Plommon

Nu mognar plommonen i kapp! Varje dag är det bara att hämta in massor av plommon och dela med sig till släkt och vänner. Jag brukar lägga ut plommon i min balja precis utanför häcken med ett tydligt VAR SÅ GOD på. Här får de som går förbi passa på om suget infinner sig! Jag gör likadant med andra frukter och grönsaker också, i år har jag lagt ut ca 20 kg squash och allt har gått åt! 

Skörd

I dag har jag skördat 1 kg tomater, 3 stora rotselleri, 4 kg vitkål och 2 kg rödkål. Jag odlade inte så mycket kål i år, för jag ville testa att odla under väv för att slippa kålfjärilslarver. Det har gått bra, det finns inga larver, men sniglarna har smakat lite på kålen. Det var bara att ta bort de yttersta bladen, så det var okej. Nästa år blir det mer kål i köksträdgården!


Krukdisk

Äntligen fick jag diskat en hel del krukor som blivit liggande. Skönt när man äntligen fått rensat upp i röran!

Krukväxter

En del av mina krukväxter har varit på sommarbete i trädgården sedan mitten av juli, men i dag tog jag in några av dem; 3 Phalaenopsis och 1 doftranka. Det har varit bara 10 grader ett par nätter nu, så jag tog in dem. 3 novemberkaktusar och 2 aloe får stå kvar ett tag till.

I växthuset har jag haft 8 Amaryllis i sommar, i dag tog jag upp dem ur krukan, skar av alla blad intill löken, sköljde av all jord från rötterna och kortade in rötterna till 7 cm längd. Nu får de ligga på tork till i morgon och då viras de in i tidningspapper och förvaras i papperspåse i svalen i 8 veckor. Då ska de planteras i ny jord och drivas till blomning i december. Vi får se hur det går... 


Höstväder

I dag är det nästan höstväder, blåsigt och flera regnskurar har det kommit!

Köksträdgården har gett sitt bästa, men ännu finns det grönsaker att skörda: squash, purjolök, morötter, rotselleri, västeråsgurkor, portlak, tomater, paprika, chili och lite nysått som växer på: spenat, sallat och dill. Jag köpte en melonplanta och satte på friland i juni och där är 3 meloner på den och om höste blir varm, så kanske någon av dem hinner mogna.

Citronerna växer, liksom fikonen och om några veckor är vindruvorna nog mogna. Plommonskörden har börjat och vilken dag som helstblir det lite hösthallon.

Nästa månad ska växthuset tömmas och skuras rent. Ev. ska jag även röka det med svavelblomma för att få bort all ohyra. När allt är rent, ska jag bubbla en del av växthuset för övervintringen.


Återanvändning

Jag försöker att återanvända så mycket jag kan. Ofta slängs mycket av slentrian, men det går att använda mycket igen. Ibland kan man använda saker på samma sätt, ibland på ett helt annat sätt.

Jag diskar plastpåsar som inte är alltför kladdiga, som det kanske har legat bröd, korv eller andra torrare saker i.

Petflaskor (med avskuren botten), cd-förpackningar (för många skivor) och liknande plastförpackningar kan användas som microväxthus.

Odlingsväv tvättas i 30 grader och återanvänds nästa år. Samma gör jag med uppbindningsband.

Det finns många fler saker att återanvända om man bara tänker till lite innan man bara slänger det i soporna. På detta sätt sparar jag pengar och gör samtidigt naturen en tjänst.


Citroner på G.


Mitt nyinköpta persikoträd


Gladiolus


Köksträdgården i augusti 2010


Purjolök


Portlak, självsådd. Innehåller Omega 3 och E-vitamin


Skörd

I dag har jag skördat lite tomater, brytbönor, ½ kg västeråsgurka och ca 6 kg squash.

Jag känner mig så rik, när jag bara kan gå ut i trädgården och hämta en massa grönsaker!

Denna trädgård som ger mig så mycket!


Vattenmelon i växthuset 15 juni


Grönsakspaj utan deg

1 gul lök
50-100 g röd paprika
100 g squash
4 ägg
1 dl vispgrädde
salt & peppar
1 dl riven ost

Hacka grönsakerna och stek dem hastigt i lite smör. Krydda. Lägg upp allt i en smord pajform.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll det över grönsakerna i formen. Strö riven ost över.

Gratinera i 200-225 grader ca 25 min.

Självförsörjande

Jag har som mål att odla så mycket grönsaker att jag blir självförsörjande, åtminstone på sådana grönsaker som vi använder mest. Sådana grönsaker är: röd och gul lök, vitlök, purjolök, morötter,vitkål, rödkål, grönkål, fänkål, kålrabbi, tomater, squash/zucchini, västeråsgurkor, rödbetor, spenat, rotselleri, citron, fikon, dill, persilja, gräslök, rosmarin, timjan, dragon, libbsticka, portlak, sallat, bondbönor, brytbönor, jordgubbar, hallon, vinbär, äpplen, plommon och persikor.

Jag har inte löst problemet med förvaringen över vintern för en del av grönsakerna. Bondbönor, spenat, grönkål, tomater och bär fryser jag in. Morötter och kålsorterna måste jag hitta ett bra sätt att förvara.

Spara och ta tillvara

Nu har jag bestämt mig! Jag ska inte kasta någon mat! Rester går alldeles utmärkt att använda nästa dag om man bara planerar. Vi kastar alldeles för mycket mat i Sverige. Många hushåll köper hem mer mat än man behöver. Även i butikerna finns ett överflöd, för att hyllorna ska vara fyllda med en uppsjö av olika sorter. Ta bröd t.ex., i ett större varuhus finns det säkert 100 sorters bröd! Behöver vi verkligen detta? Det blir ju så mycket svårare att välja, när man väl står där och ska ha tag i ett gott bröd! Tänk vad enkelt det skulle bli om vi hade 5 sorter att välja mellan.
Samma med många andra kategorier av varor; det finns så mycket på hyllorna i butikerna, att mycket måste kasseras! Vilket slöseri!
Självklart måste man kassera mat som blivit skämd! Men jag ska se till att maten i mitt kök inte hinner bli skämd, utan äts upp i tid. Bäst före-datum är inte heller en exakt tid, då innehållet i förpackningen blir oätlig. Mjölken kan hålla sig 5-7 dagar längre än vad som står på paketen! Samma gäller många andra varor.
Så nu ska jag verkligen spara och ta tillvara!

2010 års odling

I köksträdgården odlar jag:

squash, västeråsgurka, portlak
gul lök, röd lök, vitlök, purjolök
morötter, rotselleri, fänkål,
bondbönor, brytbönor, sockerärter
kålrabbi, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, grönkål
spenat, röd och grön romansallat
dill, persilja, gräslök, rosmarin, timjan, dragon,
tomat 'Oregon Spring', kronärtskocka

I växthuset odlar jag:

tomat 'Sungold' och 'Dansk export'
slanggurka, malabarspenat,
spetspaprika, vanlig paprika, paprika minimix 
vattenmelon 'Sugar baby', gul melon 'Emir'
citron, fikon


Köksträdgården


Min passion

Anki heter jag och bor sedan 40 år tillsammans med min man i ett villakvarter nära havet. Den här bloggen handlar om min passion: odling i köksträdgården och växthuset, vår lilla hönsflock och så lite om naturen, friskvård och hälsa och om återanvändning. 


RSS 2.0