Aubergine

Aubergine 'Black Beauty':





Omskolade paprikor

Paprikorna är omskolade:

Vanlig paprika, 20 st, från egna frön










Gårdagens sådder

I går sådde jag:

mer gul lök (vi äter mycket lök) jag vill ha minst 370 gula lökar

spenat (frön med bäst före 2008, så jag sådde tätt)

sötfänkål (gamla fröer, men de gror nog)

dill i 2 små krukor att skörda tidigt

Dessa sådder står i den uppvärmda delen av växthuset redan från början.


I går var det ganska svalt att jobba i växthuset. I lördags var det varmare, 25 grader, tack vare att solen värmde!


Petunia

Petuniaplantorna är verkligen små:



Nu är de omskolade, det blev 44 plantor:




Lobelia

Tätt med pyttesmå plantor:



Nu är de omskolade i 30 små "klumpar":



Pelargon

För första gången har jag sått pelargoner, jag fick frön av Anita på jobbet.

3 olika sorter, varav 1 gammeldags. Ska bli kul att se hur fort de tar sig!

Tomater

Nu har tomaterna flyttat ut i växthuset:

Tigerella, Dansk export och Thumbling Tom



De ser gula ut på fotot, men är härligt gröna i verkligheten.

Större bubbeltält

Nu har  bubbeltältet blivit lite större, för att få plats till alla omskolningar, som nu ska stå lite svalare. Inomhus är det 19-22 grader och elbelysning ca 14 timmar/dygn. I den varma delen av växthuset är det 8-12 grader, men när solen skiner blir det upp mot 25 grader, växthusbelysning ca 6 timmar/dygn. I växthuset blir det också naturligt ljus och det är så klart det bästa!



Jord

Nu har jag handlat hem jord och kogödsel på påse. Det behövs till omskolningen i helgen. Jag blandar ihop jord med kogödsel och i vanliga fall blandar jag i lite kompost också, men det går inte nu eftersom den är frusen.

◊ ◊ ◊




Grönsakschili

Jag tycker mycket om denna rätt. Här finns allt i samma gryta; färs med en massa grönsaker. Det går fort att laga och sen är det bara att servera med lite sallad. Bönorna kan uteslutas om man vill. Särskilt gott blir det så klart med grönsaker från egen odling!

4 portioner

2 vitlöksklyftor
1 purjolökar
1 gul lök
2 paprikor
300 g squash
400 g nötfärs
1-2 msk smör
1 burk krossade tomater, 400g
2 msk tomatpuré
1 tsk rosmarin
3 tsk chilipulver
1 köttbuljongtärning
1 burk vita bönor eller kidneybönor,
400 g eller 6 dl hemkokta
salt, peppar
ev. färsk rosmarin

Skala och hacka vitlök och gul lök. Strimla pujon och kärna ur paprikorna. Skär paprika och squash i bitar.
 Stek färsen i smöret i en stekpanna. Lägg i vitlök och gul lök och låt den fräsa med. Lägg över i en gryta. Lägg i purjo, paprika, squash, tomater, tomatpuré, rosmarin och chilipulver. Smula över buljongtärningen. Skälj bönorna i kallt vatten och rör ner i grytan. Låt allt koka i 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Strö ev. över färsk  rosmarin. Servera med sallad.

Äntligen!

Löken, som jag sådde sista veckan i januari, har äntligen grott!





Marguerit

Jag har lyckats hålla liv i en marguerit hela vintern. Den blommade ända till jul, sen vissnade den ner och nu kommer den med nytt grönt. Det hade jag aldrig kunnat tro, men det går att ha samma blomma åtminstone 2 år!


Fikon

Nu kommer det fikon på trädet igen! Grenarna har varit nakna några månader, men nu kommer både blad och fikon! Det är så fint!


Citroner

Citronerna börjar gulna, fast de inte har växt färdigt! Jag har aldrig odlat citroner tidigare, så jag vet ju inte hur det ska vara. Men nog borde de växa sig stora, innan de mognar!?


Clivia


Min 3-åriga cliviva har fått tillökning:



Jag ska sätta den i en kruka med jord, för jag tror att den rotar sig bättre då.


Citron

I dag har jag tagit en stickling på mitt citronträd:



Jag satte den i en blandning av plantjord, såjord och lecakulor.
Nu står den i växthuset med plasthuva på, hoppas att den rotar sig.

Omskolade Tigerella

Nu har jag omskolat 3 Tigerella tomat. Jag tog ur de småkrukor som det blivit dubbla fröer. Det är så svårt att låta bli! Nu har de fått flytta ut i den bubblade delen av växthuset:


Påskliljor

Så här vårigt ser det ut i växthuset:



Lökarna planterade jag i en kruka i oktober/november och de stod svalt (ca 3-5 grader) tills i januari, när de började skjuta upp ur jorden. Då placerade jag dem i växthuset och nu blommar de så fint! Fast nu är det lite väl varmt på dagarna, så jag flyttar tillbaka dem till förrådet igen, annars blommar de över för fort. Meningen var att jag skulle plocka in några stycken i vas då och då.

