Trolldeg

I dag ska det göras trolldeg och sedan ska Erik (barnbarnet) och jag göra konstverk som ska brännas i ugnen. Sådant gjorde jag mycket med barnen när de var små och det var mycket uppskattat! Vi får se om Erik också tycker det är kul! Här kommer recept:
 

Två olika recept på Trolldeg

Alt 1
2 dl vatten
1½ dl salt
4 dl mjöl

Lös saltet i varmt vatten. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Torka figurerna i 100 grader i ugnen i minst 2 timmar. Låt figurerna sedan torka i rumstemperatur i minst ett dygn. Sedan är dem färdig att börja måla med vattenfärg och även lacka.

Alt 2
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk olja
ev karamellfärg

Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Om du vill spara figurerna kan du torka dem i ugnen i 100 grader i 1 timme och sedan låta dem stå till dagen efter.

 
 Jag ska prova alt. 2 i dag.

Nya glasögon

Jag har köpt nya glasögon och skillnaden på dem och mina gamla är ganska stor.
Jag är lite yr när jag har dem på, speciellt när jag går omkring. Men jag ser mycket bättre på nära håll nu.
 
 
En bild från oktober 2010.
 
 

Frost

I går gick vi över till vintertid/normaltid och det känns alltid skönt att få tillbaks timmen. Jag tycker att vi borde anpassa oss till dygnet, i stället för att ändra dygnet så det passar oss. Anledningen till att vi ska ha sommartid, är ju att alla som jobbar ska kunna utnyttja dagsljuset mer. Så egentligen är väl tanken god och visst vänjer man sig även om man har en inre klocka, men vi tvingas att leva mot naturen. 
 
Helgen har varit kall med frost på nätterna, så nu känns det att det är höst/vinter. Om 4 veckor är det 1:a advent!
 
Och det är bara 4 månader tills odlingssäsongen startar på nytt!
 
 

Kamera

Nu verkar vår kamera ha lagt av. Att få den lagad, kostar nästan lika mycket som att köpa en ny.
Så nu funderar jag på om jag ska köpa en ny digitalkamera, eller om jag ska skaffa en ny mobiltelefon med kamera. Jag har varit lite emot att ha telefon med kamera i tidigare, men jag har ändrat mig. Den jag har nu, är en äldre modell och känns också som om den är utsliten, så det är dags att skaffa en ny.
 
Ev. ska jag ta över sonens gamla, men moderna, mobiltelefon.
 
 
Min nuvarande telefon är en Nokia:
 
 

Fina höstfärger

 
 
 
Hönsen har faktiskt också härliga färger, de smälter in fint i naturens färger:
 
 
 

Röda höstfärger

Jag älskar hösten! Och ändå har jag inte så många av höstens naturfärger i trädgården!
Det ska bli mer av det framöver, jag ska fundera ut vilka växter som ska köpas till våren.
Jag vill gärna ha mer röda färger, vi har en liten, liten rönn i hönsgården och en liten blåbärsbuske
i köksträdgården. Jag tror att jag ska köpa en Aronia, den har röd höstskrud och blå, ätliga bär.
Jag får fundera i vinter vad jag mer ska plantera till våren, så vi får fler höstfärger...
 
 
Vildvin har en så härligt djupröd färg:
 
 
 

Höstfärger

Hösten färger är så underbara!
 
Björken har lite olika gula nyanser, det är varma färger och det känns ombonat.
 
 
 
 
 

Belysning i hönshuset

Jag har ju lite belysning med hjälp av 2 ficklampor inne i hönshuset mellan 06 och 08.
Jag har varit lite rädd att det är för svagt ljus, men nu har jag läst på www.altenativ.se/höns  att det ska
vara så ljust att man med nöd och näppe kan läsa en dagstidning där inne och
det kan man, så då är det ju bra! Tack för den upplysningen!
Så bra det är med forum, där finns så många duktiga människor!
 
 
 

Äggda

Nu vet vi att det är Äggda som lägger ägg!
Efter att ha lagt bara 18 ägg på 6 månader, har hon nu lagt 4 ägg på 5 dagar!
Jag var nästan rädd att hon lagt av helt!
 
