Nyårsafton 2012

 
Gott slut 2012!
 

Årets sista dag

 I dag är det årets sista dag och det är dags att ladda för ett nytt år!
 
Jag har stora förhoppningar inför det nya året och
tänker ta krafttag för att nå mina mål.
 

Mitt första år med hönsen

 
 Tänk vad jag har lärt mig mycket sedan jag skaffade mina första höns i september 2011!
 
Jag läste på en hel del om höns både i böcker och på internet redan innan jag skaffade de första.
Hönshuset ställdes i ordning i en del av friggeboden och en hönsgård utanför också.
 
Vissa saker förstod jag inte, som t.ex. att tuppen Konrad var lite väl stor till de två små Hedemorahönorna,
Frida och Tender Crisp. Efter mycket funderande beslutade vi att behålla den av hönorna som vi hade genbanksintyg på, Äggda, och sälja de andra. Det kändes svårt att lämna dem till köparen först, men dagen efter åkte vi iväg och hämtade hem en ny tupp och en höna, Sven-Olle och Blomma, och 2 kycklingar. Alla med genbanksintyg. Nu har vi också genbank.
 
En annan sak som jag också lärde mig av de första hönorna, var att man bör genomlysa ruväggen. Frida, stackaren, ruvade i 4 veckor och fick inte en enda kyckling. Nu vet jag bättre!
 
Det var mest synd att lämna Saga som värpte stora fina ägg, ett varje dag. Saga och Konrad var ett så fint par!
 
De två nya kycklingarna visade sig vara tuppar, så vi åkte tillbaka och bytte dem mot 4 hönkycklingar,
Tofsan, Viola, Iris och Lilja. Jag trodde att de skulle börja värpa redan i oktober, men de har ännu inte börjat!
 
Hade jag vetat tidigare hur kul, intressant och givande det är med höns,
så hade jag skaffat dem för många år sedan!
 
En höna är väl en höna, kan man tycka. Men nu vet jag att de är mycket personliga individer,
var och en på sitt vis!
 
 
 
 
     

Vårkänslor

 I går fick jag vårkänslor och sådde 3 frön av Dansk Export tomat.
 
De tomatsticklingarna som jag haft på övervintring fick spinn, så de åkte i komposten!
 
Hoppas nu att jag ändå lyckas få tidiga tomater till våren (i maj kanske?).
 
Annars ska jag försöka ha tålamod att inte så något mer förrän i februari....
 
 

Dammsugare/Filmrulle

 

Dammsugare/Filmrulle

Ingredienser 60 g smör 2,5 msk Swetex alt 0,5 dl Sukrin melis 1,5 msk kakao 1 krm vaniljpulver 1,5 dl mandelmjöl 1,5 msk kokosnötsmjöl

Mandelmassa 2 dl mandelmjöl 2 msk Swetex alt 0,5 dl sukrinmelis 1 msk vatten

ca 30 g mörk choklad med hög kakaohalt

Beskrivning 1. Blanda rumsvarmt smör med de torra ingredienserna och arbeta samman till en deg. 2. Lägg gladpack på bänken och rulla sedan degen till en lång smal rulle. Plasta in rullen och lägg den i kylen. 3. Blanda alla ingredienserna till mandelmassan och arbeta samman massan. Jobba lite extra så att massan binder samman. 4. Lägg mandelmassan på gladpack och kavla ut den tunt tunt. Tänk att mandelmassan måste kavlas långsmalt så att den kan täcka degrullen. 5. Ta bort gladpacken från degrullen och lägg den på mandelmassan. Med hjälp av gladpacken så för du mandelmassan mot degrullen och ser till att täcka den. Rulla mandelmassan så att den täcker degrullen och skär bort överflöd. 6. Plasta in rullen, tryck till den lite extra så att mandelmassan fäster mot degrullen. Lägg rullen kallt att vila ett tag. 7. När rullen vilat lite så ta ut den och skär med vass kniv rullen i passande bitar. 8. Smält chokladen och doppa bitarnas kanter i choklad. Låt stelna. 9. Förvara dammsugarna/filmrullarna kallt och njut!

 

                                                       www.annikarognaby.se


Tomtegrottan

I skogen byggs tomtegrottan upp på nytt varje jul:
 
 
Det är en uppskattad julprydnad i skogen!
 