Echeveria

Min vackra Echeveria ska snart blomma:



Den förökar sig duktigt också!:


Blombukett

Denna vackra blombukett fick jag av min käre make på vår 38:e bröllopsdag:


Granatäpple

Jag sådde ca 8 färska kärnor av granatäpple för ca 3-4 veckor sedan. 4 har grott och i dag har jag omskolat 2 av dem. De andra 2 har inte fått karaktärsbladen ännu, så de får vänta en vecka till.

Det tog ganska lång tid innan någon grodde, men när de väl gror, går det fortare. Det ska bli spännande att se hur de blir, jag har aldrig odlat granatäpple förr.


Vintern biter sig fast

De närmaste dagarna ska det vara lika kallt som i dag, -9 grader!

Högtryck, sol, kallt och blåsigt. Fördelen är, för mig, att det blir ganska varmt i växthuset när solen skiner.

Så i dag ser jag fram emot att kunna jobba lite där ute. Jag tror att det blir lite omskolning.

Jag kanske till och med tar en tupplur där i eftermiddag!


Aubergine och rotselleri

Aubergine:



Nu har även rotselleri grott:




Persilja

I dag fick persiljan, som grodde för ett par dagar sedan,

fått flytta ut i den bubblade delen av växthuset.

Den ränner iväg på höjden så snabbt i rumstemperatur.

Äntligen!

Äntligen har paprika 'Marconi Rosso' börjat gro, det tog ca 17 dagar! 

Kronärtskockan, som såddes samtidigt, rör inte på sig:



Chili 'Ormpeppar':



Var är våren?

Nu vill jag ha vår! Det är snart dags att ställa ut alla sådder i växthuset. Då får inte allt plats innanför bubblet, och det kostar att värma upp hela växthuset...

Jag tror det blir till att isolera resten av växthuset också.... Det får bli så till helgen, tror jag!

När allt har grott och blivit ca 3-4 cm högt, då ska det stå lite svalare än inomhus. Men eftersom det är tomat och paprika så måste det till åtminstone 10-15 grader. Just nu håller jag minst 4 grader, så det blir ju lite varmare och därmed dyrare!

Fast... en hobby får kanske kosta lite också... det är så himla kul med växthus!

Paprika med kart

Nu har mina 2 paprikaplantor börjat sätta frukt:



Nu hoppas jag på skörd i maj...

Tomaterna har grott

Nu har tomaterna grott:




Var blir våren av?

Våren känns långt borta i dag! Ute är det kallt, blåsigt och rått väder, det inbjuder inte alls till trädgårdsarbete!

Malabarspenat

Tänk, så bra det gick att övervintra malabarspenat inomhus! Det är en mycket god grönsak, jag brukar fräsa den i smör tillsammans med hackad vitlök. I år kommer den att komma igång snabbare än tidigare år, när jag har sått den tidigt på våren. Det ska bli kul att se hur mycket skörd det blir!



Bladen blir stora som tallrikar på sommaren, på långa lianer!

Strålande sol, men kallt

I morse var det kallt -7 grader, i växthuset var det -4 grader och i det bubblade +4 grader. En aning för kallt för sådderna i det bubblade och även för småplantorna i den kalla delen, där sallatsplantorna står.

Solen skiner, så det värmer snart upp!

Inomhus har jag också lite förkultivering på gång:

Granatäpple



Paprika



Tomater




Återanvändning

Petflaskor återanvänds till miniväxthus:

Här har en självsådd lobelia fått eget rum.

Jag gillar när man kan ta något som ändå ska kasseras och använda det till något annat.

Tack, Universum, för romansallat!

Romansallat är den bästa sallaten, bl.a. för att den klarar några minusgrader!



Till och med de minsta plantorna klarade -4 grader!


Förkultivering i växthuset

Så här ser det ut på hyllorna med förkultivering:



Här finns röd och gul lök, purjolök, Flitig Lisa, klockranka, passionsfrukt.

Letar frö

Jag har sökt efter frön till den bästa av tomater 'Oregon Spring'. Jag har sökt på nätet och på flera forum, men utan resultat. Tomatsidan har den på listan, men den är slutsåld!

Den här tomaten brukar jag ta egna frön ifrån, men har missat det i somras! Oregon Spring är en "köttig" tomat och är lätt att skala, utan skållning. Den passar så bra för infrysning, det är bara att skala och skära i klyftor och så in i frysen. Jag använder dessa hela vintern till tomatsoppa och grytor.

Jag letar vidare....

Vår i växthuset

Fikon, övervintrad nedklippt Marguerit, pelargon,
Lobeliasådd, Petuniasådd, pelargonsticklingar,
en gren av citronträdet:


Visst är våren på väg!

