Min pappa

 Min pappa har lämnat oss. Han dog på IVA i Helsingborg 10.22 i dag.
 
Kära älskade pappa, jag saknar dig!
 
 
 
Gud märker när stegen är tunga och trötta de älskades drag.
 
Han märker när krafterna sviker och hjärtat slår mattare slag.
 
Då öppnar han kärleksfullt famnen och låter dem somna i frid.

Liljan

 Nu har liljan slått ut och den doftar underbart!
 
 
 

Tomat och kronärtskocka

 
Tomaterna ska omskolas nästa vecka och kronärtskockorna har nyligen grott:
 

Paprika och chili

 Paprika och chili har grott och växer i akvariet:
 
 
Det är snart tid att omskola dem och sedan ska de stå i växthuset från mitten av februari.
 
 

Intensivvård

Tänk vilken bra intensivvård vi har i Sverige! Jag har senaste dagarna haft anledning att besöka IVA på Helsingborgs lasarett. Tekniken är fantastisk och personalen är skicklig och helt underbar!  Här tar man hand om både patienter och anhöriga på ett underbart sätt!
 Bilden lånad från www.sodertaljesjukhus.se
 

Fredskalla och Liljor

 Vacker Fredskalla i lila:
 
 
Liljan som efter fotograferingen har börjat slå ut och doftar underbart:
 
 
Den ska planteras ut i rabatten vid altanen till våren!

Tofsan

Tofsan har lagt sitt andra ägg på den här bilden: 
 

Tillsatt socker

 Ett nytt sätt att använda socker (från sockerrör): i plasten som sitter runt toapappret:
 
Tillsatt socker
 
Det passa  bättre här än i våra magar, tycker jag!

Mandelglass

 
 Glass är gott, tycker jag! Och jag gör gärna egen, denna ska jag prova härnäst:

Italiensk mandelglass

Ingredienser 4 äggulor 1 dl sukrin melis 2 dl vispgrädde 2 dl mjölk 1 tsk vaniljpulver 0,5 dl Amaretto Disaronno (italiensk mandellikör) 1 tsk mandelsmör

Beskrivning 1. Rör samman äggulor och sukrin melis i en kastrull. Värm blandningen under vispning till fingervarmt. 2. Häll sedan i grädde och mjölk, en deciliter i taget. När blandningen är fingervarm häller ni i nästa deciliter tills allt är varmt. 3. Rör i vaniljpulver, likör och mandelsmör och värm till lite varmare än just fingervarmt. 4. Ställ blandningen i kylen. 5. När blandningen är kall så häll den i glassmaskin och låt arbeta i ca 30 minuter.

Ät och njut!

 

                                                                  Receptet kommer från www.annikarogneby.se


Snittblommor

 
Fina buketter att njuta av i januari:
 
 
Rosor och Alströmeria är en vacker kombination!
 
 
Tulpaner är underbara!
 
 
 
 
 

D-vitamin

 På vintern står inte solen tillräckligt högt på himlen för att vi ska få D-vitamin från den, här i norden. Solen måste upp minst 45 grader över horisonten (så att din skugga är kortare än du) för effektiv D-vitaminbildning. Annars filtreras den mesta UVB-strålningen bort i atmosfären. Då är det extra viktigt att få det från kosten, fet fisk, feta mjölkprodukter, ägg, kött, kantareller. Kanske vi också behöver kosttillskott under vintern.
 

Högt blodtryck

 Jag har haft högt blodtryck hela vintern, ca 160-180/90-98. Antagligen berodde det på att jag åt en hel del kolhydrater. Jag har ju tidigare ätit lågkolhydratkost LCHF och då var blodtrycket bra.
 
Det har varit svårt att återgå till den kosten igen, men nu har jag i alla fall dragit ner på kolhydraterna. Jag äter inte LCHF, men lågkolhydratkost ändå, jag äter någon gång emellanåt en brödskiva eller en potatis. Jag äter även lite rotfrukter och kanske ½ frukt då och då. Frukt blir det t.ex. till frukostyoghurten och då ½ passionsfrukt eller ½ aprikos.
 
Nu har det gått ca 2 veckor och blodtrycket har gått ner till 135/78 och det är säkert p.g.a. jag äter mindre kolhydrater. Så visst har kosten betydelse! Att jag dessutom har gått ner ca 3 kg är ett plus!
 
Det allra bästa med lågkolhydratkosten är att suget försvinner, jag håller mig mätt och mår bättre.
 