 
 

Amaryllisbukett

Denna vackra julblomma fick vi med blomsterbud innan jul:
 
 
Tack, snälla Ann-Marie och Leif!

Ros

Denna fina krukros fick vi på lillejulafton:
 
 
Tack, snälla pappa och Bibbi! Vinet som vi också fick smakar vi en kväll efter jul!

Juldagsmorgon

  I dag har vi nästan storm och i går regnade det. Så det är mer höst än vinter.
 
Julafton började med fika till Kalle Anka 15.00.
Julmat åt vi vid 17.30 och efter det kom tomten med många paketer till våra två barnbarn
och vi vuxna fick också en och annan paket. Nu för tiden gör vi så att alla vuxna är med på lottdragning
om vem man ska ge julklapp. Någon av dem som inte ska vara med drar lott om vem som ska ge till vem,
en lapp på den man ska ge julklapp läggs i ett kuvert och skickas till givaren. På detta sättet har vi sparat in
mycket huvudbry och stress, en enda julklapp att inhandla i stället för 10-15!
 
Jag fick ett jättefint förkläde, grytlappar och grillvante i mitt paket. Tack, tack!
 
 

God Jul

 
Nu står julbordet dukat:
 
 
I eftermiddag kommer svärfar, bägge döttrarna med familjer och yngste sonen.
Bordet blir då också fyllt med mat på fat och lite att dricka.
 
God Jul till er alla!

Granen

Granen står så grön och grann i stugan...
 
 
 
 

Lillejulafton

23/12 lillejulafton
 
Yngste sonen är hemma sedan i går för att hjälpa till med det sista julstöket. I går hämtade vi granen och ställde den i en hink med vatten i garaget, så att den får suga vatten. I dag ska den ställas i julgransfoten och bäras in i stugan för att kläs med glitter, röda kulor och ljus. Sen ska det förberedas lite mer mat.
Tack, snälla Emil för hjälpen!
 
I kväll kommer min pappa och hans sambo på lite julmat, Emil stannar också kvar. Mysigt!
 
 
 
 

Julpynt

Den här tomten är gammal, säkert från 50-60-talet:
 
 
Nästa tomte är inte så gammal, men en kär tomte:
 
 
 

Julstädat

Nu är det julstädat och pyntat på övervåningen:
 
 
Krubban är en fin prydnad, tycker jag. Och det är ju egentligen Jesus födelse vi firar!

Bounty

Direkt från www.annikarogneby.se  :
 

Kokoschoklad (Bounty)

Antal

12–14 st

Ingredienser

1 dl sukrin 50 g kokosfett 1 dl grädde 1 dl kokosmjölk (gärna organic coconut milk från Blue Dragon eller Santa Maria tack vare deras låga kolhydratvärde) 200 g riven kokos 100 g choklad med hög kakaohalt (>70 %)

Beskrivning

1. Smält sukrin och kokosfett i en kastrull. 2. Tillsätt kokosmjölk, grädde, kokos och låt det sjuda. 3. Rör samman allt och låt sedan smeten stå 1 timme i kylen och vila. 4. Forma degen till 12–14 kvadratliknande bitar. 5. Sätt in bitarna i frysen och låt vila 1 timme. 6. Smält chokladen försiktigt i mikron. 7. Doppa kokosbitarna i chokladen. 8. Ställ in i frysen för att bitarna ska kallna. Förvara sedan i kylen.


Barmark

Nu har all snön smält bort och vi har barmark.
Hönsen uppskattar att kunna gå omkring i trädgården igen!
 
 
 

Nybakat

Nybakat! Limpor som alltid bakas till jul:
 
 
Det blir 4 bröd och de är så goda att vi var tvungna att smaka ett av dem.
Jag bakar grova bröd också till jul, men jag missade att ta bilder innan de åkte in i frysen.
 
Recept på 4 matbröd:
 
1 l. vatten
50 g jäst
15 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
 
Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en lagom fast deg.
Låt jäsa ca 1 timme.
Baka ut 4 bröd och jäs dem på plåt ca 15 minuter.
Pensla med kaffe och grädda i 200 grader ca 1 timme.
 
