Fredagsmys

Veckans fredagsmys blev ölkorvar, morotsstavar, ost, oliver och ett (eller två) glas rött vin. Gott!
 
 

Krukväxtskötsel

Två nedklippta växter och sticklingarna står i vatten: 
 
 
Nu är det rätt tid att omskola och ta sticklingar.

Vårvinter

 Det var ju ett förskräckligt snöande!
 
Var är våren?

Chili

 
Nu har chilin börjat gro:
 
 
Så snart alla har grott, får de flytta till övervintringsrummet. Där har jag extraljus och 17-19 grader. 
 

Vinterväder

 Nu är jag såå trött på vintern! Jag önskar att snön försvinner!
 
 

Småfåglar på besök

 En hel del fåglar besöker vår vildfågelmatplats:
steglits
bofink
grönfink
blåmes
koltrast
talgoxe
större hackspett
  

Den här dagen visade sig solen också!

Amaryllisen

  Amaryllis upp-och-ner har redan vissnat! Så man kan inte precis säga att den höll sig längre än när den sitter kvar på löken. Men den såg ganska käck ut, så länge det varade!
 

 

Koltrast

En koltrasthona hade fastnat i taknätet i hönsgården i dag! Stackaren satt fast med en fot och hade snurrat in sig så vi fick klippa loss henne. Först klippte vi så vi fick bort henne från själva nätet och sedan klippte vi och snurrade tills hon kom loss. Ena tån såg bruten ut, men hon flögiväg när vi släppte henne. Hon flög in mot husgrunden och landade där. Hon var nog chockad, stackaren! Hoppas att hon hämtar sig!

Vacker azalea

En vit azalea:
 
 
Tack, snälla Mona och Tommy!
 
 

Snöskottning

 
Att skotta till hönsen så att de slipper gå i snön:
 

I hönsgården ligger det dessutom grankvistar utanför hönsluckan.
 

Gången ut i trädgården går bakom växthuset...
 

...och fortsätter genom köksträdgården...
 

...en stor del av gräsmattan är bar...
 

...och det är skottat i backen och fram till hönsens buske...
 
Och ändå sitter de inne i hönshuset!
 

Solen

Häromdagen visade sig solen! Det känndes lite lättare i sinnet! 
 
Jag blir faktiskt lite gladare när jag ser solen!

Städning

 Det är verkligen tid att städa i hönshuset! Men när det är så här kallt, så är det svårt. Det är inte kul att stå utomhus och slabba med vatten och värken i fingrarna blir enorm! Jag sopar och dammar av det värsta och sedan får tvättandet vänta tills det blir plusgrader igen. Det dröjer kanske inte så länge till....

Amaryllis upp-och-ner

Amaryllis upp-och-ner har flyttat till köksfönstret och är fortfarande lika vacker: 
 
 

Finnerödja

 Finnerödja ska ha en ny produkt, Bara bär. Det är en sylt utan socker och konserveringsmedel, bara bär helt enkelt! Jag ska köpa den så fort jag ser den i butik! Tack, Finnerödja!

Clivian

Snart slår clivians blomma ut! 
 

Den har fått flytta från övervintringsrummet, som är lite svalare, till tv-rummet.

Längre dagar

 
Nu har dagarna blivit längre och fler hönor borde börja värpa! Jag är lite trött på att köpa ägg i butik.
 
Nåja, i början av februari är det nog dags...
 

Snögubbar

 Maya och jag har gjort snögubbar:
 
 

Lök

 
Idag har jag sått röd och gul lök. Det blir förhoppningsvis 300-350 st.
Chilin som jag sådde för någon dag sedan, har inte grott än...
 

Små citronträd

De två sticklingarna jag tog 2012, har vuxit till sig nu: 
 

Tyvärr har den ena fått sköldlöss, men jag har tvättat av så många som syntes nu och ska ha den under uppsikt. Tvättningen får säkert göras om några gånger till innan det är dags att sätta ut dem i trädgården i vår.
 

Så tyst det blev här nu då...

 Skjutsade hem lilla Maya till sin mamma i eftermiddags och nu sitter jag här och luften liksom gick ur mig...
 
Så himla tyst det blev här!
 
Tack för dessa dagarna, lilla Maya! Vi ses snart igen!
 
 
 
 
 

Clivian står i knopp

Clivian har en stor knopp: 
 

Härligt att stängeln har växt upp en bra bit, förra året blommade den ända nere vid bladens bas, så man såg inte mycket av den då! Nu hoppas jag att vi får njuta av den ett bra tag!

Chilipeppar

 Årets första fröer är sådda: chilipeppar 'De Cayenne'
 
Så nu har säsongen börjat så smått, men jag tar det lugnt.
Jag har inte tänkt att starta upp i växthuset förrän v 9-10.
 