Så av 6 hönor har vi nu 1 som värper, hoppas att det håller i sig!
 

Lyckliga höns

 
Det är så trevligt att studera hönsen i trädgården. Det är verkligen mysiga djur!
 
 
När jag har grävt upp något ur landet, så kommer hönsen kvickt fram och letar mask:
 
 
Och när man blir törstig efter masken, är det gott med lite vatten:
 
 
Jag trodde ju så klart att jag skulle tycka om att ha höns, men inte kunde jag ana att
det var så kul, spännande, trevligt och helt underbart!
 
 

Storstädning

 
Nu är jag snart klar med höststädningen, men så har jag hållit på flera veckor också.
Jag tar det i sakta mak, lite i taget, för att inte få alltför mycket värk.
Det är så skönt att veta att skåp och lådor är rena! Och alla fönster är putsade!
 
 
 

Sparris-skog och hönor

Hönorna trivs i sparris-skogen:
 
 
Här är det både lä och skugga:
 
 
Och om man vill, så kan man även få lite sol:
 
 
Tyvärr måste jag klippa ner sparrisen om någon vecka. Men den kommer ju tillbaks till våren.

Äntligen ett ägg!

Vi fick inga ägg alls på 11 dagar, men igår låg det ett i redet!
Äggda hade varit i redet ett par gånger på morgonen, men åtminstone den ena gången
utan att värpa för det kollade jag. Så det kan så klart ha varit hon, men det kan också ha varit Blomma...
 
Ägget var något mörkare än Blommas sistlagda ägg och det vägde lite mindre än det brukar; 53 g.
Om det skulle ha varit någon av unghönorna, så borde det ha varit lite mindre...
 
Men det visar sig väl! Hur som helst så känns det bra att vi fick ett ägg!
Hoppas att det kommer fler!
 
 
 

Nyupptäckt maträtt

Jag har nyligen lagat en rätt efter ett tips på ett odlarforum: Stekta gröna tomater.
Det var faktiskt riktigt gott! God smak och fin krispighet! Vi kommer att laga det flera gånger i höst,
vi har massor med egenodlade, gröna tomater.
 
 
Stekta, gröna tomater:
 
½ kg gröna tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, cayennepeppar
 
Hacka eller skiva tomaterna och hacka lök och vitlök. Fräs allt i smör i en stekpanna ca 10-15 minuter. Krydda.
Passar mycket bra till en köttbit, men säkert även till fisk och kyckling.
I stället för cayennepeppar kan man ta färsk chili.

De vågade inte gå in

Ja, efter att ha lagt in de torra, fina löven i hönshuset, så vågade inte hönsen sig in där!
De är så rädda för allt nytt och det såg ju verkligen annorlunda ut mot strö.
Det blir lite mörkare på golvet.
 
Jag la in lite halm ovanpå löven innanför deras lucka och en bit in och då vågade de sig in.
Nu ska det inte vara några problem med det mer!
 

Nystädat

Nu är hönshuset nystädat och golvströet bytat.
 
 
Jag har haft strö sedan förra gången jag städade och det är helt värdelöst. Det följer med ut, så
det ligger framför dörren, framför hönsluckan och i hela förrådet.
Men det ska bli kul att se vad hönsen tycker om löven!
 

Glest

Ja, nu växer kantarellerna gles i skogen!
Det blev ändå några till kvällens middag och de ska ätas med andakt!
 

Fikon

Jag har ju en fikonplanta planterad på friland. Den behöver skydd mot väta i marken, så att inte
rötterna ruttnar i vinter och den kan även behöva lite skydd mot kylan. Jag har satt upp kompostnät som en trekant och lagt plast över för att jorden ska hålla sig torr om det regnar mycket. Senare i höst har jag tänkt
lägga torra löv i trekanten så att det täcker hela plantan. Och slutligen funderar jag på att ha frigolit runt
alla sidor och kanske även som tak, men det kan bli svårt att få taket att inte blåsa bort...
Jag får se hur jag bäst kan lösa det problemet...
 
Stenarna som ligger intill stammen på marken, är till för att hålla kvar värmen efter att ha värmts
upp av solen. Stenar magasinerar värmen bra och jag har lagt stenar runt stammen på druva och persika också.
 