Hortensia i knopp:



Ros-skott:


Fler vårtecken

Vitlök tittar upp:



Rabarber på G:


Vårtecken i rabatten

Påskliljor på G:



Snödroppar tittar upp:


Klockranka och sallat

I dag har jag omskolat 4 klockranka och flera romansallat:




Sallatsplantorna skolades om lite väl tidigt, men det ska nog gå bra.
Här står de i en balkonglåda:


Jag tycker det är praktiskt att ha dem i en balkonglåda, för den kan jag sätta ut så snart vädret tillåter.

Sallat vill ju inte ha det för varmt, som det kan bli i växthuset när solen ligger på.

Penséer

I år har jag köpt 3 penséer. Jag tycker det blev för mycket arbete att odla dessa söta vårblommor, som måste sås i början av december om man vill ha dem klara för utplantering i mars. Dessutom behöver jag egentligen bara 3 plantor, så jag tycker inte det är mödan värt!


Sallat

Sallatsplantorna har växt sakta, men jag hoppas att de sätter fart nu när våren är på väg!

Om någon vecka ska de planteras i en balkonglåda, så de får lite mer jord.


Alla dessa tvålrester!

Jag har alltid irriterat mig på den lilla bit av tvålen som blir "över". När tvålen nästan är slut, är den så liten att använda, så mina fibro-fingrar inte kan hantera den. Nu har jag kommit på ett nytt sätt att slippa kasta dem: jag samlar några stycken, delar dem i mindre bitar och trycker ner dem i en pumpflaska för flytande tvål, sen fyller jag på med ½-1 dl varmt vatten och skakar om. Vips så har man flytande tvål! Perfekt!

På detta sätt sparar jag både naturen och plånboken!

Övervintrade lökar, knölar och blommor

Om ca 2 veckor har flera sådder grott och behöver komma ut i växthuset för att få det lite svalare.

Då ska jag även ta fram begonia, kalla, fuchsia, liljor, dahlia och pelargon. de ska planteras i krukor för att drivas i växthuset tills det är dags för utevistelsen i trädgården. En del ska stå i krukor och några i rabatter.


Fler tomater

I dag har jag sått fler tomater: Gold Nugget (en gratispåse från Lord Nelson) och Dansk export som jag tycker är den bästa tomaten (den är anpassad för vårt klimat).

Jag sådde även mer gul lök och chili 'ormpeppar'.




Aubergine och rotselleri

I förmiddags sådde jag persilja, aubergine och rotselleri.

Mitt på dagen gick jag en promenad, för jag hade hört att vinden kunde nå upp till stormstyrka på eftermiddagen. Nu blev det inte så, utan så fort 1 timmes promenad var gjord, ja, då sprack molntäcket upp och solen kom fram! Härligt!

Eftersom det då var riktigt varmt i växthuset, kunde jag inte låta bli att gå ut där och sådde 2 sorters tomater: Tigerella och Thumbling Tom ampeltomat. Dessutom omskolade jag 2 Fuchsia.

                                                                           ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Nya sådder

I helgen ska jag så aubergine, rotselleri, persilja, grön romansallat och ännu mer lök.

Lök är faktiskt grunden i vår matlagning, vi äter minst 1 lök om dagen. Mest blir det gul lök, men även vitlök, röd lök och purjolök.

Svårt att hålla jämn temperatur i växthuset

Nu börjar det bli svårt att hålla jämn temperatur. Jag åker till jobbet 06.30 och då är det nattsvart ute och ibland svårt att veta hur vädret ska bli. Det brukar vara runt 0-2 grader ute. När jag kommer hem vid 13-14-tiden skiner solen ibland och då är det 25 grader i den bubblade delen av växthuset! Då öppnar jag på bubblet och även växthusdörren, så det svalkar av. Jag vill inte att temperaturen ska växla så mycket som mellan 5 och 25 grader... Jag tror att jag snart ska ha öppet i den bubblade delen och då ställa värmefläkten utanför, så att den blåser in i den bubblade. Fördelen med det, är att jag håller minst 0 grader i den kalla delen och då kan jag ha en del växter och sådder där. Men det kostar mer då, eftersom fläkten får gå mer... Kanske kan vänta med det ett par veckor... Fast i kväll provar jag att ha mina 5 sallatsplantor i den kalla delen, även om bubblet är stängt... Hoppas att det inte fryser i natt! 

Änglatrumpet

Fantastisk växtkraft i ett frö! En av mina änglatrumpeter , som såddes på våren, blev 2 m hög och blommade rikligt i augusti och den andra blev ca 1,2 m hög och ville inte blomma.

Min lilla änglatrumpet efter vintern:




Min stora änglatrumpet sommaren 2010:


Fröer

Fröer brukar hålla sig flera år, längre än vad som står på påsarna. Grobarheten minskar förstås, men de frön som gror, blir bra. Det finns dock en del fröer som måste sås färska. Jag hade en påse basilikafrön som hade bäst-före-datum sept. 2008 och de grodde till 50%:

 Lite suddig bild...

Lobelia och Petunia har grott

Nu har Lobelia och Petunia grott, de är så pyttesmå! De växer ganska sakta, men i maj hoppas jag att kunna plantera ut dem i rabatten!


   LOBELIA

   PETUNIA

RSS 2.0