Brödet får en hård härlig skorpa!
 
 

Härlig vinterdag

En härlig vinterdag i fredags:
 
 
 
 
Här tar vi ibland ett morgondopp på sommaren:
 
 
 

2 plusgrader och barmark på sina ställen

I dag kom hönsen ut efter lite peppning. De började genast sandbada, vilket de inte gjort på länge:
 

Vinter

 
Det blir lite ljusare ute när snön ligger. Det är härligt med vinter, men jag trivs bäst om
temperaturen inte blir kallare än ca - 5 grader.
 
 
Vintrigt möblemang:
 
 
 

Jag hade tydligen inte skottat tillräckligt!

 
 
Men, vad nu, här har du slutat skotta!? Det ligger ju snö under busken!
 
 
Kommer du inte att skotta längre in? Ja, men då struntar vi i det!
 
 
Då går vi tillbaka in igen!
 
 
Ja, det var ju synd, tycker jag. Men ni har ju i alla fall varit ute den lilla stunden och förhoppningsvis
kanske ni nu vet att det funkar att gå ut trots snön. Åtminstone när det inte är kallare.

Hönsen är ute!

I dag föste jag ut hönsen och satte en pall för i luckan, för att jag tyckte att de åtminstone kunde
vara ute på farstun en stund. Jag hade skottat en gång ut genom köksträdgården fram till huset.
Där intill husväggen var ingen tjäle och de kom åt jorden:
 
 
Medan de höll sig där, skottade jag gången fram till deras favoritbuske och de fattade vinken och började gå:
 
 
Vad glad jag blev! Härligt att se hönsen i snön!
 
 
Det är bra för dem att röra på sig lite!
 

0-gradigt och snö

I dag är det nollgradigt och snön faller så fint!
 
I går skottade jag gången i trädgården till hönsen, det sägs att det kan bli regn och då vill jag inte ha
kvar en massa snö på deras gång. Eftersom det är snö som kommer nu, så måste jag skotta en gång till.
Jag hoppas att hönsen vill gå ut nu när det inte är lika kallt och blir marken synlig, så går de nog ut.
 
I torsdags köpte jag korn och vete och även en del halm hos närmsta bonden.
Säden kostar 2:-/kg och jag köper 25 kg. Halmen är gratis.
På Lantmännen kostar havren 3:-/kg och på Granngården tar de 7,50/kg.
Jag har tidigare köpt havre på Lantmännen, men hönsen bara sprätter ut det på golvet,
så nu ska jag bara köpa vete och korn, havre får de i form av havregryn i blötfodret istället.
 
 

Brödbak

I dag ska jag försöka baka bröd och koka klenäter.
Recepten kommer...

Jag mår lite bättre

Jag antar att medicinen hjälper, för jag mår redan bättre. Svullnaden har försvunnit på ögonlocket och under ögat har det också försvunnit en del. Jag är ganska trött och känner av "knivhuggsmärtorna" ibland, men det är som sagt bättre. Så nu tror jag att jag kan hinna göra en del mat och annat till jul.
 
Förra julen fick vi ställa in eftersom jag fick vinterkräksjukan, så jag hoppas att vara helt frisk denna julen!
 
 
 

Bältroskoppor

I går var även kinden svullen och på kvällen hade jag svåra smärtor (knivhugg).
 
Jag körde in till apoteket för att hämta ut mer smärtstillande och passade på att handla hem lite mat.
Kanske var det därför som jag fick mer ont på kvällen, eller var det för att jag glömde ta medicinen
innan jag åkte iväg, så det blev 2 timmar senare...
 
Jag har nu 3 "koppor" på ögonlocket.
I morse kändes det lite bättre och svullnaden verkar lite mindre.Jag hoppas att det är på bättringsvägen...
 
 

Julgodis och Lucia

 
Ytterligare ett recept från Annika www.annikarogneby.se
 

Chokladpraliner till jul

Antal 18-20 praliner

Ingredienser 1 dl salta jordnötter 0,5 dl mandel 100 g mörk choklad (70% eller mer) 2 msk ekologiskt jordnötssmör

Beskrivning 1. Finhacka nötterna och rosta dem i en stekpanna. 2. Finhacka chokladen och vänd ner i stekpannan. Låt chokladen smälta på låg värme. 3. Tillsätt jordnötssmöret och rör samman allt till en smet. 4. Häll smeten i formar (antingen av papper eller silikon). 5. Ställ godiset kallt i några timmar så att chokladen får möjlighet att stelna.


