Mandelmjölk

Mandelmjölk har jag sett att det finns att köpa i handeln ett tag, men aldrig smakat. Nu har jag provat att göra egen och det är gott! Superenkelt att göra.
 
2,5 dl sötmandel läggs i blöt i vatten, för att få bort svårsmälta enzymer, och ställs svalt över natten.
 
Sila mandeln och häll upp i mixer, tillsätt ca 1 liter vatten och en nypa salt.
Kör i mixern tills mandeln är finfördelad.
 
Sila genom t.ex en finmaskig saftsil, pressa ur det sista. Häll upp på flaska och förvara kallt. Hållbart ca 5 dagar.
 
Kan smaksättas med vanilj, honung, kakao och  annat gott.
 
Jag använder det i stället för vanlig mjölk i kaffet, men det är gott att dricka som det är .
 
Mandelröran som är kvar, kan användas till bak, eller torkas till granola att användas som mussli.
 
Istället för mandel kan man använda t.ex hasselnötter, kokosflingor eller sesamfrön. Hasselnötter och kokosflingor behöver inte blötläggas.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0