Spenat- och fetapaj
Jag har hittat ett mycket gott recept på www.ivartkok.blogspot.se
Spenat- och fetapaj 6 portioner
Blanda de torra ingredienserna till pajdagen. Lägg i smöret skuret i mindre bitar. Mosa eller mixa ihop till en smulig deg, och rör sedan i ägget. Tryck ut degen i en pajform, nagga den med en gaffel och ställ kallt i ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 175 grader i 10-12 minuter.
Smula över stora bitar av fetaost. Toppa med valnötskärnor som du krossar lätt i handen. Grädda pajen i ugnen ca 25 minuter i 200 grader. Servera med en god grönsallad.
Pajdeg
1 dl mandelmjöl
1½ dl pofiber
½ dl kruskakli
1 nypa salt
100 g smör
1 ägg
Fyllning
500 g fryst bladspenat 200 g cream cheese, gärna med vitlök & örter 1 dl crème fraîche 2 vitlöksklyftor 3 ägg
2 dl riven ost 1 paket fetaost 50 g valnötter salt peppar
Blanda de torra ingredienserna till pajdagen. Lägg i smöret skuret i mindre bitar. Mosa eller mixa ihop till en smulig deg, och rör sedan i ägget. Tryck ut degen i en pajform, nagga den med en gaffel och ställ kallt i ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 175 grader i 10-12 minuter.
Mixa cream cheese, crème fraîche, vitlöksklyftor, salt och peppar till en smet. Knäck i äggen och mixa kort. Rör ner den rivna osten. Tina bladspenaten på låg effekt. Pressa ur så mycket vätska som möjligt hur spenatbladen. Lägg dem i pajskalet. Häll över äggsmeten.
Kommentarer
Trackback