Och i dag är det Lucia!


Brownies

 
Brownies

Antal 20 bitar

Ingredienser 3 ägg 1,5 dl sukrin 100 g smör 1 dl mjölk 1 dl mandelmjöl 0,25 dl BAKEPRO 0,25 dl fiberhusk 1,5 msk kakao 1,5 tsk bakpulver 1 dl hasselnötter/mandel/pecannötter 75 g mörk choklad

Glasyr 1 dl vispgrädde 100 g mörk choklad (70 – 85 %)

Beskrivning 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Smält smöret. 3. Rör ägg och sukrin fluffigt. 4. Tillsätt mjölken i smöret och blanda vätskan tillsammans med äggblandningen. 5. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. 6. Grovhacka nötterna och chokladen. Vänd ner i smeten och rör om. 7. Klipp ett bakplåtspapper till samma storlek som botten på långpannan (20×26 cm) och smöra fast pappret. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter. 8. Låt kakan svalna. 9. Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen. Värm grädde och choklad på mycket låg värme. Rör hela tiden. 10. När all choklad smält, dra då kastrullen åt sidan och låt svalna. Glasyren blir då något trögflytande. 11. Låt kakan stå kallt och skär sedan i bitar. Garnera eventuellt med nötter.

Kakorna går jättebra att frysa in ifall ni inte vill äta allt på en gång. Ett annat tips är att skära kakorna i ännu mindre bitar, då blir det som små godisbitar och kakan räcker ännu längre. All baklycka! Imorgon tänkte jag skriva lite om bakning och LCHF – är det verkligen ok att baka och äta sött? Vad tycker du?

 

                                                                                                          Här hittar man receptet: www.annikarogneby.se


Hemska smärtor

 
I morse hade ögat svullnat igen helt och det gör jätteont!
 
 
Jag har ett par utslag i pannan, men annars syns inga fler. Jag tycker det är lite konstigt, men alla
andra symtom stämmer med bältros, så utslagen kommer kanske...
Jag hoppas i alla fall att ögat klarar sig!

Novemberkaktus

Novemberkaktusarna blommar:
 
 
 
 

Bältros

I torsdags fick jag fruktansvärda smärtor i höger öga, ringde vårdcentralen som bad mig ringa till ögonakuten i Helsingborg. Där fick jag en tid på eftermiddagen och blev undersökt, men det var inget fel på själva ögat, så jag ombads att kontakta vårdcentralen igen nästa morgon. Jag är så glad att det inte var något med ögat!
 
I fredags morse var jag där på en undersökning och läkaren ställde diagnosen trigeminusneuralgi, alltså en nerv som breder ut sig i ansiktet. Jag hade då smärtor i ögat, pannan, tinningen, överkäken och i hårfästet. Ordination Ipren och Panodil 3 ggr per dag.
 
Lördagen var smärtorna något dämpade och jag tänkte att det var värktabletterna som hjälpte.
På söndagen var smärtorna nästan outhärliga! Smärtan sitter i hela tiden och emellanåt känns det som knivhugg, svår smärta. I huden har jag en brännande smärta på flera ställen, även i hårbotten. Alla smärtor sitter i höger sida.
Under dagen svullnade också hela ögonlocket. Jag hade mycket svårt att somna p.g.a. smärtorna och jag blev lite orolig att det kunde vara en tumör...
 
I morse var hela övre delen av ögonlocket jättesvullet och ögat ser litet ut. Jag hade även fått en svullnad framför örat precis i käkvinkeln. Det gör ont att kamma sig och i pannan har jag fått en del små bulor. Jag börjar fundera på om det kan vara bältros...
 
Jag var in på vårdcentralen och fick träffa samma läkare som i fredags. Hon skrev en remiss till neurologen och jag fick ta med den till medicinakuten. Där togs en massa blodprover, ekg, blodtryck och så skickades jag in på röntgen för en skiktröntgen. Medicinläkaren ställde diagnosen Bältros och sa att den påverkar trigeminusnerven, så därför har jag smärtor både av bältros och trigeminusneuralgin. Jag fick en medicin som ska  dämpa/läka bältrosen: Valaciclovir Arrow.
 