Hönorna

Vi verkar ha ugglor och inte höns. De sitter mest inne och lägger inte många ägg!
 
Äggdas kam är väldigt liten, så hon tänker nog inte värpa än på ett tag:
 
 
Äggda är vår gammelhöna, trots att hon bara blir 3år i år:
 
 
Blomma har något större kam, men den är fortfarande inte så röd:
 
 
Tofsan har inte heller så stor kam och inte är den röd hellre, men jag tror att det var hon som värpte i går:
 
 
Lilja och Iris har större och rödare kam, så kanske de snart börjar värpa:
 
 
Jag ber dem snällt varje dag om ägg, men det verkar dröja....
 
 
De senaste dagarna har jag föst ut dem och följt dem ända fram till huset där väggen värms av solen och de har möjlighet att sand/torvbada och då stannar de ute några timmar. De älskar solen!
 

Årets amaryllis

Årets nyinköpta amaryllis:
 

Äntligen ägg

 
Väntan har varit lång, men äntligen hittade jag ett ägg i redet!
 
Jag antar att det är Tofsan som lagt det, för hon har verkat lite äggasjuk och kom ensam från hönshuset vilt kacklande. Även Lilja verkade lite äggasjuk i går...
 
Nu hoppas jag att vi får massor med ägg framöver!
 
 
Ägget vägde 54 g och det är ju stort för att vara ett första ägg!
Det vita som syns längst in är ett låtsasägg.
 

Morgon i hönshuset

Här sitter hönorna tätt samman, trots att det finns gott om plats. På så sätt får de lite värme av varandra:
 
 
Sven-Olle ser lite ihoptryckt ut!
 
 
Han har inte vaknat riktigt ännu.
 
 

Vinterbilder

 Bjuder på några vinterbilder:
 
 
Isen börjar lägga sig!
 
 
 

Soluppgången

15 januari fick vi snö på nytt. LIte onödigt, tyckte jag som vill ha vår, men det slutade snöa och solen visade sig:
 
 
Lite vårkänsla kan man nog få i alla fall!

Glömda tomater

Hur kan jag ha glömt bort att jag hängt upp omogna tomater? I morse upptäckte jag dem, en fin knippe tomater som bara hängde där på spiken. Nu var de så klart inte ätbara längre! Så trist och ledsamt!
 
 
Ja, det är väl sånt som händer, men det grämer mig!

Nu är glada julen slut, slut, slut

Julgranen kastades ut på gräsmattan till hönsens glädje:
 
 
De gillade den, undersökte den och pickade tydligen efter barren.
 
 
Men i dag ligger det snö och inte en enda höna syns till. De vill inte gå ut!

Härligt väder

I fredags var det underbart väder och vi tog en promenad. Nere vid havet satt´vi en liten stund p¨en bänk och njöt av solen och utsikten:
 
 
 
 
Tack, Universum, för att vi får bo i detta paradis!
 

Kotlettwok

Häromdagen hade vi wok till middag. Ibland använder jag frysta wokgrönsaker, men den här gången tog jag färska grönsaker: vitkål, morot, broccoli, lök och röd paprika. Så hade jag tunt skivad kotlett som jag strimlade och stekte för sig själv i en stekpanna och kryddade med salt, peppar och curry.
 
 
 Till serveringen har jag lite creme fraiche smaksatt med t.ex.curry eller lite thaisås.
 
 
Det var mycket gott och dessutom blir man glad av alla färgerna, man äter ju även med ögonen!

Amaryllis

 
Denna amaryllisen köpte jag förra vintern och den ville blomma igen i år:
 
 
Bilden är från förra söndagen.

Övervintringen i förrådet

 
I förrådet börjar en del växter sätta fart med nya skott och några knoppar! I mitten av februari är det dags att omskola och börja driva dem i växthuset. Det ser jag fram emot!
 

Bjärhus gårdsbutik

 I dag har vi handlat på Bjärhus gårdsbutik. Vi handlar där för att det är bra kvalitet på kött och charkprodukter. Dessutom har de KRAV-märkta grönsaker och ägg från en gård i närheten (äggen är goda!). Det är stor skillnad på kött och korv om man jämför med produkter från den vanliga handeln, som Ica t.ex.
 
KRAV-märkt kyckling från Bosarp köpte vi också där. Det är också mycket godare kyckling än den vanliga från Ica och liknande. Dessutom har kycklingarna fått en annan uppväxt och mått bättre under tiden de levt.
 