Kryddvaggan återfunnen

Kryddvaggan är återfunnen!
Den hade nog fått fötter, för den stod i ett skåp som jag aldrig skulle drömma om att ställa den i!
 
Det är väl så det är när man inte är fullständigt närvarande i nuet; det är just det jag behöver träna på!
 
◊   ◊   ◊

Hönsen trivs i solen

Hönsen har ett bra gömställe i trädgården under en stor buske. Där under kan de sitta på grova grenar
och håller gärna till här under sin middagsvila. Det blir inte så långa stunder under busken när
solen skiner, för då vill de ut i solen, där de också trivs bra!
 

Pumpa

Nu ligger den största av mina egenodlade pumpor vid entrédörren:
 

Kryddvagga

Jag har en kryddvagga, d.v.s. en träskärbräda med en rundad fördjupning i, där man hackar bl.a. kryddor med en rundad dubbelkniv/vagga. Jag brukar använda den även till att kacka lite rostad mandel till att strö över yoghurten.
 
                                        Bilden lånad från Tradera.se
 
I morse hackade jag mandel och sen satte jag tillbaka kryddvaggan på sin alldeles egen plats i köksskåpet.
Trodde jag, alltså! I kväll skulle jag ha den, men den är borta! Jag har letat överallt, i alla skåp och i kylen, frysen, i alla rum på alla hyllor. jag har t.o.m. letat ute i soporna, men den finns inte någonstans!
 
Det är otroligt! Kan den ha fått fötter? Eller har jag helt enkelt varit så förvirrad att jag ställt den
på ett helt annat ställe? Kan det vara så att jag har en begynnande senilitet?
 
Det är verkligen förbryllande!

Rostad paprikasoppa

Nu har jag lagat soppa på en del av de gröna paprikorna och det blev så gott!
 
3 paprikor
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
ca 7 dl hönsbuljong
3 dl kaffegrädde
salt, peppar, några droppar tabasco
 
Värm ugnen till 225 grader. Dela paprikorna, kärna ur, lägg dem på en plåt och droppa över lite olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 10 minuter. Färgen ska vara rostad, men inte bränd.

Ta ut dem ur ugnen och ställ åt sidan.
 
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg. Tillsätt paprikan, rör om och fräs några minuter. Häll i buljong så det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt puttra ca 10 minuter under lock.
 
Ta upp lök och paprika, mixa till en slät smet och häll tillbaka den i buljongen. Tillsätt grädde och låt soppan koka ihop ca 10 minuter utan lock. Krydda.
 
Smaklig spis!

Paprikor

I år har vi inte fått många röda paprikor, plantorna kom inte igång i början av sommaren.
Men en hel del gröna sitter det på plantorna nu. Jag skördade de största frukterna:
 
 
Denna plantan (på bägge bilderna) bar 6 stora paprikor! Jag har skördat dem gröna.
 
 
2 plantor har jag planterat i krukor och burit in i förrådet. Där får de lite varmare och extraljus.
Om någon vecka tänkte jag ev. ta in dem i rumstemperatur, för att de ska mogna.

Sommarblommor och vintervila

Nu har jag tagit in blommor till vintervilan;
 en Margerit, några kryssantemumsticklingar, några kallor, Agapanthus,
hängpelargoner, Mårbacka pelargoner, Bougainvillea, Fuchsior, Klockmalva.
 
Jag övervintrar även en del sticklingar av pelargon och tomat.
 
Några står inomhus, andra i förrådet, alla med extraljus.
 
Kallor och Agapanthus står mörkt och svalt.
  

Dahlia och Fuchsia

Nu ska alla Dahliaknölar upp ur jorden och  in i förrådet för vintervila.
 
 
 
 
  Alla Fuchsiorna ska också upp ur jorden, bladas av och ställas undan.
 
 
 
Allt detta är gjort och dahliaknölar och fuchsior står i förrådet. I början av mars tar jag fram dem och planterar! 
 

Rengjord utsida och vinterbonat inne

Bubbelplasten är uppe, frigoliten på plats och nu hoppas jag på en inte alltför kall vinter.
 
