgodis.
 
Det var när vi hade 4 barn i huset, men nu blir det bara en liten del av detta och det hinns med sista veckan innan jul. I år ska jag baka limpor och göra brunkål, Kjell gör köttbullarna. Sen har vi lite knytkalas, så det blir en del till.
 
Vi blir 10 personer på julafton och 6 på lillejul.

Köparen

Kvinnan som ska köpa tuppen, Monica, har hört av sig. Hon ska komma vid 16-tiden på måndag.
 
Jag har berättat för tuppen och han kommer att bli förtjust över att få egna hönor!

Lätta kotletter

Karins lätta kotletter     4 port.
 
4 kotletter läggs i en ugnsfast form.
 
3 dl kaffegrädde blandas med 1 dl kinesisk soja, 0,5 tsk sambal oelek och hälles över kotletterna.
 
Sätt in i ugnen på 175 grader och låt stå i ca 75 minuter.
 
Klart!
 
Servera med t.ex potatis och ärter, eller en rotsakspytt.
 
Klar för ugnen:
 
 

2 tuppar

Vi har ju 2 tuppar och det börjar märkas. Gammeltuppen vill ha sitt harem ifred, så ungtuppen har det inte lätt. Han jagas bort och går mest för sig själv. Han är väl frustrerad, stackaren! 
 
Vi tycker synd om honom och tror att han skulle behöva ett nytt hem med egna hönor. Igår satte jag in en annons på Lanthönsklubbens hemsida och idag ringde en kvinna som undrade om jag kunde avvara även en höna. Men det kan jag ju inte, men lovade att höra med en bekant som också har genbank. Tyvärr gick inte det heller, hon har för få hönor redan. Så jag ringde tillbaka och sa att tyvärr, så gick det inte. Kvinnan fortsatte att leta och snart fick jag ett sms att hon hittat hönor åt vårt håll och ville ha vår tupp. Hon ska höra av sig om tid när hon kan komma och hämta honom. 
 
Hon skickade en blild på sitt nybyggda hönshus, så jag kunde se hur tuppen ska bo. Det ser jättetrevligt ut i det hönshuset! Där kommer både hönorna och vår tupp att få det jättebra!
 
 

Löv och torvströ

Sist jag städade i hönshuset, la jag löv på golvet och torvströ i badet:
 
 
Löven far bara runt och lägger sig i högar invid väggarna, men torvströet är uppskattat i badet.
 
 
Nu har jag fyllt på med lite vanligt strö på golvet för att det skulle ligga kvar även mitt på. Tanken med löven var att det dammar inget och så trodde jag att hönsen skulle sprätta sönder löven, så de förmultnar lättare. Jag kommer nog inte att använda det igen. Många säger att torvströ dammar hemskt, men än så länge har jag inte märkt av det. Torven förmultnar i alla fall snabbt.

RSS 2.0