I kväll har jag fått en öm svullnad under örat också, så det verkar som att det bara sprider ut sig och bli värre och värre. Men nu håller jag tummarna att det går snabbt över! Risken finns att besvären kvarstår i flera månader...
 
Detta hittar man på www.1177.se sjukvårdsupplysningen:

Trigeminusnerven, eller trillingnerven är den största hjärnnerven. Nerven har tre grenar, den översta går till ögonen och området runt omkring, den mellesta till kinden och den nedre till underkäken. Nerven tar emot känselintryck från ansiktet och förmedlar dessutom nervimpulser till tuggmusklerna.

Trigeminusneuralgi betyder smärta i trigeminusnerven. Det är en besvärlig sjukdom där man får anfall med mycket intensiva, huggande eller blixtrande smärtor. Smärtorna har oftast en begränsad utbredning till de nedre nervgrenarna. Man kan få smärtattacker av beröring av ett begränsat område i ansiktet eller munslemhinnan. Tvättning, tandborstning, tuggning, blåst mot kinden mm kan också utlösa attacker som varar i några sekunder till någon minut.

Symtom bältros

Först får man oftast en brännande smärta i ett område på huden. Ibland kan man bli trött, yr, få feber eller huvudvärk. Efter ett par dagar kommer en rodnad på området där man har ont, och sedan får man blåsor som brukar klia. Blåsorna brukar ha formen av ett band eller bälte på ena sidan av kroppen.

Ibland sätter sig blåsorna på ögat, som då kan bli rött, känsligt för ljus och kännas torrt.


Gardenia

Gardenian står på övervintring inomhus i ca 15 - 18 grader och extraljus:
 
 
Knoppen är fin, men man kan se lite ohyra på stjälken. Bäst att duscha den med såpvatten!

Chili

Chilin 'Ormpeppar':
 
 
Plantan ser inte mycket ut för världen, men den lever!

Härlig vinterdag

I dag har vi haft en riktigt härlig, solig vinterdag!
Jag promenerade som vanligt och tänkte då att nu ska jag ta fram längåkningsskidorna.
Så efter promenaden letade jag fram skidor och stavar , på med pjäxorna och sen skidade jag
en tur. Men oj, så trött jag blev! Det tog på krafterna minsann! Men jätteskönt!
 
I morgon tar jag nog en tur igen!
 
 

Amaryllis

En av amaryllisarna har visat sin knopp:
 
 
2 av de andra har fått blad först och visar ingen knopp, jag hoppas ändå att det blir någon mer som vill knoppas.

Sticklingar

 
Tomatsticklingarna växer snabbt på höjden:
 
 
Pelargonsticklingarna växer lite långsammare:
 
 
 

Ostpaj

 
Ostpaj är så himla gott och tidigare har jag bakat paj utan pajdeg, men nu har jag hittat ett recept med mandelmjöl:
 

Västerbottenspaj

Ingredienser

Botten 100 gram rumsvarmt smör 4 dl mandelmjöl 1 ägg

Fyllning 500 gram riven västerbottensost 4 dl vispgrädde 2 ägg 2 äggulor svartpeppar

Beskrivning 1. Sätt ugnen på 200 grader.Mixa smör och mandelmjöl. Blanda ner ägget och mixa samman till pajdeg. 2. Tryck ut pajdegen i en springform (24-26 cm). Nagga väl och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. 3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och låt pajskalet svalna. 4. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. 5. Grädda pajen i ca 60 minuter (pajen ska ha en gyllengul färg och ha ”stannat”).

 

                                                         Här hittar du fler LCHF-recept: www.annikarogneby.se


Julaftonsmenyn

 Årets julaftonsmeny ser ut ungefär så här:
 
Janssons frestelse
Löksill och rödbetssallad
Rökt lax och gravlaxsås
Kokta ägghalvor
 
Julskinka, rödkål, brunkål
Köttbullar och prinskorv
Potatisgratäng
Grovt bröd, limpa, vörtbröd, knäckebröd
Ost
 
Risgrynsgröt, saftsoppa
Ris á la Malta, jordgubbssylt
Keso á la malta
 
Julmust, öl, snaps
 

Akleya

Akleyan blommar:
 
 
Jag är riktigt stolt över att ha fått den att blomma om igen!