 
Växthuset är nu rengjort även på utsidan.
 

Nystädat växthus

Nu är växthuset skurat invändigt!
 
 
Här inne ska de växter stå som tåler frost, men inte alltför många minusgrader eller alltför
blött väder. Här ska stå: alla kryddor (rosmarin, timjan, mynta, oregano), 2 granatäpple,
1 kiwi, 1 Bocktörne (Goji-bär).
  
En del växter som inte tål frost har fått flytta in i förrådet. Där kommer det att vara minst
5 grader och extraljuset ska vara tänt ca 10-12 timmar varje dag.
 
 
Ursäkta den gula bilden!
 
 
 

Nyfikna hönor

Hönorna kikar gärna fram här intill altanen:
 

Höstmys

Härligt med höst och mysbelysning:
 

Vy över trädgården

Jag älskar denna vy över trädgården:
 

Hösthallon

 
Hösthallon är gott!
 

Klematis

 
Några tappra blommor dröjer kvar på Klematis:
 

Glada höns

 
I går fick hönsen vara inne i hönsgården hela dagen, eftersom ingen av oss var hemma.
 
Därför blev de extra glada i morse, när jag släppte ut dem i trädgården. De sprang nästan omkull varandra
på väg ut! Det känns så bra att de kan gå fritt och jag tror att de är lyckliga!
 
I morse provade jag en ny ficklampa som Kjell köpte på Jula i går. Den lyser upp ungefär som
en 60W glödlampa i ca 2 timmar och den är laddningsbar. Under höst och vinter brukar jag ha tänt
mellan 06.00 och 08.00, mest för att de ska få lite längre dag. Jag ska bara hitta något bra sätt att
hänga upp den också, så inte hönsen kan komma åt den.
 

Hasselnötter

Hasselnötter rostar jag ofta och ibland skalar jag dem om de ska användas naturella i t.ex. nötmjöl eller annat. Här har jag hällt över lite olivolja blandat med lite honung och ganska mycket salt mot slutet av rostningen.
De blir lite karamelliserade av honungen och är jättegoda som snacks!
 

Rostade mandlar

Jag brukar rosta sötmandel i torr stekpanna och sedan hackar jag lite åt gången som används att strö över yoghurten till frukost. Ibland använder jag lite som topping på t.ex. en efterrättspaj. Mandlarna är också goda att äta som de är till en kopp kaffe, istället för en kaka. Sötmandel är nyttigt!
 

Kantareller

 
Kantarellerna är rensade och ska fräsas i smör ihop med lite hackad, gul lök:
 
 
Snart färdigfrästa kantareller att ätas som de är, eller spädas med grädde
och/eller creme fraiche till sås eller stuvning:
 

Närbilder

Lilja är den yngsta hönan, hon har bara lite slör och pytteliten kam och det är inte särskilt rött ännu:
 
 
Tofsan är en av de äldsta unghönorna. Hennes slör är lite större och rödare:
 
 
Under tofsen hon har på huvudet, kan man ana kammen som också är ganska röd:
 
 
Liljas kam och slör har blivit lite större och rödare:
 
 
Iris är den unghönan som har rödast kam och slör:
 
 
Man kan också tydligt se att kammen är tandad och att ansiktet är rödaktigt:
 
 
Jag tror att det blir Iris eller Tofsan som blir först att börja värpa av våra unghöns!
Vi får väl se om det stämmer.Nu är de mellan 17 och 21 veckor gamla och Blommehönor
brukar börja värpa vid 20 - 30 veckors ålder. jag hoppas att det blir innan jul i alla fall!

Hemlagad ketchup

Jag gjorde egen ketchup häromdagen, den blev en aning för stark, men god!
 
500 g krossade tomater
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
ca 3 msk honung
salt, peppar
ca 2 msk Ajvar relish
1-3 tsk röd currypasta
 
Hacka lök och vitlök och fräs det i smör utan att det får färg. Häll i krossade tomater och kryddning. Låt koka ca 10 minuter, kör med mixerstav tills allt är mosat. Låt svalna, häll upp på flaska eller burk.
 

RSS 2.0