Om en vecka tänkte jag så lök och efter det blir det paprika...

Azalea

 Azalean har snart blommat färdigt, men jag ville ta en bild ändå:
 

Den har trivts ganska bra i övervintringsrummet.
 

Upp-och-ner amaryllis och tulpaner

 För ett par veckor sedan köpte jag en stor, fin amaryllislök på Ingos blommor. Den blommar nu med 3 stänglar, så jag klippte av en och hängde den upp och ner med vatten i stjälken, den ska hålla sig fin i flera dagar när man gör så. Nu ska jag se om det stämmer...
 
 
I födelsedagspresent fick jag tulpaner och presentkort på min favoritrestaurang Casa Mia!
 
 
 

Äntligen vågade hönsen sig ut trots snön!

 Hönsen har inte varit ute på flera dagar nu, men idag orkade jag skotta undan mer snö och efter att ha lyft hönorna ut genom luckan, så upptäckte de att det var kanske inte så dumt att komma ut:
 

Det fordras att jag skottar deras väg, men det är värt det:
 
 
Blomma var mycket försiktig... Granriset ligger där för att de ska slippa gå i snön...
 

Här står tuppen med alla sina hönor:
 
 

Växtbelysning

 Nu har jag hittat en växtbelysning jag vill ha. Den passar både till övervintringslampa och till förkultivering.
Den verkar passa bra här hemma hos mig!
 
http://www.gardenhome.se/vaxtbelysning-taklampa 

Kalas

 Idag har vi haft lite kalas här hemma. Det blev ju inget i fredags eftersom jag var sjuk. Jäg känner mig bättre och då passade det ju bra. Johan och jag fyller ju år på samma dag, så vi firar tillsammans.
 
Det blev inte som jag hade planerat, men vi bjöd på kassler, salami, potatissallad och sallad.
 
 
 Johan och Marit bjöd på jättegod tårta, tyvärr glömde jag ta en bild på den.
 
 

Vinter

 Så har vi nu fått vinter, långt om länge! Det ligger ett vitt täcke på marken, blåsten är ganska hård och det känns ruggigt! För min del kunde vi varit utan snön, när det kommer så här sent, men det lyser ju förstås upp lite, det gör det ju. Hönsen vill inte gå ut, jag har visserligen inte orkat skotta bort snön som jag brukar, så det kan ju vara därför. Eftersom jag varit sjuk, har jag inte orkat ta i så mycket, jag fick bara bort snön framför deras ingång och lite på gräsmattan i hönsgården. Men idag tror jag att jag kan orka skotta undan lite mer...
 
 

Solstrålar

Härlig syn på himlen, när solen bryter igenom: 
 
 

Födelsedag

 
Födelsedagsblommor från förra året:
 

Grattis Johan, som också fyller år idag!

Tidig morgon

Idag vaknade jag redan innan tuppen, tittade på klockan och tyckte den visade på 5 i halv sju. Så jag gick ut till hönsen och tände där och sa godmorgon, sedan tände jag för alla övervintringsväxterna. Jag tyckte att jag kunde behöva sova lite till eftersom jag inte somnade förrän strax efter 02 i natt. Kastade en blick på klockan igen och upptäckte att den var kvart i fem! Jag hade sett fel på visarna tidigare, klockan var fem över halv fem och inte fem i halv sju! Men inte kunde jag somna om... jag hostade så.... så nu sitter jag här...

Mår fortfarande inte bra

 Jag mår fortfarande inte bra, det tar tydligen hårdare med åren! Förr orkade jag vara uppe och göra saker även om jag var sjuk, men nu för tiden orkar jag ingenting. Visst, jag känner mig ganska pigg i huvudet, men blir helt slut bara av att sköta om hönsen på morgonen!  Idag har jag faktiskt även lagat storbiff till lunch.
 
Jag fyller ju år i morgon, men vet inte om jag orkar med några förberedelser för kalas...
 
 

- 3 kg

 På 8 dagar har jag nu gått ner 3 kg i vikt, det känns som en bra start! 
Nu är det lågkolhydratkost som gäller. Snart är jag på banan igen!
 
 
                    Bilden lånad från www.kostdoktorn.se

Sjuk...

Igår var nog den värsta dagen i denna sjukdomsperioden. Jag sov 1 timme, hostade ½ timme, sov 1 timme hostade ½ timme senaste dygnet.  Idag känns det något bättre i huvudet och febern har kanske försvunnit för gott. Hostan är kvar, men inte så ihärdig längre. Kul är det inte i alla fall! Ingenting orkar jag.
 
Hoppas att jag mår bra i morgon!
 
Apelsiner åt jag i går, jag antar att det är bra med c-vitaminer när man är förkyld.
 