Snöröjning

Jag har skottat och lagt ut enekvistar och löv utanför hönsluckan för att de ska vilja gå ut:
 
 
Och jag har skottat en väg till dem att gå ut i trädgården:
 
 
Kanske går de ut i dag?!
 

Hönsen vill inte gå ut

 
Sedan vi fick snö har inte hönsen gått ut, förutom Äggda som faktiskt gick ut i dag.
Hon kacklade och höll på och försökte få de andra att följa efter, men det gjorde de inte.
Då gick hon tillbaka efter en liten stund, men hon var faktiskt hela vägen genom trädgården
till deras gömställe under favoritbusken. Och hon gick även där jag inte hade skottat!
 
 
Här inne sitter de och kurar:
 
 
Jag har nät i dörren och en värmefläkt utanför som blåser in i hönshuset, så de får lite värme,
luften blir torrare och fukten försvinner.
 
Sven-Olle myser:
 
 
Tofsan:
 
 
Blomma:
 
 
Äggda och Blomma på var sin pinne:
 
 
Lilja, Viola och Iris:
 
 
Jag hoppas att de ger upp och tar sig ut i snön i morgon, det måste ju vara trist att bara sitta inne!
 

Kallt

I dag har vi - 9 grader ute! Inne i hönshuset var det - 1 grad när jag kom ut där kl.06. Jag hämtade 2 dunkar med hett vatten och ställde in för att få upp värmen lite, det brukar hjälpa. I kväll ska jag ställa in värmefläkten i förrummet så det blir lite mindre kallt inne i hönshuset.
 
Hoppas bara att hönsen går ut i dag trots snön! Det är inte bra för dem att bara vara inne, de rör sig så lite då.
 
 

Snälla söner

Våra söner har varit här i helgen och hjälpt till med en hel del. Kjell är ju nyopererad och kan
inte göra som han brukar. Sönerna har flyttat runt på lite sängar (vi köpte ju nya i veckan) och kört
iväg ett par till återvinningsgården. De har bytat till vinterdäck på vår bil och även satt upp ute-jul-ljus.
 
Snälla söner vi har! Tack så mycket för hjälpen!
 
 
 

1:a advent och recept på glögg

 Redan första advent! Och snön ligger vit och fin på marken så vi får lite julstämning! Förr i tiden hade vi alltid bakat pepparkakor i god tid och så brukade vi äta några till glöggen efter julskyltningen. Nu för tiden hoppar vi över både pepparkakor och julskyltning, men glögg vill vi fortfarande ha. Fast vi väntar nog till Lucia och jag har hittat ett nytt recept som jag tänker prova.
 
www.annikarogneby.se kan man hitta detta och många andra recept.
 

Annikas LCHF-glögg

Ingredienser 1 cm färsk ingefära 2 kanelstänger 3 pomeransskal (torkade) 2 tsk hel nejlika 1 tsk kardemummakärnor 2 dl okryddad sprit (vodka/brännvin) 2 tsk swetex/sukrin+

3 dl rött vin 1 apelsin 1,5 dl sukrin melis 0,25 dl mörk rom (valfritt)

Beskrivning 1.  Skala ingefäran och skär den i bitar. Blanda samman ingefära, alla kryddor, swetex/sukrin+ och spriten i en skål. Ställ detta i kylen och låt dra i 4 dagar. 2. På dag fyra så skär du den tvättade apelsinen i klyftor. Sila spriten och ta bort alla kryddorna. Häll spriten i en kastrull. 3. Pressa apelsinsaften ur klyftorna och lägg även skalen i kastrullen. Tillsätt vin, sukrin melis och eventuellt mörk rom (valfritt). 4. Sjud blandningen i ca 10 minuter (den får inte koka). 5. Sila av glöggen och servera. Njut!

 


Morgonrundan

Att ha förmånen att bo vid havet är underbart!
 
 
Det känns alltid härligt att promenera intill stranden.

RSS 2.0