I kväll har vi ätit rostasfilé, den godaste biffen på länge!
I morgon ska vi prova Bjärhus nya egentillverkade korv, Åbyböjen.
 
http://www.bjarhus.se/gardsbutik/
 
http://www.bosarpkyckling.se/
 
 
 

Sköldlöss

 
 Jag har sköldlöss på ett av de stora citronträden och i dag fick det komma ut i trädgården i duggregnet.
Jag satte faktiskt provadopinnar i krukan för att få bort dessa otrevliga djur. Hela förra året höll jag på att försöka utrota dem på giftfri väg, men det misslyckades. Jag har verkligen gjort allt man kan göra för att få bort dem, jag har krossat dem för hand, sprutat med såpvatten och innan jag satte in detta trädet på övervintring, så klippte jag ner det riktigt mycket. Ingenting har hjälpt! Jag vill ju helst inte använda gifter, men nu såg jag ingen annan utväg! Vi kommer inte att äta ev. citroner detta året, eftersom giftet kan finnas kvar i frukten. Men jag gör detta för att slippa att kasta bort hela trädet.
 
2 sticklingar som övervintrat inomhus, har också sköldlöss och de har nu också provadopinnar i krukorna.
Dessa små träd kommer ändå inte att få frukt på ett par år, så det är ingen risk.
 

Godbitar

Hönorna kommer fram när jag ställer mig intill nätet i trädgårdslandet och undrar om jag har något gott.
Fr. v: Iris (som har riktigt röd kam och slör nu), Viola, Blomma, Tofsan och Lilja (som också snart är värpklar):
 
 
I dag blev det lite solrosfrön och alla slåss om godbitarna:
 
 
 

Iris

 
Iris ser ut att bli den som ska börja värpa först, hon är i alla fall rödast i kam och slör nu:
 
 
Jag vill så gärna ha ägg nu!
 

Vitlök

 
 Vitlöken sticker upp:
 

Persikoträdet

 
Persikoträdet har knoppar:
 

Pelargon

 
 Pelargonsticklingarna är omskolade:
 

Vårtecken

 
 Hyacinterna tittar redan upp:
 

Tomatfröer

 
Tomatfröerna har grott! Jag sådde i 3 krukor (gjorda av toarullar) och ställde dem i akvariet.
Mina tomatsticklingar fick spinn, så dem har jag kasserat.
 

Redan vår?

 Kan det redan vara vår? Vi har sett en del flyttfåglar som inte brukar komma förrän senare, som t.ex
 
                     
                                               Svart vit flugsnappare
Steglits                                                                         
 
Vildgässen såg jag också häromdagen.
 
Jag hörde på nyheterna i går att någon redan sett vitsippor!
Hoppas nu bara att inte vintern kommer tillbaka förrän tidigast i december.
 
I går cyklade jag till stan och efter att ha uträttat några ärenden cyklade jag hem igen.
Det var 7 grader varmt och solen sken, det var härligt att cykla! Men på hemvägen hade jag kraftig motvind, så jag var helt slut i kroppen när jag kom hem. Jag har i alla fall satt igång med motionsträningen ordentligt nu!
 
 
 
                     

Kladdkakemuffins

 
Fler recept från www.annikarogneby.se :
 

Kladdkakemuffins

Antal 12 st

Ingredienser 0,75 dl sukrin 3 ägg 125 gram smör 150 gram mörk choklad (75% el mer) 1 krm vaniljpulver

Frosting 50 gram mörk choklad (75% el mer) 0,5 dl grädde 150 gram philadelphiaost

Beskrivning 1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sukrin fluffigt. 2. Smält smöret och finhacka chokladen. Vänd ner chokladen i det smälta smöret och se till att all choklad smälter. 3. Rör ner vaniljpulvret i chokladblandningen. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten och blanda samman. 4. Häll smeten i 12 muffinsformar (antingen i silikon eller i muffinsplåt). 5. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 20 minuter. 6. Under tiden som muffinsen kallnar så rör du ihop frostingen. 7. Smält chokladen på mycket låg värme tillsammans med grädden. Låt svalna. 8. Rör i philadelphiaosten i chokladblandningen. Stryk eller spritsa den på muffinsen.


Höstväder

 Senaste dagarna har vi haft höstväder, på nyårsafton hade vi 7 grader varmt!
 
Men i dag vågade solen sig fram några små stunder på eftermiddagen. Det var härligt!
 
 

Gott Nytt År 2013

 
Gott Nytt År!
 
 
 
Nytt år, nya insatser!

RSS 2.0