 
                                    Bilden lånad från www.dinavitaminer.se

Frukost vid lågkolhydratkost

Frukostförslag á la LCHF:
 
Ägghack: 2 hådkokta, hackade ägg blandas med 1 msk majonnäs. Kryda med salt, peppar, lite dijonsenap, dill. Vid servering läggs ägghacket i ett stort salladsblad, toppa med lite räkor eller 1 skiva skinka.
 
Ost- och skinkrullar: 2 stora skivor skinka toppas med 4 skivor ost och 2 paprikaskivor, rullas ihop i salladsblad.
 
Yoghurt med bär: 1 dl turkisk yoghurt blandas med 1/4 dl blåbär, toppa med några hackade, rostade sötmandlar.
 
Stekt ägg: 1 stekt ägg med 2 skivor ost som får smälta ner, serveras med 2 skivor stekt bacon. 1 glas citronvatten.
 
Baconomelett: stek 2 skivor bacon, häll över omelettsmet på 1-2 ägg blandat med 1-2 msk grädde. Citronvatten.
 
 
 
 

hosta

Då var det min tur att bli sjuk! En förskräcklig hosta och huvudvärk, sov max 1 timme i natt, men har fått lite mer sömn i omgångar i dag. Det känns inte alls bra, men jag hoppas det blir bättre tills i morgon...

Lågkolhydratkost

 Tallriken på lågkolhydratkost kan delas in i tre delar: knappt halva ytan består av ovanjordsgrönsaker, knappt halva av kött, fisk eller ägg och den tredje delen består av 1-1,5 dl fet sås (majonnäs, creme fraiche, bearnaise, smör, grädde). Denna tallrik försöker jag äta 2 ggr/dag.
 
Jag har räknat ut att jag behöver äta ca 100 g protein varje dag och det blir 350- 400g kött/fisk dagligen.
 
Proteinkällor:
100 g kött innehåller 20 g protein
100 g fisk innehåller 15 g protein
1 ägg innehåller ca 7 g protein
1 dl yoghurt med 10 % fett innehåller 4 g protein
 
 
 
 

Ska vi få vinter till slut?

 Idag blåser det riktigt kallt! Vi har ju haft en lång höst, men det verkar som att det ska bli vinter i alla fall till sist. I kväll ska det bli minusgrader och det ser ut att hålla i sig åtminstone några dagar. Snö ska vi kanske också få och då blir det till att skotta i år också...
 
 

Maya blev sjuk

 Vi skulle ha Maya här hela helgen medan Emma jobbade, men på fredag kväll vaknade hon vid 22-tiden och hade 40 grader i feber. Stackars Maya! Emma kom direkt efter jobb och hämtade henne, sen åkte de hem och Emma vabbar idag. Hoppas att Maya kryar på sig snart!
 
 

Marinerad fläskfilé

 Marinerad fläskfilé
 
Bryn 2 fläskfiléer och efterstek i ugnen 150 grader ca 25 min
Låt filéerna svalna och skär dem i ½-1 cm tjocka skivor. 
 
Marinad:
1 dl olivolja
½ dl röd balsamico vinäger
2 msk flytande honung
3 msk kapris
 
Blanda allt och häll det över den skivade filén. Strö över 140 g smulat, knaperstekt bacon.
Låt stå kallt över natten.
 
Servera med favoritgratäng eller paj och en sallad.
 
 
 

Ny router

 Idag har jag reklamerat den trådlösa routern jag köpte samtidigt med surfplattan. Jag köpte en ny också, en ASUS RT66U. Än så länge har jag internet på plattan...

Vita påskliljor

 Trettondagen städade jag i förrådet där jag har övervintringsväxter. Jag tog bort en massa visset och klippte lite grenar på pelargoner och citronträden. Jag har en del växter som står mörkt i en garderob och då upptäckte jag krukan med vita påskliljor. De har börjat spira, så de fick flytta fram i ljuset:
 
 
Nu har jag fått lite vårkänslor!

Att få en höna att vilja ruva

 Jag ska försöka få en höna att ruva i vår, genom att lägga 6-7 låtsasägg i ett rede. En hög med ägg kan få en höna att bli sugen på att ruva, så jag hoppas på det. Jag får väl vänta tills alla, eller i alla fall de flesta, har börjat värpa efter vinteruppehållet. Jag börjar så snart jag kan att samla ägg som sedan ska läggas under hönan, när hon visat att hon tänker ruva och det märks på att hon ligger stadigt kvar i redet även över natten. Då byter jag ut låtsasäggen mot 7-9 ruvägg. Hoppas bara att någon höna är ruvvillig!
 
 

Nu börjar det

 Äntligen är alla helger över! Nu är det dags att ta nya tag!
 
I dag är första dagen i resten av mitt liv!
 
 

Förkultivering

 Nu börjar det bli svårt att hålla fingrarna borta från nya sådder! Jag tror att det kan bli svårare i år när det inte ens blivit vinter ännu. Vi har ju fortfarande höstväder, men någon dag har det även kännts som vår i luften!
 
Kankse jag skulle börja så smått med några förkultiveringar...
 
Om det inte blir någon riktigt kall vinter, så kan jag ju dra igång växthuset lite tidigare...

Pärla

 Pärla är en riktig pärla, hon har lagt 24 ägg på 31 dagar!

Nya fröer

 De nya fröerna, som jag beställde från Runåbergs fröer, har kommit!
 
Chilipeppar 'De Cayenne'
Gul lök 'Rijnsburger'
Grönkål 'Westland Winter'
Broccoli 'Waltham 29'
Blomkål 'Snowball'
Sommarsquash 'Dark Fog'
Sockermajs 'Golden Bantam'
 
Resten av grönsakerna jag ska så, har jag redan, sparade från i fjol.
 
Chilipeppar och paprika ska sås inomhus i slutet av januari
 
 

Ostpaj

 Ostpaj med lök och paprika  Lchf
 
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
40 g smör
1 ägg
 
Lägg alla torra ingredienser i en matberedare och mixa snabbt så det blandas. Tillsätt smöret i mindre bitar och mixa ihop. Lägg sist i ägget och kör till en jämn smet.
 
Låt degen vila ca 10 minuter, tryck sedan ut den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och ställ kallt i ca 30 minuter.
 
Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 minuter.
 
Fyllning:
1 hackad, gul lök
½ - 1 röd paprika
några skivor brieost eller 100 g smulad ädelost
3 ägg
250 g keso eller kesella
2 dl riven ost
salt, peppar
 
Fräs löken och blanda i hackad paprika, häll upp det frästa i det förgräddade pajskalet. Lägg på skivad brieost eller smulad ädelost. Vispa upp äggen, salta och peppra och blanda i keso eller kesella och 1 dl riven ost. strö riven ost över. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
 
Servera varm eller kall till rökt skinka, stekt korv eller på en buffé.
 

Ägg

 Äggproduktionen 2013 uppgick till 626 ägg. Det blir 125 ägg per höna i snitt och det får duga. Vi har ju haft en höna som ruvat och gått med kyckling under ca 6 veckor och under november fick vi inte ett enda ägg och sparsamt under hösten. Tack vare en av våra unghönor har vi fått 21 ägg i december!
 
Snart är det vår och ljuset återvänder och då får vi förhoppningsvis massor med ägg!
Dessutom hoppas vi att någon av hönorna vill ruva och att vi får kycklingar, kanske 10 st...
 
 
 

Städar undan julen

 Idag har jag börjat plocka undan en del julpynt.
 
Med grön vinter längtar jag nu efter våren!
 
Granen och de elektriska juleljusen i fönsterna får stå kvar några dagar till...

Att ta nya tag

 Mina funderingar inför det nya året:
 
Jag ska bli bättre på att tänka innan jag pratar. Det händer alltför ofta att jag pratar först och tänker sedan och det blir ibland faktiskt så att jag sårar andra. Det vill jag ändra på!
 
Sen ska jag försöka att leva i måttfullhet. Allt jag handlar ska vara mer måttfullt, mat, kläder, prylar, ja allt. När jag ska handla något, ska jag tänka: "behöver jag detta?"  eller ännu hellre: " kan jag undvara detta?"
 
Jag ska tänka på att inte bidra så mycket till miljöstörstöringen genom att ta ansvar för min plats på jorden! Det kan handla om att inte använda mer el än nödvändigt, att köpa mat efter säsong, att inte köra bil när det går bra att cykla eller åka kollektivt, inte handla nya prylar förrän de gamla är förbrukade. Det är alltför vanligt att vi tänker att det gör ingen nytta att lilla jag gör något, utan det hjälper inte förrän alla (eller åtminstone många) gör något. Men om var och en av oss, tar ansvar för sin plats på jorden, så blir vi många. Och det har betydelse vad den lilla människan gör!
 
Eftersom jag får ett enormt sug, när jag äter kolhydrater som godis, kakor, bröd, pasta, ska jag äta enligt LCHF.
 
Jag ska fortsätta med minst ½ timmes promenad varje dag, även vid "dåligt" väder.
 
De 12 kilo övervikt som jag lagt på mig de senaste 3 åren, hoppas jag bli av med i år.
 
2014 ska bli ett sundare och friskare år!
 
 

Gott Nytt År!

                                         I år fick jag åka ensam till våra bästa vänner, Mona och Tommy, som vi brukar fira nyårsafton med. Kjell var sjuk, så han fick stanna i sängen stackaren! Men det blev ändå, som vanligt, en trevlig kväll med god mat i gott sällskap! Tack, snälla ni!                                        
                                                                                           
                                                                               
 
          

RSS 2.0